Chinezii au reușit să genereze și să mențină pentru mai mult de o secundă o temperatură de peste 100 de milioane de grade Celsius. Este de șase ori mai fierbinte decât miezul Soarelui, scrie b1tv.ro.
Testul cel mai recent din cadrul proiectului „Soarele artificial” a arătat că cercetătorii sunt capabili să simuleze mediul operațional al unei viitoare centrale electrice de fuziune nucleară, conform experților.
Un reactor de fuziune nucleară ar fi capabil să producă energie nelimitată, la prețuri foarte mici.
În ultimul test al proiectului, „Soarele artificial” a atins o temperatură susținută a plasmei care depășește 100 de milioane de grade Celsius, pentru 1,066 de secunde. Acesta este un record mondial realizat luni, la instalația Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST) de la Institutul de Fizică a Plasmei din Hefei.
Recordul anterior era de 403 secunde, stabilit tot de EAST, în aprilie 2023, conform sursei citate.
„Pentru a obține plasmă autonomă și pentru a permite centralelor electrice de fuziune să genereze electricitate în mod continuu, un dispozitiv de fuziune trebuie să funcționeze foarte eficient într-o stare stabilă timp de mii de secunde”, a spus Song Yuntao, directorul institutului.
Temperatura de la miezul Soarelui este de aproximativ 15 milioane de grade Celsius.
Realizarea unei fuziuni nucleare viabile pe Pământ necesită temperaturi ale plasmei mai calde decât soarele pentru a compensa masa mai mică a planetei noastre.