Femeile din Moldova supuse oricărui tip de violență, fie ea fizică, morală sau economică, nu au de obicei studii sau cel puțin un loc de muncă care să le dea o siguranță financiară pentru a-și reface viața departe de abuzator. Prinse în aceste capcane, femeile devenit victime ale violenței nu se adresează de mult ori după ajutor de specialitate, continuând să locuiască alături de agresor.
„În mod special, vorbim despre doamne foarte modeste din punct de vedere psihologic care mereu apără agresorii deși ele sunt agresate de către ei. În mare parte, dorind să își păstreze familia sau ca să nu sufere copiii de trauma divorțului sau să nu îi blameze colegii de școală și să nu fie supuși traumelor psihologice, aceste femei rabdă toate aceste înjosiri, atât violența fizică, psihologică cât și economică. În mare parte, voalează cumva agresiunile care se petrec în familiile lor de dragul copiilor, creșterii și educării acestora”, a adăugat Elena Cojocaru, avocat în cadrul Centrului de Drept al Femeii, în ediția de vineri, 17 ianuarie a emisiunii „Moldova Gândește LIVE” de la TV8.
Avocata a punctat că femeile agresate realizează abia după intervenția psihologilor că, alegând să nu ceară ajutorul nimănui, fac un rău mult mai mare copiilor, care cresc în condiții de traumă și stres.
Doar anul trecut, poliția a raportat aproape 16.000 de plângeri privind cazuri de violență față de femei, cu circa 30% mai multe față de anul precedent.
Femeia stropită cu acid, copila care a devenit mama la 11 ani sau tânără omorâtă la Orhei sunt doar câteva dintre cazurile care au cutremurat o țară întreagă.