Reluarea livrărilor de gaze către regiunea transnistreană rămâne o promisiune, atât timp cât și ruta alternativă este problematică. Vicepremierul pentru Reintegrare susține că nu este clar dacă Bulgaria și România sunt gata să accepte tranzitarea gazului rusesc pe teritoriul lor.
„Din câte știu, nu existau impedimente, cel puțin asta era situația de anul trecut. În momentul de față, dacă s-au făcut demersuri, pentru că lucrurile s-au schimbat și se schimbă destul de repede. Nu pot spune despre corespondența care există între instituțiile de resort, pentru că trebuie solicitări în câteva țări. Nouă încă nu ne sunt clare alte lucruri: volumul de gaz, ce înseamnă gaz umanitar asta e o enigmă pentru foarte multă lume”, a subliniat vicepremierul Oleg Serebrian.
Serebrian a declarat că și celălalt scenariu prin care Federația Rusă ar putea cumpăra gaz din UE printr-o firmă intermediară de pe malul drept pentru malul stâng este nerealist.
„Eu nu cred că schema respectivă va funcționa. Oricum sunt alte instituții care o vor analiza. Se poartă discuții la acest capital. Nu este atât de simplă racordarea și găsirea unei soluții potrivite. Sunt și foarte mulți actori externi implicați. Ca să ajungă pe teritoriul Moldovei, gazul traversează mai multe țări, e și o problemă de regim juridic. Nu vă pot da un răspuns exhaustiv acum cum poate avea loc tehnic acest lucru”, a declarat Serebrian.
Astăzi la sediul OSCE de la Chișinău urma să aibă loc o ședință în formatul 1+1 însă Tiraspolul a refuzat-o, invocând motive de securitate. În aceste condiții autoritățile au făcut încă un apel către Tiraspol să accepte accesul ambulanțelor pe malul stâng pentru a prelua pacienți, dar și să permită oferirea generatoarelor către spitalele și școlile din regiune.
În context, premierul Dorin Recean a anunțat că a avut o discuție la telefon cu Vadim Krasnoselski în ziua în care acesta a revenit de la Moscova. Șeful Guvernului precizează că a acceptat această discuție pentru a preveni escaladarea situației.