Comisia Europeană a intensificat vineri ancheta împotriva rețelei de socializare X, deținută de Elon Musk, pentru a verifica dacă aceasta a încălcat normele UE privind moderarea conținutului, adoptând măsuri suplimentare, inclusiv solicitări oficiale de informații și un ordin de păstrare a documentelor relevante. Bruxelles-ul este alarmat de sprijinul acordat de Musk partidelor suveraniste europene, ceea ce sporește tensiunile în jurul platformei, scrie digi24.ro.
„Astăzi, luăm noi măsuri pentru a face lumină asupra conformităţii sistemelor de recomandare ale X” cu Legea Serviciilor Digitale a UE (Digital Services Act - DSA), a transmis, potrivit AFP, comisarul european pentru Suveranitate Tehnologică, Henna Virkkunen.
Astfel, CE a cerut platformei X să îi dea până pe 15 februarie „o documentaţie internă asupra sistemelor de recomandare şi asupra oricărei modificări recente aduse acestora”.
Comisia a emis şi o ordonanță, care impune platformei X să „conserve documentele interne şi informaţiile privind viitoarele schimbări în conceperea şi funcţionarea algoritmilor de recomandare, pentru perioada 17 ianuarie 2025 - 31 decembrie 2025”, cu excepţia situaţiei în care ancheta în desfăşurare (deschisă împotriva X în decembrie 2023) se încheie până atunci.
În plus, CE a formulat de asemenea o „cerere de acces la anumite API-uri (Interfaţă de Programare a Aplicaţiilor) comerciale ale X”, respectiv interfeţele tehnice care permit un acces direct la conţinuturi pentru a verifica moderarea şi viralizarea conturilor.
„Aceste măsuri vor permite serviciilor Comisiei să examineze toate faptele pertinente în evaluarea complexă a riscurilor sistemice” ale platformei şi a modului în care ea le atenuează, a mai explicat executivul european.
În același timp şi eurodeputaţii fac presiuni asupra Bruxelles-ului să acţioneze, mai ales după ce, înaintea alegerilor anticipate care vor avea loc pe 23 februarie în Germania, Elon Musk şi-a manifestat susţinerea faţă de partidul de extremă dreapta, Alternativa pentru Germania (AfD), poziţie considerată de politicienii germani pro-europeni drept o ingerinţă electorală.
Principala acuzaţie a criticilor platformei X rămâne însă manipularea algoritmilor, pentru a face mai vizibile mesajele lui Elon Musk sau ale formaţiunilor suveraniste. Totuşi, de la deschiderea anchetei CE nu a fost formulată oficial nicio acuzaţie în acest sens.
Elon Musk critică Legea Serviciilor Digitale a UE, pe care o consideră un instrument de cenzură, și declară că nu se va supune prevederilor acesteia.
Şi patronul reţelei de socializare Meta, Mark Zuckerberg, a remarcat săptămâna trecută că „numărul legilor care instituţionalizează cenzura (în UE) nu încetează să crească”.
Declarația lui Musk a fost criticată de Comisia Europeană, în contextul în care Meta a renunțat în SUA la programul de „verificare a faptelor” și a redus restricțiile asupra unor subiecte controversate, precum imigrația sau identitatea de gen, fiind acuzată de cenzurarea opiniilor conservatoare.