Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1053: Atac în Rusia și prizonieri nord-coreeni. Nepotul lui Churchill: Un nou război mondial pare iminent

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1053: Atac în Rusia și prizonieri nord-coreeni. Nepotul lui Churchill: Un nou război mondial pare iminent

11 ianuarie 2025, ora 22:11

Volodimir Zelenski a declarat că la ultima serie de întâlniri cu aliații occidentali Ucraina a primit promisiuni de asistență militară suplimentară în valoare de 2 miliarde de dolari. Președintele ucrainean a declarat, după reuniunea de joi din Germania, că 34 de țări au promis ajutoare în sectoarele apărare aeriană, tehnologia informației, artilerie, deminare, forțe navale și aeriene. 

Totodată, Zelenski a mai declarat sâmbătă, 11 ianuarie, că trupele sale au capturat doi soldaţi nord-coreeni în regiunea rusă Kursk, care au fost transferaţi la Kiev unde sunt interogaţi, relatează AFP. Între timp, rafinăria Taneko, considerată esențială pentru aprovizionarea energetică și logistica militară a Rusiei, a fost lovită de drone ucrainene.

UPDATE Donald Trump nu mai vrea rezolvarea războiului din Ucraina în 24 de ore, ci mai aşteaptă câteva luni. Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, şi-a amânat cu câteva luni promisiunea din campanie de a pune capăt războiului din Ucraina în „24 de ore”, într-o schimbare de atitudine pe care partenerii europeni au interpretat-o ca un semn că administraţia sa nu va renunţa imediat la sprijinul pentru Kiev, scrie Financial Times.

UPDATE Președintele ales al SUA Donald Trump și liderul rus Vladimir Putin s-ar putea întâlni în Ungaria, a declarat jurnaliștilor ruși Vladimir Djabarov, prim-vicepreședinte Comisiei pentru afaceri externe al Consiliului Federației ruse (camera superioară a Parlamentului rus).

UPDATE Analistul de politică externă Dan Dungaciu lansează un avertisment pentru publicul din România, după ce Donald Trump a vorbit despre Canada, ca un posibil „al 51-lea stat american". Potrivit geopoliticianului, România și Republica Moldova se află într-o situație similară cu cea dintre America și statul din nord, notează Ziare.com.

UPDATE Sistemele rusești de apărare aeriană se dovedesc incapabile să apere eficient instalațiile strategice ale țării, cu excepția reședinței președintelui Vladimir Putin și a orașului Moscova. Această evaluare a fost împărtășită de Andrii Kovalenko, șeful Centrului pentru contracararea dezinformării (CCD) din cadrul Consiliului pentru securitate națională și apărare al Ucrainei, prin intermediul Telegram, după cum a raportat Ukrinform.

UPDATE Insistența continuă a Ucrainei de a menține controlul asupra teritoriului cucerit în regiunea rusă Kursk arată cât de important crede Kievul că este să păstreze teritoriul rusesc, mai ales dacă Donald Trump împinge ambele părți la masa negocierilor, relatează The Washington Post.

UPDATE Boţii ruşi au lansat o „campanie de dezinformare pro-Kremlin” pe reţelele sociale pentru a sprijini un candidat anti-NATO la preşedinţia Croaţiei, a declarat în această săptămână un grup de cercetători, potrivit Mediafax.

UPDATE Călin Georgescu, candidat independent la alegerile prezidențiale din 2024, continuă să împrăștie informații false, ceea ce reprezintă infracțiune, conform legislației din România. Într-un interviu, acesta i-a spus unui fost soldat american fără dovezi că NATO va ataca Rusia din România, scrie Adevărul. Nu este prima dată când Călin Georgescu avansează ipoteza unui război împotriva Rusiei pornit din România, notează Digi24.

UPDATE Este puțin probabil ca aliații NATO să atingă ținta de cheltuieli propusă de președintele ales al SUA, Donald Trump, de 5% din PIB, dar sunt dispuși la o creștere de la actualul 2%, a informat Reuters pe 10 ianuarie, citând comentariile oficialilor și analiștilor din diferite țări NATO.

UPDATE Motorina deversată în mare ca urmare a eşuării a două petroliere în strâmtoarea Kerci a ajuns pe coasta Mării Azov, în regiunea Zaporojie. Voluntarii au strâns sâmbătă la Berdiansk, în Ucraina ocupată, o tonă de reziduuri de păcură, a declarat Vladimir Stelmacenko, deputat local şi director al portului comercial maritim, scrie Digi24.

UPDATE Armata germană va crea o nouă divizie a forţelor terestre responsabilă cu securitatea naţională. Unitatea va fi dedicată securizării infrastructurii critice şi a facilităţilor militare cheie în vederea pregătirii pentru un eventual război, notează Mediafax.

UPDATE Fluxurile de gaz din Azerbaidjan către Serbia au fost oprite şi nu este clar când vor fi reluate, a anunţat sâmbătă preşedintele sârb Aleksandar Vucic, citat de agenţia de presă Tanjug, relatează Reuters, scrie News.ro.

UPDATE Moscova consideră „absurdă” recomandarea UE privind evitarea spațiului aerian rusesc. Agenția federală de aviație a Rusiei a denunțat vineri recomandarea „absurdă” a Uniunii Europene, care a avertizat cu privire la „riscurile crescute” cu care se confruntă avioanele de linie care zboară deasupra Rusiei.

UPDATE În cadrul unei întâlniri cu șefii mass-media din regiune, mitropolitul Ekaterinburg a propus să se desemneze un preot la fiecare redacție, potrivit publicațiilor care au participat la eveniment, scrie Digi24.

UPDATE Germania încerca sâmbătă să securizeze un petrolier aflat în dificultate în largul coastelor sale şi să prevină o deversare de petrol în Marea Baltică. Nava de 274 de metri lungime, sub pavilion panamez, este suspectată că face parte din „flota-fantomă rusă”, adesea învechită, cu ajutorul căreia Moscova îşi exportă petrolul în ciuda sancţiunilor internaţionale, relatează Le Figaro, conform News.ro.

UPDATE Vladimir Putin ar putea să fi pierdut o parte din venituri după ce Kievul a închis gazoductul pentru livrările de gaz rusesc, dar Moscova are deja alternative pentru transportul combustibilului, care o protejează de un impact economic semnificativ, scrie Bloomberg, citat de Ziarul Financiar. Rusia plănuieşte să îşi extindă exporturile de gaz natural lichefiat (GNL) şi să redirecţioneze gazul transportat prin conducte către alţi cumpărători, precum China.

UPDATE Ministerul rus de Externe a denunţat sâmbătă noile sancţiuni americane împotriva sectorului energetic al Moscovei ca fiind o încercare de a afecta economia Rusiei, cu riscul destabilizării pieţelor globale, şi a declarat că ţara îşi va continua proiectele mari în domeniul petrolului şi gazelor, relatează News.ro.

UPDATE Statele Unite impun cel mai amplu pachet de sancţiuni asupra sectorului petrolier şi al gazelor din Rusia, pentru a sprijini Ucraina. Administraţia preşedintelui american Joe Biden a anunţat vineri cel mai amplu pachet de sancţiuni de până acum asupra veniturilor Rusiei din petrol şi gaze, în încercarea de a oferi Ucrainei şi echipei preşedintelui ales Donald Trump un avantaj în negocierile pentru pace.

UPDATE Nicholas Soames, nepotul legendarului premier britanic Winston Churchill, a transmis un puternic semnal de alarmă. Acesta susține că statele occidentale sunt deja în război și că siguranța națională este în pericol, potrivit Daily Mail. Potrivit acestuia, un nou război mondial pare iminent iar Marea Britanie riscă să devină vulnerabilă în fața unor amenințări extrem de grave. Lord Nicholas Soames a fost ministru al apărării în Regatul Unit între 1994-1997. Într-un moment în care multe națiuni se confruntă cu provocări din partea unor puteri autoritare precum Rusia, China, Coreea de Nord și Iran, Marea Britanie se află într-o poziție delicată.

UPDATE Ucraina a atacat mai multe regiuni din Rusia cu drone de luptă în timpul nopţii de vineri spre sâmbătă, vizând porturi-cheie de la Marea Neagră şi rănind mai mulţi civili, au informat sâmbătă un înalt oficial rus şi mass-media de stat - relatează dpa, citat de Agerpres.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1052: Bilanț negru și lovitura hackerilor! Putin are soluția pentru Slovacia, dar nu o aplică Tiraspolului
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1051: Soluția Kievului, 51.000 de bombe, morți la Zaporojie și anunțul UE. Rusia amenință Armenia
/DOC/ Veste bună pentru părinții școlarilor din Chișinău! Clase cu program prelungit, organizate şi în semestrul II de studii
/DOC/ Veste bună pentru părinții școlarilor din Chișinău! Clase cu program prelungit, organizate şi în semestrul II de studii
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
Atenție, călători! La două vămi s-au format cozi pe sensul de ieșire din țară
Atenție, călători! La două vămi s-au format cozi pe sensul de ieșire din țară
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1053: Atac în Rusia și prizonieri nord-coreeni. Nepotul lui Churchill: Un nou război mondial pare iminent
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1053: Atac în Rusia și prizonieri nord-coreeni. Nepotul lui Churchill: Un nou război mondial pare iminent

SUA trimit sute de deținuți în California, pentru a ajuta pompierii în stingerea incendiilor de vegetație

missing
11 ianuarie 2025, ora 18:00

Aproape 1.000 de deținuți s-au alăturat luptei împotriva incendiilor devastatoare din sudul Californiei. Potrivit BBC, 939 de persoane încarcerate participă la un program de voluntariat condus de Departamentul de Corecții și Reabilitare din California (CDCR).

11 persoane și-au pierdut viața în urma incendiilor devastatoare 

Numărul deținuților implicați a crescut constant de marți, când incendiile mortale au început să se răspândească necontrolat în zona Los Angeles. Peste 10.000 de clădiri au fost distruse și peste 15.000 de hectare de teren au ars, în timp ce mii de lucrători de urgență au sosit în zonă pentru a lupta cu flăcările.

Pompierii deținuți provin din cele 35 de tabere de conservare a incendiilor administrate de stat, facilități cu securitate minimă unde deținuții își execută pedeapsa și primesc instruire. Două dintre aceste tabere sunt destinate femeilor încarcerate.

Cei peste 900 de pompieri deținuți reprezintă aproximativ jumătate din cei 1.870 de deținuți-pompieri din program. Pe teren, aceștia pot fi văzuți în salopete portocalii de închisoare, alături de membrii Departamentului de Silvicultură și Protecție împotriva Incendiilor din California (Cal Fire). 

Activitatea pompierilor deținuți 

Conform CDCR, pompierii deținuți au lucrat „non-stop pentru a tăia linii de foc și a îndepărta combustibilul din spatele structurilor pentru a încetini răspândirea incendiului”.

Programul, care datează din 1946, a fost sursa criticilor încă de la înființare. Unii oameni îl consideră exploatator. Există însă și susținători ai programului, care spun că este de reabilitare.

Statul plătește deținuților un salariu zilnic între 5,80 și 10,24 dolari, plus un dolar pe zi suplimentar atunci când sunt alocați urgențelor active. Aceste salarii reprezintă o fracțiune din cele primite de pompierii civili din California, care pot câștiga peste 100.000 de dolari anual.

Controverse și critici „Primești bănuți în comparație cu ceilalți care sunt alături de tine. Ești doar mână de lucru ieftină”, a declarat Royal Ramey, fost pompier deținut și co-fondator al organizației non-profit Forestry and Fire Recruitment Program (FFRP). 

„Și dacă mori în timp ce lupți cu incendiile, nu primești niciun beneficiu”, a continuat el, spunând că „Nu vei primi nicio recompensă. Nu vei fi recunoscut ca pompier forestier”. El a mai menționat că atunci când ieșea pe teren ca pompier deținut avea un certificat de deces deja semnat.

Obstacole după eliberare 

După ce pompierii deținuți sunt eliberați din închisoare – fiind instruiți de stat – mulți încearcă să fie angajați ca pompieri civili, dar sunt refuzați, a spus Ramey. „Există un stigmat. Când oamenii se gândesc la pompieri, se gândesc la un tip cu un trecut curat, un erou, nu la cineva care a fost închis”, a explicat el. Ramey și-a lansat organizația non-profit pentru a ajuta foștii pompieri deținuți să depășească barierele și să contribuie la umplerea deficitului de pompieri cu care California se confruntă de ani de zile.

Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.

/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, acuzat de omorul Anei-Maria: Primele declarații ale condamnatului
/VIDEO/ Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, acuzat de omorul Anei-Maria: Primele declarații ale condamnatului
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/VIDEO/ Accident cutremurător la Bălți: O fetiță de 8 ani a murit după ce un șofer beat a trecut pe roșu și a lovit un taxi
/VIDEO/ Accident cutremurător la Bălți: O fetiță de 8 ani a murit după ce un șofer beat a trecut pe roșu și a lovit un taxi

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.