Au învins cancerul, iar acum vor să-i ajute pe cei care luptă cu aceasta boală necruțătoare. Vorbim despre Asociația „Viața fără leucemie” care a organizat în weekend un concert caritabil pentru a aduna bani în susținerea copiilor bolnavi de cancer. La eveniment au venit în jur de 200 de oameni, iar banii obținuți din vânzarea biletelor vor fi cheltuiți pentru tratamentul micuților care suferă de această maladie.
La doar 11 ani, Andreea a primit un diagnostic prea crunt pentru o vârstă atât de fragedă. În 2022, fetița din Soroca a început să aibă amețeli și stări de vomă, simptome care nu se dădeau tratate, ca după mai multe investigații să afle că are o tumoare la cap. Vestea a dat peste cap viața întregii familii.
„E greu dar nu avem ce face. E un lucru foarte greu fiindcă ea se simte bine dar tumoarea ne-a luat practic toată vederea, ea cu ochiul stâng vede numai umbre și lumini, cu ochiul drept 35 de procente”.
În ciuda condiției sale, fata, care are acum 14 ani, continuă să-și urmeze marea sa pasiune- pictura, dar și să meargă la școală de rând cu ceilalți copii. Adolescenta ne-a spus că are mare noroc de colegii de clasă care o susțin și o ajută.
„Mă ajută să plecăm din casă în casă și învăț foarte bine după auz, nu scriu dar după auz încerc să țin minte ce spune învățătorul”.
Iar Lucian a fost diagnosticat cu leucemie la vârsta de 12 ani. În ultimii 4 ani, adolescentul a dus o luptă crâncenă cu tumoarea, salonul de spital devenindu-i casă, loc de joacă și școală. Tot în spital a absolvit clasa a noua.
„La început la fost greu, pe parcurs a devenit tot mai ușor și spre sfârșit a fost mai ușor”.
De curând, medicii i-au dat o veste bună - cancerul a fost învins. Drumul spre vindecare a fost lung și anevoios, povestește mama tânărului.
„Medicamentele sunt tare scumpe, chimiile sunt foarte scumpe și la noi nu se găsesc, care se găsesc nu merg toate, care sunt de la noi, noi suntem nevoiți să le cumpărăm de peste hotare, dacă îi puteau de ale noastre, lui îi era rău, s a ridicat și zahărul, prin multe am trecut, ele sunt foarte scumpe, nu avem, e costisitor pentru noi, cu sursele noastre noi nu avem, nu putem”.
Atât copiii care suferă de cancer, cât și părinții lor nu au nevoie doar de resurse financiare în astfel de momente dificile. Medicii care îi tratează spun că este greu din punct de vedere psihologic și pentru ei să fie martori la suferința lor.
„Este nevoie în afară de tratamentul medicamentos de bază, este nevoie în primul și în primul rând de susținere psiho-socială ca să spun așa, ceea ce dumnealor o fac cu mare dragoste, cu mare încredere și chiar pot să facă lucrurile acestea foarte bine”, a menționat șefa secției oncologie pediatrică, Institutul Oncologic, Natalia Lisița.
Asociația „Viața fără leucemie” a fost fondată încă din 2006, de un grup de părinți a căror copiii au fost diagnosticați cu leucemie. În prezent, printre membrii asociației sunt și tineri care s-au tratat de cancer în copilărie, iar acum încearcă să ajute alți copiii. Pentru a-i susține, aceștia au organizat un concert de caritate, iar banii din vânzarea biletelor vor fi cheltuiți pentru efectuarea de analizelor medicale, a medicamentelor, a consumabilelor medicale, dar și pentru suportul psiho-emoțional atât al copiilor cât și a familiilor acestora.
În Republica Moldova, circa 100 de copiii sunt anual diagnosticați cu cancer.