Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1053: Atac în Rusia și prizonieri nord-coreeni. Nepotul lui Churchill: Un nou război mondial pare iminent

O nouă pandemie după COVID-19? Ce este virusul HMPV și care persoane sunt expuse la risc

missing
11 ianuarie 2025, ora 15:00

Un nou virus respirator, metapneumovirusul uman (HMPV), a generat îngrijorare după ce autoritățile chineze au raportat o creștere a cazurilor de boli respiratorii acute. Știrile legate de virusul HMPV au fost răspândite pe rețelele de socializare, unde se vorbește despre o nouă pandemie. Medicii din România spun însă că nu ar trebui să ne facem griji, notează Libertatea.

Probabilitatea unei noi pandemii din cauza virusului HMPV 

Deși HMPV provoacă simptome asemănătoare gripei și poate duce la afecțiuni grave, Organizația Mondială a Sănătății subliniază că virusul nu este nou și circulă sezonier. Pentru virusul HMPV nu există tratament sau vaccin, iar măsurile de prevenire includ igiena riguroasă și purtarea măștii. În ciuda panicii, autoritățile nu au confirmat o urgență sanitară.

Așadar, trebuie să ne speriem sau nu din cauza virusului HMPV? 

NU. HMPV este o boală care se transmite pe cale respiratorie și care nu cred că trebuie să ne creeze acum nouă anxietăți sau probleme. Este o viroză obișnuită.”, a subliniat medicul Virgil Musta, șef de secție la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, pentru Libertatea.

Și conf. univ. dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe UPU Iași, explică pentru Libertatea mai multe despre acest virus de care toată lumea se teme, dar care este pe locul doi după virusul respirator sincițial în ceea ce privește prevalența. 

Virusul nu este unul nou, a apărut în Olanda în anul 2001. Este o boală sezonieră care apare de obicei de la sfârșitul iernii până la începutul primăverii, similar cu virusul respirator sincițial și gripa. Toți copiii sub cinci ani vor face HMPV, nu trebuie să ne îngrijorăm, simptomele date de virus sunt mai ușoare decât cele date de gripa comună”, subliniază dr. Tudor Ciuhodaru pentru Libertatea.

Panica a pornit după ce pe rețelele de socializare a început să se vorbească despre o nouă urgență de sănătate, în China. Mai multe imagini ce prezentau camerele de gardă aglomerate ale spitalelor au apărut pe internet. Însă, jurnaliștii francezi susțin că imaginile s-au dovedit a fi nesigure și că acestea ar data din perioada pandemiei de Covid-19.

Un pericol pentru persoanele aflate la risc 

HMPV este un virus asemănător gripei și răcelii. Virusul HMPV se transmite prin aer sau contact cu suprafețele contaminate și provoacă simptome precum tuse, febră, congestie nazală și oboseală. Face parte din familia Pneumoviridae care există din 2001, însă unele dovezi sugerează că a fost răspândit încă cel puțin din 1958. Infecțiile provocate de virusul din China sunt de obicei ușoare, însă pot duce la complicații grave, mai ales în rândul copiilor mici, vârstnicilor și celor cu sistem imunitar slăbit.

Pandemiile apar la o sută de ani 

De altfel, sunt puține șanse să apară o nouă pandemie la doar cinci ani după cea de Covid-19, care a schimbat felul în care ne raportăm la pericolele epidemiologice. 

Pandemiile apar când apare un nou virus în lume și imunitatea oamenilor nu este pregătită pentru acest virus. Aceste pandemii apar cam la o sută de ani. În istoricul existenței omenirii au fost mai multe pandemii, dar care s-au succedat la o sută de ani. Organismul nu este atât de descoperit la multitudinea de virusuri, încât să apară pandemii mai des decât acest ciclu. Puțin probabil să apară o pandemie, pot apărea cazuri sporadice sau epidemii într-un anumit areal, unde trebuie luate măsurile de izolare a focarelor epidemice și de tratat. În majoritatea cazurilor de îmbolnăvire cu virusuri nu există tratament specific”, lămurește medicul Virgil Musta.

Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Referendum salvat la limită de diasporă. Alegerile au fost influențate de corupție, îngâmfare și lene
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

/DOC/ Veste bună pentru părinții școlarilor din Chișinău! Clase cu program prelungit, organizate şi în semestrul II de studii
/DOC/ Veste bună pentru părinții școlarilor din Chișinău! Clase cu program prelungit, organizate şi în semestrul II de studii
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
Atenție, călători! La două vămi s-au format cozi pe sensul de ieșire din țară
Atenție, călători! La două vămi s-au format cozi pe sensul de ieșire din țară
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
SUA trimit sute de deținuți în California, pentru a ajuta pompierii în stingerea incendiilor de vegetație
SUA trimit sute de deținuți în California, pentru a ajuta pompierii în stingerea incendiilor de vegetație

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1053: Atac în Rusia și prizonieri nord-coreeni. Nepotul lui Churchill: Un nou război mondial pare iminent

11 ianuarie 2025, ora 22:11

Volodimir Zelenski a declarat că la ultima serie de întâlniri cu aliații occidentali Ucraina a primit promisiuni de asistență militară suplimentară în valoare de 2 miliarde de dolari. Președintele ucrainean a declarat, după reuniunea de joi din Germania, că 34 de țări au promis ajutoare în sectoarele apărare aeriană, tehnologia informației, artilerie, deminare, forțe navale și aeriene. 

Totodată, Zelenski a mai declarat sâmbătă, 11 ianuarie, că trupele sale au capturat doi soldaţi nord-coreeni în regiunea rusă Kursk, care au fost transferaţi la Kiev unde sunt interogaţi, relatează AFP. Între timp, rafinăria Taneko, considerată esențială pentru aprovizionarea energetică și logistica militară a Rusiei, a fost lovită de drone ucrainene.

UPDATE Donald Trump nu mai vrea rezolvarea războiului din Ucraina în 24 de ore, ci mai aşteaptă câteva luni. Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, şi-a amânat cu câteva luni promisiunea din campanie de a pune capăt războiului din Ucraina în „24 de ore”, într-o schimbare de atitudine pe care partenerii europeni au interpretat-o ca un semn că administraţia sa nu va renunţa imediat la sprijinul pentru Kiev, scrie Financial Times.

UPDATE Președintele ales al SUA Donald Trump și liderul rus Vladimir Putin s-ar putea întâlni în Ungaria, a declarat jurnaliștilor ruși Vladimir Djabarov, prim-vicepreședinte Comisiei pentru afaceri externe al Consiliului Federației ruse (camera superioară a Parlamentului rus).

UPDATE Analistul de politică externă Dan Dungaciu lansează un avertisment pentru publicul din România, după ce Donald Trump a vorbit despre Canada, ca un posibil „al 51-lea stat american". Potrivit geopoliticianului, România și Republica Moldova se află într-o situație similară cu cea dintre America și statul din nord, notează Ziare.com.

UPDATE Sistemele rusești de apărare aeriană se dovedesc incapabile să apere eficient instalațiile strategice ale țării, cu excepția reședinței președintelui Vladimir Putin și a orașului Moscova. Această evaluare a fost împărtășită de Andrii Kovalenko, șeful Centrului pentru contracararea dezinformării (CCD) din cadrul Consiliului pentru securitate națională și apărare al Ucrainei, prin intermediul Telegram, după cum a raportat Ukrinform.

UPDATE Insistența continuă a Ucrainei de a menține controlul asupra teritoriului cucerit în regiunea rusă Kursk arată cât de important crede Kievul că este să păstreze teritoriul rusesc, mai ales dacă Donald Trump împinge ambele părți la masa negocierilor, relatează The Washington Post.

UPDATE Boţii ruşi au lansat o „campanie de dezinformare pro-Kremlin” pe reţelele sociale pentru a sprijini un candidat anti-NATO la preşedinţia Croaţiei, a declarat în această săptămână un grup de cercetători, potrivit Mediafax.

UPDATE Călin Georgescu, candidat independent la alegerile prezidențiale din 2024, continuă să împrăștie informații false, ceea ce reprezintă infracțiune, conform legislației din România. Într-un interviu, acesta i-a spus unui fost soldat american fără dovezi că NATO va ataca Rusia din România, scrie Adevărul. Nu este prima dată când Călin Georgescu avansează ipoteza unui război împotriva Rusiei pornit din România, notează Digi24.

UPDATE Este puțin probabil ca aliații NATO să atingă ținta de cheltuieli propusă de președintele ales al SUA, Donald Trump, de 5% din PIB, dar sunt dispuși la o creștere de la actualul 2%, a informat Reuters pe 10 ianuarie, citând comentariile oficialilor și analiștilor din diferite țări NATO.

UPDATE Motorina deversată în mare ca urmare a eşuării a două petroliere în strâmtoarea Kerci a ajuns pe coasta Mării Azov, în regiunea Zaporojie. Voluntarii au strâns sâmbătă la Berdiansk, în Ucraina ocupată, o tonă de reziduuri de păcură, a declarat Vladimir Stelmacenko, deputat local şi director al portului comercial maritim, scrie Digi24.

UPDATE Armata germană va crea o nouă divizie a forţelor terestre responsabilă cu securitatea naţională. Unitatea va fi dedicată securizării infrastructurii critice şi a facilităţilor militare cheie în vederea pregătirii pentru un eventual război, notează Mediafax.

UPDATE Fluxurile de gaz din Azerbaidjan către Serbia au fost oprite şi nu este clar când vor fi reluate, a anunţat sâmbătă preşedintele sârb Aleksandar Vucic, citat de agenţia de presă Tanjug, relatează Reuters, scrie News.ro.

UPDATE Moscova consideră „absurdă” recomandarea UE privind evitarea spațiului aerian rusesc. Agenția federală de aviație a Rusiei a denunțat vineri recomandarea „absurdă” a Uniunii Europene, care a avertizat cu privire la „riscurile crescute” cu care se confruntă avioanele de linie care zboară deasupra Rusiei.

UPDATE În cadrul unei întâlniri cu șefii mass-media din regiune, mitropolitul Ekaterinburg a propus să se desemneze un preot la fiecare redacție, potrivit publicațiilor care au participat la eveniment, scrie Digi24.

UPDATE Germania încerca sâmbătă să securizeze un petrolier aflat în dificultate în largul coastelor sale şi să prevină o deversare de petrol în Marea Baltică. Nava de 274 de metri lungime, sub pavilion panamez, este suspectată că face parte din „flota-fantomă rusă”, adesea învechită, cu ajutorul căreia Moscova îşi exportă petrolul în ciuda sancţiunilor internaţionale, relatează Le Figaro, conform News.ro.

UPDATE Vladimir Putin ar putea să fi pierdut o parte din venituri după ce Kievul a închis gazoductul pentru livrările de gaz rusesc, dar Moscova are deja alternative pentru transportul combustibilului, care o protejează de un impact economic semnificativ, scrie Bloomberg, citat de Ziarul Financiar. Rusia plănuieşte să îşi extindă exporturile de gaz natural lichefiat (GNL) şi să redirecţioneze gazul transportat prin conducte către alţi cumpărători, precum China.

UPDATE Ministerul rus de Externe a denunţat sâmbătă noile sancţiuni americane împotriva sectorului energetic al Moscovei ca fiind o încercare de a afecta economia Rusiei, cu riscul destabilizării pieţelor globale, şi a declarat că ţara îşi va continua proiectele mari în domeniul petrolului şi gazelor, relatează News.ro.

UPDATE Statele Unite impun cel mai amplu pachet de sancţiuni asupra sectorului petrolier şi al gazelor din Rusia, pentru a sprijini Ucraina. Administraţia preşedintelui american Joe Biden a anunţat vineri cel mai amplu pachet de sancţiuni de până acum asupra veniturilor Rusiei din petrol şi gaze, în încercarea de a oferi Ucrainei şi echipei preşedintelui ales Donald Trump un avantaj în negocierile pentru pace.

UPDATE Nicholas Soames, nepotul legendarului premier britanic Winston Churchill, a transmis un puternic semnal de alarmă. Acesta susține că statele occidentale sunt deja în război și că siguranța națională este în pericol, potrivit Daily Mail. Potrivit acestuia, un nou război mondial pare iminent iar Marea Britanie riscă să devină vulnerabilă în fața unor amenințări extrem de grave. Lord Nicholas Soames a fost ministru al apărării în Regatul Unit între 1994-1997. Într-un moment în care multe națiuni se confruntă cu provocări din partea unor puteri autoritare precum Rusia, China, Coreea de Nord și Iran, Marea Britanie se află într-o poziție delicată.

UPDATE Ucraina a atacat mai multe regiuni din Rusia cu drone de luptă în timpul nopţii de vineri spre sâmbătă, vizând porturi-cheie de la Marea Neagră şi rănind mai mulţi civili, au informat sâmbătă un înalt oficial rus şi mass-media de stat - relatează dpa, citat de Agerpres.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1052: Bilanț negru și lovitura hackerilor! Putin are soluția pentru Slovacia, dar nu o aplică Tiraspolului
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1051: Soluția Kievului, 51.000 de bombe, morți la Zaporojie și anunțul UE. Rusia amenință Armenia
/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, acuzat de omorul Anei-Maria: Primele declarații ale condamnatului
/VIDEO/ Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, acuzat de omorul Anei-Maria: Primele declarații ale condamnatului
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/VIDEO/ Accident cutremurător la Bălți: O fetiță de 8 ani a murit după ce un șofer beat a trecut pe roșu și a lovit un taxi
/VIDEO/ Accident cutremurător la Bălți: O fetiță de 8 ani a murit după ce un șofer beat a trecut pe roșu și a lovit un taxi

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.