Traversarea unor drumuri la zebre în Capitală rămâne de multe ori o adevărată provocare pentru pietoni. Și asta deoarece marcajul nu mai este vizibil, iar unii șoferi, în ciuda indicatorului, aleg să accelereze în grabă, decât să încetinească. Este și cazul zebrelor de pe strada Bucovina din sectorul Ciocana al Capitalei.
Această trecere de pietoni este amplasată pe strada Bucovinei din sectorul Ciocana din Chișinău. Deși acolo este instalat indicator, marcajul practic nu se mai vede.
„Pentru a traversa drumul trebuie să fii cu ochii nu în patru, ci în șapte, deoarece de cele mai dese ori șoferii nu încetinesc, ci accelerează”.
Unii oameni ne-au spus că de frică nu trec strada pe acolo, decât dacă nu este nicio mașină pe drum.
„Îmi este frică să trec pe aici. Sunt în vârstă și știți cum. Dar chiar dacă le este frică, oricum trec. Este magazin pe aici pe aproape”.
” Eu mă asigur, mă uit în stânga și în dreapta. Mă asigur că șoferul se oprește și trec”.
Mergem ceva mai departe, surprindem o situație ca trasă la indigo.
„Aceeași situație, câțiva metri mai la deal. De cele mai multe ori pe aici trec elevii care merg spre școală. Situația devine mult mai acută noaptea, deoarece această zebră nici măcar nu este iluminată”.
De altfel, același peisaj l-am surprins și pe strada Calea Orheiului. Bunăoară, chiar în momentul filmărilor un băiat trece strada, făcând slalom printre mașinile, care în mod regulamentar ar fi trebuit să oprească.
Oamenii cred că viața le va fi mai în siguranță dacă vor fi instalate limitatoare de viteză la cele mai periculoase treceri.
„- Eu cred că pentru șoferi nu va fi foarte comod să fie aici denivelări, dar pentru pietoni e un plus valoare. Te vei simți în siguranță?- Da, cu mult mai în siguranță”.
„E periculoasă, lasă să facă cu roșu cum fac ei. Sunt care merg cu viteză pe aici, trebuie să facă măcar niște denivelări”.
„Să se asigure că mașina frânează și îi dă voie să treacă, dar sunt pietoni care merg cu gluga în cap și habar nu are. Nu se uită absolut că vine mașina. Aici a fost și accident. Unul a frânat să-i cedeze pietonului, iar altul l-a lovit din spate”.
Serviciul de presă de la Direcția Mobilitate Urbană nu ne-a răspuns la apeluri pentru o reacție. Ultimele date statistice ale poliției arată că aproape 16 la sută din accidentele produse în prima jumătate a anului trecut s-au produs pe trecerile de pietoni. Drept urmare, opt oameni au decedat, iar cel puțin 130 au fost răniți. În țara noastră, pentru neacordarea de prioritate legală pietonilor, Codul Contravențional prevede o pedeapsă sub formă de amendă între 1500 și 1800 de lei cu aplicarea a 5 puncte de penalizare.