O cometă strălucitoare ar putea fi vizibilă pe cerul din întreaga lume în următoarele zile. Apariția corpului ceresc ar avea loc pentru prima dată în 160.000 de ani, transmite Digi24.
NASA a declarat că strălucirea viitoare a unei comete este foarte greu de prezis, dar există șanse mari ca C/2024 G3 (Atlas) să fie văzut cu ochiul liber.
Luni, cometa a fost la periheliu, punctul în care se află cel mai aproape de Soare, ceea ce influențează cât de strălucitoare apare pe cer. Deci, ar putea fi vizibilă începând de luni seara.
Cometa, care ar putea străluci la fel de puternic ca Venus pe cerul nopții, ar putea fi observată cel mai bine din emisfera sudică.
Corpul ceresc a fost reperată anul trecut de sistemul de alertă al NASA: Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System.
Dr. Shyam Balaji, cercetător în fizica astroparticulelor și cosmologie la King's College London, a declarat că „calculele orbitale actuale indică faptul că va trece la aproximativ 13,35 milioane de kilometri de Soare”, ceea ce o clasifică drept o cometă „care ocolește Soarele”.
King's College London a descris cometa ca fiind un eveniment care are loc o dată la 160.000 de ani.
Pentru emisfera nordică, vizionarea poate fi dificilă din cauza relativității cometei față de Soare.
Balaji i-a sfătuit pe cei care doresc să vadă cometa să găsească un loc departe de poluarea luminoasă și să folosească un binoclu sau un telescop mic.
Sâmbătă, astronautul Nasa Don Pettit, a împărtășit pe social media o fotografie a cometei făcută de pe Stația Spațială Internațională.
„Este cu totul uimitor să vezi o cometă de pe orbită. Atlas C2024-G3 ne face o vizită”, a scris omul de științe.