Scufundările în apă rece de Bobotează pot fi periculoase. Pe lângă riscul de hipotermie la care sunt expuși cei care respectă această tradiție, există și riscul de înec. Salvatorii recomandă ca scufundările să fie făcute din locuri special amenajate, mai ales că în prezent, gheața de pe lacuri este foarte subțire. Aceștia au făcut astăzi o demonstrație și au venit cu o serie de recomandări de urmat și după scufundare.
„Scufundatul de bobotează se face doar în locurile special amenajate. Trebuie să facă exerciții pentru a-și încălzi corpul înainte de a intra în apă, unde nu trebuie să se afle mai mult de 10 secunde și totodată să respecte tehnica securității, după cum ați făcut cu o funie, iar în cazul în care gheața este groasă trebuie să se pună o scară, de care să se țină atunci când se scufundă. În cazul în care apa este curgătoare, nu au voie să sară cu capul înainte, ci tot sprijiniți de scară”, a menționat șeful Garda Scafandru, Alexandru Burlea.
Există pași care trebuie urmați și după scufundare pentru a evita hipotermia.
„Neapărat trebuie să avem un prosop la noi, o plapumă mai groasă sau un halat și un ceai cald pentru a nu suprarăci organismul. Chiar dacă avem o hipotermie, atunci va trebui să mergem într-o încăpere încălzită, unde să se poată încălzi , să nu uităm că putem avea și degerături, in acest caz la fel trebuie să avem haine calde și o încăpere încălzită”, a subliniat șefa Serviciul Medical Direcția Regională Salvare Căutare, Viorica Pșenicinîi.
Scufundările nu sunt recomandate pentru copiii mici și persoanele care suferă de patologii cronice, cardiace și respiratorii. Autoritățile au interzis, anul acesta, scăldatul de Bobotează, în râurile Prut și Nistru. Excepție fac zonele de recreere aferente bazinelor acvatice destinate odihnei și scăldatului care în acest an sunt 57 la număr, în toată țara, 10 dintre care în municipiul Chișinău. Pentru intervenții în situații de risc, duminică, în aceste locații, vor activa 37 de echipaje mobile de salvatori, poliție și carabinieri.
„Atenționăm cetățenii la neadmiterea încălcării ordinii publice, la neadmiterea consumului de alcool, la neadmiterea lăsării fără supraveghere a copiilor și la respectarea regulilor de scăldat în perioada rece a anului. În cazul în care cetățenii au nevoie de ajutorul nostru, o pot face apelând cel mai apropiat polițist sau numărul unic 112”, a punctat șeful adjunct INSP, Vitalie Timotin.
Potrivit IGSU, anul trecut, în perioada rece a anului, 12 persoane au murit înecate. Pe data de 19 ianuarie, în fiecare an, creștinii sărbătoresc Boboteaza pe stil vechi. Această sărbătoare reprezintă botezul lui Isus în apa Iordanului. Boboteaza și ziua Sfântului Ioan Botezătorul, marcată pe 20 ianuarie, încheie șirul sărbătorilor de iarnă.