Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1060: Atac mortal la Kiev și spioni pe Telegram. Condiția Germaniei pentru a trimite soldați în Ucraina

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1060: Atac mortal la Kiev și spioni pe Telegram. Condiția Germaniei pentru a trimite soldați în Ucraina

18 ianuarie 2025, ora 23:09

O explozie a avut loc sâmbătă dimineață în districtul Shevchenkivskyi al capitalei Kiev. Autoritățile din Ucraina au transmis că o persoană a fost ucisă în atacul rusesc. Vineri, un atac cu drone ucrainene a provocat vineri un incendiu la un sit industrial din Liudinovo, oraș din vestul Rusiei. Noaptea trecută, Rusia a intensificat atacurile asupra Ucrainei și a lansat două rachete balistice Iskander-M și un total de 50 de drone, conform Forțelor Aeriene ale Ucrainei. Apărarea aeriană ucraineană a reușit să distrugă 33 dintre drone în 11 regiuni ale țării și a avut o mobilizare eficientă în fața valului de atacuri.

Tabloul acțiunilor militare din Ucraina nu s-a schimbat fundamental în noul an. Armata rusă continuă să dețină inițiativa și atacă aproape de-a lungul întregii linii a frontului. Avansul său lent, dar constant, creează aparența succesului, iar rapoartele privind capturarea unei alte zone populate sosesc în mod regulat. Trupele ucrainene se retrag în regiunea Donețk, dar frontul nu se prăbușește, controlul este menținut, armata este aprovizionată, iar orașele mari nu sunt în pericol de a fi capturate, scrie BBC.

UPDATE Trei dintr-o lovitură! Un atac cu rachete Storm Shadow, lansat de Forțele Armate ale Ucrainei la sfârșitul anului 2024, a lovit orașul Lgov din regiunea Kursk, provocând pierderi grele în rândul armatei ruse și afectând populația civilă. Cel puțin trei ofițeri de rang înalt și-au pierdut viața, iar alte zeci de persoane au fost rănite, scrie meduza.io, citat de Libertatea.

UPDATE Mulţi ucraineni privesc cu scepticism promisiunile preşedintelui ales al Statelor Unite, Donald Trump, de a încheia rapid un acord de pace pentru a pune capăt războiului din Ucraina, care durează de aproape trei ani, relatează Reuters.

UPDATE Dronele ucrainene au atacat un depozit de petrol din regiunea rusă Tula în cursul nopții, a declarat pentru Kyiv Independent o sursă din cadrul serviciilor de informații militare ucrainene (GUR). Potrivit sursei citate de publicația ucraineană, dronele, operate de GUR, au lovit depozitul de petrol de cel puțin 10 ori în acest atac, scrie HotNews.

UPDATE Războiul din Ucraina s-a extins la nivel european pe plan informațional și hibrid. Rușii se folosesc de canalele de Telegram pentru a recruta și instrui sabotori și spioni pe tot teritoriul Europei, notează Meduza care citează o investigație Novaya Gazeta Europe. În ultimele șase luni, mai multe canale Telegram pro-război le-au cerut locuitorilor de limbă rusă din Europa să spioneze site-urile militare ale NATO și să raporteze informațiile printr-un bot special. Recruții sunt instruiți să fotografieze bazele militare și să cumpere hărți locale, ghiduri și carduri SIM pentru a le trimite în Rusia, relatează Meduza și Novaia Gazeta.

UPDATE General-maiorul Christian Freuding, şef al grupului operativ militar al Germaniei privind asistenţa pentru Ucraina, a avertizat că Rusia acumulează forţe care depăşesc cerinţele conflictului actual în Ucraina, potrivit dpa.  "Observăm că forţele armate ruse nu numai că sunt capabile să compenseze singure pierderile enorme de personal şi de materiale, precum şi cu sprijinul partenerilor lor, ci şi se reînarmează cu succes", a declarat el pentru ediţia de duminică a ziarului Die Welt. Nu este cert dacă Rusia va lansa un atac împotriva statelor NATO în următorii ani, "dar Moscova creează în mod clar condiţiile pentru aceasta", a avertizat el.

UPDATE Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a pus în libertate sâmbătă 23 de deținuți politici, au relatat media de stat, aceasta fiind ultima grațiere masivă înaintea scrutinului prezidențial din 26 ianuarie din Belarus, transmite France Presse.

UPDATE Omul de afaceri Vadim Novynskyi, fost deputat, a fost acuzat, în contumacie, de înaltă trădare și incitare la ură religioasă de către ofițerii ucraineni din domeniul aplicării legii, a anunțat sâmbătă Biroul Statal de Investigații (SBI) din Ucraina, potrivit The Kyiv Independent. SBI nu a menționat numele suspectului, însă descrierea acestuia și mesajul video transmis de procurorii Biroului arată clar că este vorba despre Novynskyi, scrie HotNews. 

UPDATE Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, s-a declarat sâmbătă deschis ideii trimiterii de soldaţi germani în Ucraina dacă o zonă demilitarizată ar fi instituită pentru a garanta respectarea unei ipotetice încetări a focului cu Rusia, relatează AFP, preluată de Agerpres.

UPDATE Premierul polonez Donald Tusk a declarat că şi-ar dori un „Breturn” în locul Brexit, după ce a discutat vineri despre cooperarea dintre Regatul Unit şi UE în cadrul întrevederii cu prim-ministrul britanic Keir Starmer în timpul vizitei acestuia la Varşovia, potrivit dpa, transmite Agerpres.

UPDATE Capturarea a doi militari nord-coreeni săptămâna trecută a fost un moment extraordinar în războiul sângeros al Rusiei împotriva Ucrainei. Kremlinul a luat măsuri complexe pentru a ascunde prezența a 12.000 de soldați de elită trimiși în toamnă de Phenian în Rusia. În taberele din Extremul Orient, aceștia au primit echipament rusesc: uniforme, puști și documente militare false, notează The Observer.

UPDATE O clădire nerezidențială din districtul Shevchenkivskyi al capitalei Kiev a luat foc în urma unei explozii, potrivit Ukrinform. Șeful administrației militare municipale, Tymur Tkachenko, a declarat că o persoană a fost ucisă în atac. De asemenea, în cartierul Shevchenkivskyi, geamurile unui bloc de apartamente au fost sparte și a fost văzut fum ieșind din acesta. Stația de metrou Lukianivska a fost și ea afectată de explozie. În prezent, aceasta este închisă pentru pasageri. Trenurile continuă fără a opri în stație, potrivit unui anunț făcut de primarul Kievului pe Telegram.

UPDATE Un atac cu drone ucrainene a provocat vineri un incendiu la un sit industrial din Liudinovo, oraș din vestul Rusiei aflat la 170 de kilometri de frontieră, au anunțat autoritățile, citate de AFP. „În urma unui atac cu drone la Liudinovo, a izbucnit un incendiu în vecinătatea unei întreprinderi industriale”, a afirmat guvernatorul regiunii ruse Kaluga, Vladislav Șapșa, într-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare Telegram, potrivit Agerpres. Înregistrări video neverificate publicate pe rețelele de socializare ruse arată un incendiu masiv la ceea ce se presupune a fi un depozit de petrol din zonă.

UPDATE Șefa diplomației europene, Kaja Kallas, a declarat că nu există niciun motiv pentru a renunța la sancțiunile împotriva Rusiei. În același timp, Ungaria întârzie prelungirea sancțiunilor în așteptarea instalării lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA și a unei opinii din partea acestuia cu privire la ce trebuie făcut mai departe.

UPDATE Președintele Vladimir Putin și omologul său Iranian, Masoud Pezeshkian, au semnat, la Kremlin, un acord de partneriat strategic ce întărește în special „cooperarea militară”. Alianța Rusia – Iran se dorește a fi o contrapondere la orice „dictat” din partea Occidentului, relatează AFP. Supuse unor grele sancțiuni internaționale care le afectează economiile, Rusia și Iranul au înregistrat o apropiere accelerată în ultimii ani. Totuși, cele două țări au înregistrat, în decembrie, un eșec comun și o pierdere a influenței în Siria, odată cu fuga din țară a aliatului lor, președintele Bashar al-Assad.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1059: Atac lângă Moldova, RO-Alert și moarte la Krivoi Rog! G7 acuză Rusia, iar Orban îl apără pe Putin
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1058: Alertă pentru Moldova, triplă lovitură Rusiei și 4 pericole! Zelenski: Sunt șanse pentru pace
/VIDEO/ Mihaela Tabură, cea mai emoționată prezentatoare TV8. Cum s-a descurcat artista și cine a pășit pragul primei emisiuni din 2025
/VIDEO/ Mihaela Tabură, cea mai emoționată prezentatoare TV8. Cum s-a descurcat artista și cine a pășit pragul primei emisiuni din 2025
/VIDEO/ Bătut în plină stradă de un grup de persoane. Mărturiile unui tânăr homosexual și reacția poliției
/VIDEO/ Bătut în plină stradă de un grup de persoane. Mărturiile unui tânăr homosexual și reacția poliției
/VIDEO/ Amendă de 200 milioane de lei pentru întreprinderi de producere a uleiului. Companiile spun că vor contesta în instanță
/VIDEO/ Amendă de 200 milioane de lei pentru întreprinderi de producere a uleiului. Companiile spun că vor contesta în instanță
/VIDEO/ Verde-n ochi: Noul raid energetic al Rusiei în Moldova. Grinch de la Moscova și-a făcut treaba
/VIDEO/ Verde-n ochi: Noul raid energetic al Rusiei în Moldova. Grinch de la Moscova și-a făcut treaba
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1060: Atac mortal la Kiev și spioni pe Telegram. Condiția Germaniei pentru a trimite soldați în Ucraina
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1060: Atac mortal la Kiev și spioni pe Telegram. Condiția Germaniei pentru a trimite soldați în Ucraina

/HARTĂ/ Cutremur în România! Ce magnitudine a avut și unde s-a simțit

missing
18 ianuarie 2025, ora 18:17

Un cutremur cu magnitudinea 3,9 s-a produs sâmbătă, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), antena3.ro.

Cutremurul s-a produs la ora 16:36:02 (ora locală a României).

Seismul a avut loc la adâncimea de 126.8 km, în apropierea următoarelor oraşe: 55km SE de Brasov, 55km NV de Buzau, 55km N de Ploiesti, 60km SE de Sfantu-Gheorghe, 79km V de Focsani, 83km NE de Targoviste.

INFP a revizuit magnitudinea seismului de la 3,7 la 3,9.

Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.

TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
/VIDEO/ Bătut în plină stradă de un grup de persoane. Mărturiile unui tânăr homosexual și reacția poliției
/VIDEO/ Bătut în plină stradă de un grup de persoane. Mărturiile unui tânăr homosexual și reacția poliției
Președinta a dat-o în judecată pe cetățeana care i-a denigrat bunicul într-o postare pe Facebook. Când are loc prima ședință
Președinta a dat-o în judecată pe cetățeana care i-a denigrat bunicul într-o postare pe Facebook. Când are loc prima ședință
/VIDEO/ Verde-n ochi: Noul raid energetic al Rusiei în Moldova. Grinch de la Moscova și-a făcut treaba
/VIDEO/ Verde-n ochi: Noul raid energetic al Rusiei în Moldova. Grinch de la Moscova și-a făcut treaba
/VIDEO/ Planul decuplării Tiraspolului de la gazul Rusiei. Recean explică vizita permisă lui Krasnoselski
/VIDEO/ Planul decuplării Tiraspolului de la gazul Rusiei. Recean explică vizita permisă lui Krasnoselski

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.