Nu se așteaptă deconectări la energia electrică pentru 15 ianuarie. Energocom anunță că a rezervat capacitatea comercială la hotarul cu România pentru a acoperi necesarul de consum cu importuri. Totodată, compania preconizează pentru mâine un consum similar de energie electrică ca și astăzi.
Astfel, pentru data de 15 ianuarie, pe lângă electricitatea generată de centralele de termoficare locale și instalațiile de energie regenerabilă, restul cererii va fi acoperit cu energie din import, în baza contractelor bilaterale sau de pe bursă.
Potrivit Guvernului, pentru ziua de 14 ianuarie, consumul de energie electrică pentru malul drept al Nistrului este acoperit integral, nefiind necesară activarea contractelor de avarie.
În același timp, este esențială utilizarea rațională a energiei electrice în orele de vârf 07:00-11:00 și 18:00-23:00, și amânarea consumului de energie pentru orele din afara vârfului de consum.
În ce privește ziua de 13 ianuarie, consumul pe malul drept al râului Nistru a fost asigurat pe deplin, fiind acoperit în baza contractelor comerciale, fără necesitatea activării contractelor de avarie. Vârful de consum a fost înregistrat între orele 17:00 și 20:00, cu un consum maxim de 948 MW.
În sectorul energiei termice, pe malul drept, toate sursele de generare sunt în funcțiune și nu există riscuri. Și în sectorul gazelor naturale, presiunile în toate segmentele sistemului de transport gestionat de SRL „Vestmoldtransgaz” sunt în limitele parametrilor funcționali.
În regiunea transnistreană, începând cu data de 10 ianuarie, au loc întreruperi programate de energie electrică cu durata de 5 ore, o dată pe zi. Deconectări se efectuează și în satele Copanca, Corjova și Varnița.
TV8.md reamintește că pe 28 decembrie, Gazprom a anunțat oficial că lasă stânga Nistrului fără gaze din 1 ianuarie 2025, ora 07:00. Într-un comunicat, gigantul rus invocă pretinsa datorie a Moldovagaz drept motiv pentru care nu va livra niciun metru cub de gaz în regiunea transnistreană.
La scurt timp, premierul Dorin Recean a condamnat decizia Gazpromului și a dat asigurări că Republica Moldova pregătită să gestioneze orice situație generată de acțiunile Rusiei. De asemenea, Executivul nu exclude recurgerea la arbitraj internațional pentru a solicita despăgubiri, subliniind că deciziile Kremlinului afectează siguranța cetățenilor și provoacă pierderi economice.