Așa cum ne așteptam din start, gazul rusesc revine în Transnistria. Grinch și-a făcut treaba băgând frigul, întunericul și spaima în locuitorii din stânga Nistrului, iar acum, cu pompă, anunță ajutor umanitar pentru salvarea regiunii de dezastrul pe care tot el l-a produs. Haideți să vorbim verde-n ochi despre pagubele politice după noul raid energetic al Rusiei în Moldova.
Prima și cea mai tristă constatare este că încă o dată Chișinăul a pierdut lamentabil războiul informațional cu Rusia. Astăzi, pentru majoritatea cetățenilor din stânga Nistrului, dar și pentru mulți din dreapta, principalii vinovați de sistarea livrărilor de gaze în regiunea transnistreană sunt autoritățile ucrainene și cele moldovenești. Ucrainenii s-ar face vinovați că nu au mai acceptat tranzitul gazelor rusești, chiar dacă au anunțat această intenție încă acum un an. Timp suficient pentru ca rușii să identifice rute alternative.
Iar moldovenii sunt de vină pentru că nu recunosc datoria umflată de peste 700 de milioane de dolari cu care condiționa Gazpromul continuarea livrărilor de gaze în Transnistria. Apropo, asta ar fi însemnat cam câte 1.000 de dolari din parte fiecărei familii din Moldova. Curios, oare câți pro-ruși de la noi ar fi fost gata să plătească o asemenea sumă Gazpromului din propriile buzunare?
Cu tunurile informaționale îndreptate spre ei, oficialii de la Chișinău, în loc să dejoace planurile lui Putin și ale complicelui său local Krasnoselski, au facilitat, involuntar, îndeplinirea lui.
Ce a făcut Chișinăul după ce liderul separatist de la Tiraspol a dat cu piciorul în ajutorul umanitar propus de Chișinău? Vezi, Doamne, nu are nevoie de mărgele și un sac cu pesmeți!
Cum au reacționat autoritățile moldovenești după ce rusul Krasnoselski a întors spatele oportunității de a încălzi și lumina casele locuitorilor regiunii cu energie produsă din cărbunele oferit de Ucraina?
În loc să îl rețină, cel puțin pentru câteva ore, ca să dea explicații despre cum îi ține ostatici în frig pe concetățenii noștri de dincolo de Nistru în interesul meschin al lui Putin, l-au lăsat să plece cu alai la Moscova, prin sala VIP a aeroportului din Chișinău!
Chiar dacă primele persoane în stat au încercat să ne convingă despre faptul că au procedat așa din pragmatism și în interesul locuitorilor din regiune, în ochii multor conaționali au arătat lași.
Mulți s-au simțit trădați și și-au amintit de reținerile arbitrare și detențiile ilegale operate de KGB-iștii transnistreni împotriva cetățenilor noștri. Niciun dosar penal pornit în privința acestor abuzuri nu a avut finalitate. Niciun cinovnic separatist nu a stat într-o celulă de la Chișinău sau nu a fost interogat în biroul vreunui procuror moldovean.
Jurnaliștii moldoveni riscă să fie reținuți de fiecare dată când merg în regiunea transnistreană, mulți dintre ei au chiar interdicție de călătorie, în schimb cel care se face vinovat de aceste abuzuri are trecere VIP prin aeroport.
Cu siguranță avem nevoie de solidaritate în cazuri de cumpănă, dar nu cu criminalii și complicii lor. Complicii celor care țin sute de mii de oameni ostatici nu pot fi menajați în discursuri publice. Vorba latinilor: nu aruncați mărgăritare în fața porcilor.
Este de datoria Chișinăului să informeze cetățenii săi din stânga Nistrului despre faptul că ei sunt victime și ostatici nu doar ai lui Putin erijat acum în salvator, dar și ai lui Krasnoselski și toată clica sa. După 30 de ani de negocieri și sute de cedări din partea Chișinăului, din păcate, posturile TV și radio de pe malul drept sunt bruiate și nu au acces în regiune. E dea dreptul complicat să înțelegem ce am câștigat din aceste decenii de negocieri.
Vă spun verde în ochi: în această criză energetică malul drept nu a arătat nici salvator, nici mărinimos, nici demn, nici determinat, nici curajos. Moscova și-a atins scopul – a creat o problemă, a băgat frica și frigul în oasele ostaticilor, iar pe sfârșit și-a mai făcut și o vitrină frumoasă în ajun de parlamentare. O Transnistrie luminoasă sub umbrelă rusească cu gaz și electricitate pe gratis, în timp ce la Chișinău facturile sunt înfricoșătoare.
Politica nu e doar despre empatie și inima mare, ci și despre tactici, strategii și interes de stat.
Presa din stânga Nistrului scrie că de gaz și de energie electrică, la același preț ca și pentru locuitorii regiunii, vor beneficia și cele 12 localități din zona de securitate, controlate de Chișinău, dar racordate la rețelele de pe malul stâng.
„ Ca și obiectiv final este o administrație pro-rusă aici la Chișinău și cu această administrație prorusă va fi facilitată creșterea prezenței militare în stânga Nistrului și iată de acolo se începe utilizarea acestei capacități militare pentru agresiuni atât împotriva Ucrainei, dar chiar și a României”, a menționat premierul Republicii Moldova, Dorin Recean.
Republica Moldova va accepta gazul rusesc pentru regiunea transnistreană, însă va depune eforturi pentru ca stânga Nistrului să fie decuplată în totalitate din septembrie 2026 când va expira contractul actual cu Gazprom.
„Regiunea transnistreană trebuie decuplată, învățată să fie decuplată de la acest gaz zis umanitar și să trăiască după reguli economice ale unei piețe libere. Acesta va fi un pas și în direcția integrării europene. Avem la dispoziție un an și jumătate pentru a găsi alte soluții, alte surse de furnizare pentru malul stâng”, a punctat vicepremier pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.