Duminică ne bucură cu o nouă zi fără deconectări la lumină. Pe 19 ianuarie se prognozează un consum de energie electrică pe malul drept al râului Nistru cu aproximativ 10% mai mic față 18 ianuarie.
Energocom a rezervat integral capacitatea comercială la hotarul cu România necesară pentru a suplini producția internă cu importuri. Respectiv, suplimentar la electricitatea generată de centralele de termoficare de la Chișinău și Bălți și instalațiile de energie regenerabilă, restul necesarului de consum va fi acoperit cu energie în baza contractelor bilaterale sau de pe bursă.
Potrivit Celulei de criză a Guvernului, consumul de energie electrică, astăzi, se estimează a fi similar celui de ieri, 17 ianuarie - 15 144 000 kWh. Mai mult de jumătate din acest consum este asigurat prin importuri de energie electrică, iar necesarul a fost acoperit integral pe baza contractelor comerciale, fără activarea contractelor de urgență. Detaliile privind sursele de energie utilizate sunt următoarele:
Import al energiei electrice (RO) – 53,17%;
SA „Termoelectrica” – 27,77%;
Energie regenerabilă – 14,10%;
SA „CET-Nord” – 3,90%;
Întreprinderea de Stat „NHE Costești”– 1,06%.
Vârful de consum al energiei electrice a fost înregistrat între orele 17:00 și 20:00, atingând un maxim de 942 MW, fără a fi depășită valoarea consumului prognozat.
Prețul mediu ponderat de achiziție a energiei electrice prognozat pentru astăzi constituie circa 125.33 Euro/MWh, ceea ce este cu aproximativ 19.47 Euro/MWh mai puțin decât prețul de achiziție inclus în tarifele reglementate pentru furnizarea și transportul energiei electrice.
În sectorul energiei termice, pe malul drept, toate sursele de generare sunt în funcțiune și nu există riscuri. Și în sectorul gazelor naturale, presiunile în toate segmentele sistemului de transport gestionat de SRL „Vestmoldtransgaz” sunt în limitele parametrilor funcționali.
Pe malul stâng al Nistrului, consumul total de energie electrică, în ziua de 17 ianuarie, a fost de 4 323 000 kWh, electricitate produsă în proporție de peste 80% de către centrala de la Cuciurgan. Începând cu data de 10 ianuarie, au loc întreruperi programate de energie electrică cu durata de 5 ore, o dată pe zi. Deconectări se efectuează și în satele Copanca și Varnița, controlate de autoritățile constituționale, iar Guvernul a întreprins deja o serie de măsuri pentru a ajuta locuitorii afectați de lipsa de curent.