Breaking newsRăzboi în Ucraina, ziua 1060: Explozie în centrul Kievului, în urma unui atac rusesc. O persoană a fost ucisă

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1059: Atac lângă Moldova, RO-Alert și moarte la Krivoi Rog! G7 acuză Rusia, iar Orban îl apără pe Putin

17 ianuarie 2025, ora 15:45

Rusia a lansat un nou atac în Ucraina, în apropiere de Republica Moldova și România. Moscova a vizat infrastructura portuară din Izmail, regiunea Odesa, cu un atac cu drone, provocând daune materiale, fără victime. Totuși, populaţia din nordul județului Tulcea a primit un mesaj RO-Alert cu privire la posibilitatea căderii unor obiecte în zonă. Acesta este primul mesaj RO-Alert emis de la începutul anului pentru comunităţile din județul Tulcea, pe fondul războiului din Ucraina. Explozii au fosta raportate și la Kiev.

Ministerul de Externe de la București condamnă cu fermitate atacurile Rusiei la granița cu România, subliniind că „agresiunea ilegală și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei generează riscuri pentru întreaga regiune”. Bucureștiul acuză Moscova că încalcă toate normele dreptului internațional, iar România a informat deja structurile NATO. Apărarea aeriană ucraineană a doborât 33 din cele 50 de drone lansate de Rusia în noaptea de joi spre vineri, au declarat forţele aeriene, potrivit Reuters.

UPDATE Lituania anunță că, de anul viitor, își va crește alocările pentru apărare, de la 3% din PIB, în prezent, până la 5%-6%. Ministrul lituanian al Apărării a precizat că fondurile vor fi folosite pentru achiziții de echipamente militare, inclusiv tancuri Leopard și sisteme de apărare aeriană. Guvernul lituanian a anunțat recent și creșterea limitei de împrumuturi internaționale pentru a sprijini aceste investiții. Ministrul face parte din noul guvern de centru-stânga, învestit anul trecut, promițând să facă din securitate o prioritate pentru țara cu o populație de sub trei milioane de locuitori, scrie Biziday.

UPDATE Armata britanică a încărcat joi sute de vehicule militare pe feriboturi gigant pentru a fi transportate în România pentru prima desfăşurare a Forţei de Reacţie Aliate a NATO, relatează vineri PA Media/dpa. În total, 730 de vehicule militare au fost încărcate la bordul a trei feriboturi la Sea Mounting Centre din Marchwood, Hampshire, înaintea exerciţiului Steadfast Dart 25, ce are scopul de a prezenta capacitatea NATO de mobilizare rapidă în toată Europa, transmite Agerpres.

UPDATE Armata rusă a susţinut vineri că a eliberat 63,2% din teritoriul ocupat de armata ucraineană în provincia rusă de graniţă Kursk, după cinci luni de lupte care au urmat unei ofensive ucrainene surpriză în această regiune, relatează agenţia EFE, preluată de Agerpres.

UPDATE FMI avertizează asupra impactului global al unui posibil război comercial, cu doar câteva zile înainte de începerea celui de-al doilea mandat al lui Donald Trump, scrie Sky News.

UPDATE Grupul celor Şapte (G7) a declarat vineri că Kremlinul a finanţat şi dirijat eforturi ascunse, prin entităţi de stat, pentru a submina guvernele alese din întreaga lume prin campanii globale de dezinformare şi manipulare, relatează Reuters.

UPDATE Diplomații ruși au accesat o zonă privată a parlamentului într-o încălcare majoră a securității chiar înainte de Crăciun, care a alarmat oficialii de securitate și a provocat avertismente private din partea președinților celor două camere, potrivit The Guardian. Micul grup de diplomați s-a alăturat unui tur public al Camerelor Parlamentului și apoi s-a despărțit pentru a intra într-o parte a Camerei Lorzilor care era interzisă, înainte de a fi găsiți de securitate și dați afară. „Bănuim că au vrut doar să se laude la Kremlin că s-au infiltrat în parlamentul britanic. Nu este ideal, dar au fost prinși înainte să se producă vreo pagubă”, a declarat o sursă parlamentară, scrie G4media.

UPDATE Forțele aeriene ucrainene au înființat o comisie de anchetă după relatări potrivit cărora personal esențial ar fi fost transferat în prima linie pentru a suplini deficitul de infanterie, relatează publicația de specialitate The War Zone.

UPDATE Hackeri legați de serviciul de informații FSB din Rusia au folosit emailuri false pentru a accesa conturile WhatsApp ale miniștrilor și oficialilor guvernamentali din întreaga lume scrie The Guardian. Grupul de hacking, cunoscut sub numele de Star Blizzard, folosește tactici sofisticate pentru a exploata vulnerabilitățile aplicației de mesagerie, potrivit AlephNews.

UPDATE Vânzările de antidepresive au atins un nou record în Rusia pe fondul prelungirii războiului împotriva Ucrainei, care intră în al patrulea an, relatează The Moscow Times.

UPDATE Secretarul de stat în exerciţiu, Antony Blinken, a declarat pe 16 ianuarie că administraţia Trump, care urmează să preia conducerea pe 20 ianuarie, are potenţialul de a negocia un acord de pace „bun” şi „puternic” în Ucraina, cu condiţia ca Kiev să fie de acord, scrie The Kyiv Independent.

UPDATE Preşedintele american în exerciţiu, Joe Biden, a declarat într-un interviu acordat MSNBC pe 17 ianuarie că Statele Unite au oferit asigurări preşedintelui rus Vladimir Putin că nu vor amplasa arme nucleare în Ucraina. „Armele nucleare tactice în Europa înspăimântă pe toată lumea, inclusiv pe ruşi,” a spus Biden, rememorând conversaţiile cu Putin, care au inclus cererile acestuia de a menţine Ucraina fără arme nucleare şi în afara NATO. Biden a subliniat că SUA au retras deja armele nucleare din Ucraina şi nu intenţionează să le reinstaleze: „I-am spus, (n.r. armele nucleare) nu sunt o problemă. Le-am scos deja. Nu există acolo. Nu le vom pune înapoi.” Biden a criticat şi ambiţiile lui Putin, susţinând că liderul rus doreşte să reconstituie Pactul de la Varşovia. Declaraţiile reflectă tensiunile de lungă durată privind securitatea Ucrainei, accentuate de Memorandumul de la Budapesta din 1994. Acordul a garantat securitatea Ucrainei în schimbul renunţării la arsenalul său nuclear. Cu toate acestea, Rusia a încălcat acordul prin invadarea Ucrainei şi prin ameninţările nucleare repetate, notează Mediafax.

UPDATE Oficialii UE pregătesc măsuri de rezervă, inclusiv utilizarea unei legi vechi de 81 de ani, care îl implică pe regele Belgiei, pentru a proteja sancțiunile blocului comunitar împotriva Rusiei, după ce Ungaria a amenințat că se opune prelungirii acestora, scrie Financial Times. Anitta Hipper, purtătorul de cuvânt al UE pentru afaceri externe, a declarat că „se lucrează în continuare pentru a asigura un acord fără probleme și în timp util” din partea statelor membre pentru prelungirea sancțiunilor, scrie G4media.

UPDATE Soldatul voluntar australian Oscar Jenkins are statutul de prizonier de război şi nu există nicio confirmare a morţii sale, a informat un jurnalist de investigaţie ucrainean Slidstvo.Info pe 17 ianuarie, citând Procuratura Generală. Vestea vine după ce a fost găsit cadavrul lui Jenkins, un profesor de 32 de ani din Melbourne, a cărui capturare a fost raportată în decembrie. Se credea că a fost executat de răpitorii săi ruşi. Unele instituţii de presă şi canale Telegram au publicat un videoclip care pretindea să arate cadavrele de soldaţi, susţinând că Jenkins se numără printre aceştia, potrivit Mediafax.

UPDATE Poliţia ucraineană a anunţat vineri că efectuează „peste 200 de percheziţii” care vizează reţele ce permit fuga în străinătate a bărbaţilor care se opun mobilizării militare, informează agenția de știri AFP, citată de Agerpres.

UPDATE Lituania a decis să-și majoreze cheltuielile pentru apărare la între 5% și 6% din PIB, începând din 2026, din cauza amenințării agresiunii ruse în regiune, a declarat vineri președintele lituanian Gitanas Nausėda, citat de AP.

UPDATE Uniunea Europeană continuă să consume cantități mari de gaz rusesc, în pofida sancțiunilor și a războiului din Ucraina. Potrivit unei analize Politico, statele membre UE au importat 837.300 de tone de gaz natural lichefiat (GNL) din Rusia în perioada 1-15 ianuarie, o cantitate mai mare față de perioada similară a anului trecut, scrie Libertatea.

UPDATE Reprezentanții sectorului agricol din Ucraina nu sunt de acord cu toate standardele și normele UE din agricultură. Aceștia se tem că implementarea lor i-ar ruina pe fermieri, astfel că își doresc o perioadă de 10 ani de tranziție pentru a se alinia cu standardele europene, scrie B1.

UPDATE „Krivoi Rog. Armata rusă a lovit orașul cu rachete balistice. Au fost deteriorate clădiri rezidențiale obișnuite, o instituție de învățământ și infrastructura urbană. Din păcate, sunt victime. Până în acest moment, se știe despre patru vieți pierdute în urma acestui atac. Condoleanțele mele familiei și celor dragi. Acum, la fața locului lucrează echipele de salvatori și serviciile de urgență. Operațiunea de salvare este în desfășurare. Fiecare astfel de atac terorist este un nou memento al faptului că trebuie să știm cu cine avem de-a face. Rusia nu se oprește de la sine – poate fi oprită doar prin presiune comună. Presiune din partea tuturor celor care prețuiesc viața”, a scris președintele ucrainean pe Telegram.

UPDATE Rusia a bombardat din nou orașul natal al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Krivoi Rog. Atacul a distrus o instituție de învățământ, iar alte două clădiri a câte cinci etaje au fost avariate, în una izbucnind un incendiu, anunță autoritățile ucrainene. Potrivit primelor date date, sunt 4 morți și 5 răniți.

UPDATE Este „imposibil” pentru țările membre NATO să își protejeze de un posibil sabotaj toate infrastructurile subacvatice sensibile, cablurile și conductele având în vedere amploarea rețelei, a declarat joi pentru AFP un oficial NATO specializat în astfel de probleme. 

UPDATE Misiunea de capturare a unui soldat nord-coreean a durat o lună întreagă. Unul dintre cele mai mari obstacole cu care s-au confruntat forțele ucrainene însărcinate cu acest obiectiv, în timp ce operau în regiunea Kursk din Rusia, a fost actul de sinucidere al trupelor nord-coreene înainte de a fi capturate. Doi militari ucraineni au povestit pentru The Kyiv Independent  despre momentul capturării și de ce soldații nord-coreeni sunt mult mai pregătiți decât cei ruși, notează Digi24.

UPDATE Premierul ungar Viktor Orbán a declarat vineri, în cadrul emisiunii "Bună dimineața, Ungaria" (Jó reggelt, Magyarország!), difuzată de Radio Kossuth din Budapesta, că aderarea Ucrainei la UE "reprezintă în prezent mult mai mult un pericol decât o oportunitate pentru Ungaria", notează MTI, potrivit Rador.

UPDATE O dronă rusească a atacat dimineață satul Antonivka din regiunea Herson, ucigând un bărbat aflat într-o stație de autobuz, a anunțat Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare regionale, citat de Ukrainska Pravda.

UPDATE Grupul ucrainean de analiză militară DeepState a anunțat noaptea trecută că trupele ruse au ocupat încă trei localități din regiunea Donețk. Este vorba de satele Pișceane, Slovianka și Iasenove, situate la sud de Pokrovsk. Inamicul s-a apropiat, totodată, de cinci localități, precum și de orașul Ceasiv Iar, lângă Bahmut, menționează analiștii citați de Ukrainska Pravda.

UPDATE Rusia a lansat noaptea trecută două rachete balistice Iskander-M și 50 de drone. Apărarea aeriană a distrus 33 de drone în 11 regiuni, au anunțat Forțele Aeriene ale Ucrainei. Nouă drone cu rol de momeală au dispărut de pe radar, iar alta s-a îndreptat spre România, a transmis sursa citată fără a preciza dacă rachetele au fost neutralizate, potrivit Spotmedia.

UPDATE Preşedintele iranian, Masoud Pezeshkian, se află la Moscova, pentru discuţii cu preşedintele Vladimir Putin. Aceştia urmează să semneze un tratat de parteneriat strategic pe 20 de ani de cooperare în domenii de la apărare şi tehnologie la energie şi comerţ. Rusia a cultivat relaţii mai apropiate cu Iranul, China şi Coreea de Nord, de la invazia în Ucraina, unde Moscova a folosit la scară largă drone iraniene, scrie Rador.

UPDATE Şefa Ministerului sloven de Externe, Tanja Fajon, a sosit la Kiev, răspunzând invitaţiei ministrului ucrainean de Externe, Andriy Sibiga. Potrivit Ministerului sloven de Externe, în timpul vizitei, Fajon va participa la o reuniune ministerială Ucraina - Europa de Sud-Est. Aceasta are ca scop discutarea continuării sprijinului pentru Ucraina, reconstrucţia ţării şi identificarea unor modalităţi de obţinere a păcii. Vizita şefei diplomaţiei slovene vine după ce Kievul a fost gazda mai multor oficiali de rang înalt în ultimele zile, printre care premierul britanic Keir Starmer, miniştrii apărării din Germania şi Italia, precum şi miniştrii de externe din Estonia şi Ţările de Jos.

UPDATE Guvernul german a aprobat o propunere care permite forțelor armate să doboare drone după o serie de activități suspecte în apropierea bazelor militare, a infrastructurii critice și a siturilor industriale, relatează Financial Times (FT).

UPDATE Marea Britanie nu a executat nici măcar o singură condamnare pentru încălcarea sancțiunilor împotriva Rusiei, anunță BBC. Sancțiunile financiare împotriva Rusiei au fost introduse în urma anexării Crimeei în 2014 și după începerea războiului din Ucraina în 2022. De patru ani de când există legea care permite condamnarea celor care încalcă sancțiunile, nu există nici măcar un singur caz. Sancțiunile includ interdicții privind exportul de tehnologie de arme, facilitarea comerțului ilegal cu petrol rusesc și, în general, asistarea guvernului președintelui Vladimir Putin. O lege a fost introdusă în urmă cu patru ani pentru a permite Marii Britanii să îi condamne pe cei care încalcă sancțiunile, scrie B1.

UPDATE Premierul Ungariei, Viktor Orban cere Uniunii Europene (UE) să renunțe la sancțiunile împotriva Rusiei. Cererea vine în contextul în care noua administrație a SUA, condusă de Donald Trump este așteptată să marcheze începutul unei „noi ere” începând de săptămâna viitoare. Viktor Orban și-a exprimat opinia, vineri, 17 ianuarie, la un post radio de stat, sugerând că este timpul să se renunțe la sancțiuni și să se stabilească o relație fără sancțiuni cu Kremlinul, deși a recunoscut că acest lucru ar putea dura ceva timp, potrivit investing.com, scrie Ziare.com.

UPDATE Trei avocaţi ai opozantului rus Aleksei Navalnîi, care a murit în închisoare în februarie 2024, au fost condamnaţi la închisoare la capătul unui proces desfășurat cu ușile închise într-un tribunal din regiunea Vladimir, relatează AFP. Conform deciziei, pronunțate la Tribunalul Petușki, avocații Aleksei Lipțer și Vadim Kobzev au primit cinci ani de închisoare, iar Igor Sergunin - trei ani și jumătate. Cu toții se află în arest din octombrie 2023, pe când Navalnîi era în viață, scrie Libertatea.

UPDATE Livrarea gazelor rusești în regiunea transnistreană rămâne incertă. Regimul separatist nu acceptă nici ajutorul Chișinăului și nici al partenerilor externi. În context, vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, face apel la Tiraspol să-i lase să-i ajute. 

UPDATE România exportă vineri către Republica Moldova un volum de gaze cu 5,6 milioane de metri cubi pe zi, ceea ce reprezintă un record, au afirmat, pentru HotNews.ro, reprezentanții Transgaz. Și exporturile de electricitate către țara vecină, peste 600 de MW, sunt printre cele mai mari de la începutul crizei energetice de peste Prut. Cantitatea de gaze exportată în dimineața zilei de vineri se apropie de capacitatea maximă a conductei către Republica Moldova, care este de 6 milioane mc/zi, scrie HotNews.

UPDATE „Vadim Krasnoselski s-a întors de la Moscova cu impresia că Moscova a hotărât problema și i-a oferit o soluție reală pe gaz. Or, Moscova nu i-a oferit o soluție și i-a indus administrației din stânga Nistrului, care este neconstituțională de altfel, ideea că Republica Moldova blochează livrările de gaze naturale. Și era obiectivul meu în această discuție să temperez spiritele și să nu admit escaladarea situației”, a spus Dorin Recean, precizând că Vadim Krasnoselski a plecat la Moscova în baza unui pașaport rusesc, acesta având și cetățenia Ucrainei, transmite Moldova 1.

UPDATE Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina discută cu partenerii externi despre trimiterea de trupe de menținere a păcii în Ucraina. Pe de altă parte, potrivit preşedintelui, Kievul nu va lua în considerare nici o garanție de securitate fără SUA. Ziarul Korespondent notează că Zelenski a făcut declaraţii în acest sens, joi, la Kiev, în timpul unui briefing cu premierul britanic, Kier Starmer, scrie Rador.

UPDATE Ucraina va primi un nou pachet de ajutor din Italia, a anunțat ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, după întâlnirea de joi cu omologul său italian Guido Crosetto.

UPDATE Ministrul olandez de Externe Kaspar Veldkamp a anunțat un nou ajutor de 27 de milioane de euro destinat Ucrainei. Anunțul a fost făcut de ministerul ucrainean de Externe în urma vizitei pe care Veldkamp a făcut-o joi la Kiev. Olanda a oferit în decembrie o contribuție de 22 de milioane de euro pentru întărirra sistemelor de apărare, iar anterior a furnizat Ucrainei mai multe lansatoare Patriot, ultimele trei fiind livrate în noiembrie, potrivit Spotmedia.

UPDATE Doi criminali condamnați pentru viol și crimă au fost eliberați din închisoare pentru a lupta în războiul din Ucraina. Acest caz a scos la iveală controversata practică a Rusiei de a recruta deținuți pentru efortul de război, potrivit Mirror. Tatăl victimei, Konstantin Prikhodko, și-a exprimat public indignarea față de decizia regimului Putin de a elibera și trimite pe front în Ucraina doi criminali condamnați pentru uciderea brutală a fiicei sale. „Vreau să strig către întreaga țară pentru ca luptătorii noștri să știe cu cine vor fi alături. Sunt oameni bolnavi”, a declarat Konstantin Prikhodko pentru Mirror, potrivit Libertatea.

UPDATE România nu a fost pusă în pericol niciun moment, spune premierul de la București, Marcel Ciolacu, după incidentul de vineri dimineaţă. El afirmă că drona rusească a fost monitorizată cu mult timp înainte de a intra pe teritoriul României, potrivit Mediafax.

UPDATE Au apărut primele imagini cu resturile dronei care s-a prăbușit azi-noapte în România, în zona localității Plauru din județul Tulcea. Din imagini se poate observa că este o dronă rusească Gheran 2, model făcut de Rusia după dronele iraniene Shahed 136.

UPDATE Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) face o predicţie dură pentru soarta militarilor nord-coreeni trimişi de Kim Jong-un în Rusia pentru a lupta împotriva forţelor ucrainene. Potrivit experţilor, dacă evoluţia situaţiei de pe front rămâne neschimbată, este posibil ca toţi soldaţii nord-coreeni care luptă în Kursk ar putea fi ucişi sau răniţi până la jumătatea lunii aprilie 2025, relatează Ukrainska Pravda. Ultimul raport comunicat de ISW arată că trupele nord-coreene suferă aproximativ 92 de pierderi pe zi de când au fost desfăşurate în operaţiuni de luptă în decembrie 2024, scrie Mediafax.

UPDATE Președintele Volodimir Zelenski a declarat că forțele armatei ucrainene totalizează în prezent 880.000 de militari, în timp ce armata rusă are concentrați 600.000 de militari în Ucraina, în acest moment, informează Kyiv Independent.

UPDATE Un avion aparţinând Marinei franceze angajat în cadrul desfăşurării NATO după avarierea unor cabluri la Marea Baltică, la bordul căruia se afla un jurnalist AFP, a fost ţinta armatei ruse în timp ce survola Marea Baltică, anunţă o sursă militară franceză, relatează agenția de știri AFP, citată de News.ro.

UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avut, joi, o întrevedere cu ministrul italian al apărării, Guido Crosetto, aflat în vizită la Kiev. Liderul ucrainean şi ministrul italian au discutat despre extinderea producției comune de arme între companiile de profil din cele două țări. Zelenski a mulțumit Italiei, guvernului și poporului italian pentru sprijinul militar și eforturile din cadrul președinției italiene a G7, în special în ceea ce privește consolidarea sancțiunilor împotriva Rusiei, scrie Rador.

UPDATE Localnicii din Tulcea au surprins azi-noapte momentul în care dronele rusești au atacat obiective de pe malul ucrainean al Dunării, incident care a dus la emiterea unui mesaj Ro-Alert și la ridicarea avioanelor de vânătoare în aer.

UPDATE Unităţile de apărare aeriană ucrainene au interceptat ţinte deasupra unui oraş din regiunea Kiev, a afirmat Mykola Kalașnik. Resturi de drone doborâte au rănit un băiat de 12 ani. Băiatul a fost internat în spital şi primeşte îngrijiri medicale, a spus Kalașnik. Resturile care au căzut au provocat, de asemenea, izbucnirea unui incendiu într-o cafenea. Incendiul, care a afectat o suprafaţă de aproximativ 200 de metri pătraţi, a fost lichidat. Explozia a spart ferestrele unei clădiri din apropiere, scrie Mediafax.

UPDATE Apărarea aeriană ucraineană a doborât 33 din cele 50 de drone lansate de Rusia în timpul nopții, au declarat vineri forțele aeriene ucrainene. Acesta a declarat că 9 drone au fost „pierdute”, cu referire la utilizarea de către Ucraina a războiului electronic pentru a redirecționa dronele rusești, în timp ce una a părăsit Ucraina în direcția României. „Dronele de atac ostile au lovit întreprinderi din regiunea Odesa, iar clădirile instituțiilor, întreprinderilor private și gospodăriilor din regiunile Harkov, Cerkasî și Kiev au fost avariate ca urmare a căderii dronelor inamice doborâte”, a declarat armata pe aplicația de mesagerie Telegram. Infrastructura portuară din regiunea Dunării a fost atacată, au adăugat reprezentanții armatei ucrainene, scrie Realitatea.

UPDATE Forţele ucrainene au lovit echipamente radar ale avansatului sistem de apărare aeriană S-400 din regiunea Belgorod, Rusia, a raportat Statul Major General al Ucrainei pe 17 ianuarie. Atacul a avut loc pe 16 ianuarie şi a vizat poziţiile diviziei ruseşti de rachete antiaeriene din regimentul 568.

UPDATE NATO a preluat o parte din iresponsabilitățile de coordonare a asistenţei pentru Ucraina de la Statele Unite, cu acordul Washingtonului, a anunţat şeful Comitetului Militar al NATO, amiralul Rob Bauer, pe 16 ianuarie. Această schimbare are ca scop asigurarea unui mecanism stabil de sprijin pentru Ucraina, indiferent de schimbările politice din SUA, scrie The Kyiv Independent, potrivit Mediafax.

UPDATE Poşta naţională a Ucrainei (Ukrpoşta) a anunţat că, de Ziua Unităţii, sărbătorită pe 22 ianuarie, va emite timbre ilustrate cu imagini care vor reprezenta portul tradițional al ucrainenilor din Kuban, Belgorod și Kursk, regiuni aflate acum în componenţa Federaţiei Ruse. Noile timbre sunt o continuare a seriei „Îmbrăcăminte populară ucraineană”, lansată încă din 2001, potrivit Rador.

UPDATE Brigada 63 Mecanizată Separată a Forțelor Terestre Ucrainene a publicat imagini în care susține că au fost filmate în timpul unei operațiuni în care au doborâtă o dronă „rară” a trupelor rusești. Potrivit The Kyiv Independent, militari ucraineni au publicat clipul video în care au susținut că arată doborârea dronei de recunoaștere Merlin-VR a forțelor ruse. „O pasăre rară a fost doborâtă de artileriștii și piloții antiaerieni ai Brigăzii 63 – o dronă rusească experimentală de recunoaștere Merlin-VR”, se arată în mesajul brigăzii. Merlin-VR a fost doborâtă de o dronă ucraineană FPV (first-person-view), dar brigada nu a precizat unde a avut loc bătălia aeriană, scrie HotNews.

UPDATE Polonia este ţara membră UE care a fost cea mai vizată de dezinformarea rusă şi de atacurile cibernetice în perioada de dinaintea alegerilor sale prezidenţiale. Scrutinul prezidențial din Polonia va avea loc în data de 18 mai 2025. Krzysztof Gawkowski, vicepremierul responsabil cu afacerile digitale, a afirmat în această săptămână că „au existat atacuri constante timp de săptămâni şi luni din partea serviciilor de supraveghere ruse”, relatează Financial Times (FT), citată de Mediafax.

UPDATE Ministerul român al Afacerilor Externe “condamnă cu fermitate atacurile iresponsabile ale forțelor ruse care încalcă toate normele dreptului internațional. Agresiunea ilegală și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei generează riscuri pentru întreaga regiune“, transmite MAE într-un comunicat de presă. “În dimineața zilei de 17 ianuarie, în proximitatea frontierei cu România, în județul Tulcea, sistemele de monitorizare și supraveghere ale Ministerului Apărării Naționale au semnalat încălcări ale spațiului aerian românesc în contextul în care forțe ruse au reluat seria de atacuri cu drone asupra unor obiective civile și infrastructură portuară din Ucraina. MApN si MAE au informat și informează în timp real structurile aliate cu privire la situațiile cauzate de atacuri, rămânând în contact permanent cu acestea. Respectarea suveranității, securității și păcii sunt obligații pe care Federația Rusă le încalcă în mod sistematic și neprovocat. Acțiunile agresive persistente, ocuparea ilegală a unor teritorii ale vecinilor și războiul ilegal pe care Rusia îl duce la scară amplă de aproape trei ani împotriva unui vecin suveran reprezintă o amenințare persistentă și serioasă nu doar la adresa Ucrainei ci a întregii regiuni a Mării Negre și a Flancului Estic al Alianței Nord Atlantice“, mai transmite MAE.

UPDATE NATO a desfășurat pentru prima dată avioane de vânătoare F-35 norvegiene în Polonia pentru a proteja spațiul aerian, în contextul unui atac masiv al Rusiei asupra Ucrainei, miercuri 15 ianuarie. Comandamentul Aerian NATO a anunțat pe rețelele sociale că aceste aeronave au fost trimise în misiune pentru a apăra teritoriul polonez în fața pericolului iminent, scrie Ziare.com.

UPDATE Statele membre NATO cu ieșire la Marea Baltică au decis să-și coordoneze eforturile pentru a răspunde provocărilor și sabotajelor din partea așa-numitei flote-fantomă a Rusiei. Amenințările pentru europeni pot veni însă și pe calea aerului, după cum avertizează șeful guvernului de la Varșovia.

UPDATE În noaptea de 17 ianuarie, ocupanţii ruşi au lansat un atac cu drone asupra infrastructurii portuare din cartierul Izmail, regiunea Odesa. Deşi nu au fost raportate victime, mai multe clădiri au suferit avarii, inclusiv fațadele unor clădiri rezidențiale. Şeful Administraţiei Militare Regionale Odesa, Oleg Kiper, a declarat pe Telegram că forţele de apărare aeriană ucrainene au lucrat intens pentru a contracara atacul. El a subliniat că ținta principală a ruşilor a fost infrastructura portuară vitală pentru regiune. Toate serviciile relevante sunt active la locul atacului, iar autorităţile investighează şi documentează consecinţele acestui nou act de agresiune. Kiper a descris evenimentul drept un alt exemplu al terorismului practicat de ocupanţii ruşi, notează Mediafax.

UPDATE Raiduri masive cu drone ucrainene în Rusia. Regiunea Tambov, din Federația Rusă, a fost ținta unor atacuri masive cu drone în noaptea dinspre 15 spre 16 ianuarie 2025. Mai multe explozii au fost raportate în apropierea orașului Kotovsk și a satului Kuzmino-Gat, notează NewsWeek.

UPDATE Armata ucraineană raportează că în ultimele 24 de ore, ocupanții ruși au pierdut pe frontul din Ucraina 1.670 de soldați. De la începutul războiului, forţele ucrainene au lichidat, în total, 815.820 de militari ruşi – potrivit unui comunicat remis, vineri, de Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei. De asemenea, de la începutul invaziei la scară largă, au fost doborâte 369 de avioane și 331 de elicoptere rusești. Au mai fost distruse 9.803 (+12) tancuri ale armatei ruse, 20.381 (+13) de vehicule blindate, 22.019 (+4) sisteme de artilerie, 1.046 de sisteme de apărare antiaeriană, 1.262 de lansatoare multiple de rachete, 34.256 (+124) de vehicule și cisterne transportatoare de combustibil, 28 de nave, 1 submarin, 22.566 (+63) de drone, 3.049 de rachete de croazieră și tehnică specială (3.699), scrie Rador.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1057: „Rachetă în Moldova”, dezvăluirea lui Zelenski și alerta lui Tusk! „Urmează o perioadă dificilă”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1058: Alertă pentru Moldova, triplă lovitură Rusiei și 4 pericole! Zelenski: Sunt șanse pentru pace
/VIDEO/ Depășirea crizei se amână: Tiraspolul și Chișinăul nu pot conveni asupra furnizorului de gaze
/VIDEO/ Depășirea crizei se amână: Tiraspolul și Chișinăul nu pot conveni asupra furnizorului de gaze
/PROMO/ Provocările comunității LBGT din Moldova - sâmbătă, de la 19:45, la  „Moldova gândește”
/PROMO/ Provocările comunității LBGT din Moldova - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
„Distorsionare gravă a realității”: Președinția îi răspunde lui Krasnoselski și explică cine poate transporta gaz Tiraspolului
„Distorsionare gravă a realității”: Președinția îi răspunde lui Krasnoselski și explică cine poate transporta gaz Tiraspolului
/VIDEO/ „Întreabă Ghețu” a ajuns la Mileștii Mici: Care sunt grijile locuitorilor la început de an, aflați la TV8
/VIDEO/ „Întreabă Ghețu” a ajuns la Mileștii Mici: Care sunt grijile locuitorilor la început de an, aflați la TV8
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1059: Atac lângă Moldova, RO-Alert și moarte la Krivoi Rog! G7 acuză Rusia, iar Orban îl apără pe Putin
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1059: Atac lângă Moldova, RO-Alert și moarte la Krivoi Rog! G7 acuză Rusia, iar Orban îl apără pe Putin

/VIDEO/ Fâșia Gaza, atracție turistică după armistițiu: Oamenii vin să vadă cu ochii lor urmările bombardamentelor

missing
17 ianuarie 2025, ora 23:12

Încetarea focului în Fâșia Gaza a adus turiști în țara sfântă. La numai o zi de la încheierea armistițiului dintre Israel și Hamas, în regiune au început să apară turiștii dornici să vadă ruinele lăsate în urmă de bombardamentele israeliene.

De o zi, de când Fâșia Gaza nu mai este bombardată de armata israeliană, în regiune au început să ajungă primii turiști. De pe un deal de unde se vede nordul Gazei, aceștia vin să admire regiunea făcută una cu pământul în urma războiului.

Oamenii spun că au făcut acest drum pentru a vedea cu propriii ochii care sunt consecințele unui război.

„Sper că au învățat o lecție și că nu este ceva la care se vor gândi să o facă din nou, deoarece groaza pe care am văzut-o pe 7 octombrie este ceva ieșit din lumea asta”,

„Ca și cum s-a terminat. Așa vedem noi. Războiul s-a terminat. Asta poți vedea”,

„Sper că ceva se va schimba și că vom începe lucruri noi, adică, o nouă eră”.

În paralel, în mai multe orașe din lume, printre care și Paris, au fost organizate mitinguri la care s-a cerut eliberarea ostaticilor din Gaza. Acesta a fost organizat de Consiliul Reprezentativ al Instituțiilor Evreiești din Franța.

Iar la Toronto, Canada, aseară a fost organizat un protest în susținerea Gazei, după acordul de încetare a focului. Protestatarii spun că în opinia lor, armistițiul este unul întârziat. 

„Acord de încetare a focului după 15 luni de crime odioase asupra oamenilor din Gaza. Acum, după încetarea focului, noi trebuie să ajutăm la reconstruirea Gazei și trebuie să ne asigurăm că toți cei care au făcut acest genocid sunt opriți și trași la răspundere”.

După mai bine de un an și trei luni de război, Israel și Hamas au ajuns la un acord pentru încetarea focului în Fâșia Gaza. Înțelegerea care intră în vigoare la sfârșitul acestei săptămâni ar urma să pună capăt luptelor și să ducă la eliberarea treptată a ostaticilor israelieni și a prizonierilor palestinieni. 

Potrivit acordului, Hamas va elibera 33 de ostatici, printre care femei, copii, persoane vârstnice și bolnavi. În schimb, israelienii vor trimite acasă sute de palestinieni ținuți în centrele de detenție și închisorile din țară. Negocierile au avut loc la Doha și au fost mediate de Qatar, Statele Unite și Egipt. 

Cel puţin 46.707 persoane, majoritatea civili, au fost ucise în campania militară de represalii a Israelului în Fâşia Gaza, care a provocat şi un dezastru umanitar, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii al Hamas, considerate fiabile de ONU.

Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.

TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
/PROMO/ Provocările comunității LBGT din Moldova - sâmbătă, de la 19:45, la  „Moldova gândește”
/PROMO/ Provocările comunității LBGT din Moldova - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
Președinta a dat-o în judecată pe cetățeana care i-a denigrat bunicul într-o postare pe Facebook. Când are loc prima ședință
Președinta a dat-o în judecată pe cetățeana care i-a denigrat bunicul într-o postare pe Facebook. Când are loc prima ședință
/VIDEO/ „Întreabă Ghețu” a ajuns la Mileștii Mici: Care sunt grijile locuitorilor la început de an, aflați la TV8
/VIDEO/ „Întreabă Ghețu” a ajuns la Mileștii Mici: Care sunt grijile locuitorilor la început de an, aflați la TV8
/VIDEO/ Planul decuplării Tiraspolului de la gazul Rusiei. Recean explică vizita permisă lui Krasnoselski
/VIDEO/ Planul decuplării Tiraspolului de la gazul Rusiei. Recean explică vizita permisă lui Krasnoselski

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.