Curtea Supremă a respins vineri recursul depus de rețeaua de socializare TikTok pentru a împiedica interzicerea sa în Statele Unite, o lege adoptată de Congres în aprilie. Începând de duminică, 19 ianuarie, TikTok va fi oficial interzisă în Statele Unite, unde are 170 de milioane de utilizatori, scrie G4Media.
Autoritățile fixaseră acest termen pentru ca rețeaua socială să rupă legăturile cu societatea mamă, gigantul tehnologic chinez ByteDance, și să vândă operațiunile sale din SUA unui grup american.
Decizia a fost motivată de preocupări legate de securitatea națională: aplicația este acuzată că este supusă legilor chineze care impun companiilor tehnologice să contribuie la colectarea de informații și, prin urmare, ar oferi teoretic autorităților chineze acces la datele utilizatorilor americani.
În prezent, guvernul american trebuie să oblige magazinele de aplicații mobile să elimine rețeaua socială de pe platformele lor. TikTok nu va mai fi disponibil pentru descărcare. Utilizatorii care au deja aplicația o vor putea păstra, dar nu o vor mai putea actualiza, ceea ce o va face în cele din urmă imposibil de utilizat.
Dar povestea americană a TikTok nu s-a încheiat încă. Interdicția va intra în vigoare în ajunul învestiturii lui Donald Trump, care pare hotărât să salveze aplicația video.
Potrivit presei americane, acesta ar putea semna cât mai curând un ordin executiv pentru a amâna cu câteva luni termenul de vânzare a TikTok.
Din primăvara anului trecut, republicanul și-a schimbat tonul după ce el însuși a încercat să obțină interzicerea rețelei sociale în 2020. Trump are aproape 15 milioane de abonați pe TikTok de când s-a înscris în iunie anul trecut.