Ministerul Mediului a finalizat evaluarea celor mai mari lacuri de acumulare din țară, cu suprafețe de peste 35 de hectare. Astfel, din totalul de 58, 34 se află într-o stare satisfăcătoare, 16 necesită reparații curente, iar 8 sunt nefuncționale.
Această verificare a fost realizată pentru a evalua starea reală a lacurilor și capacitatea de rezistență a barajelor cu scopul de a preveni posibilele pericole sau inundații.
Probleme majore identificate sunt: eroziunea, fisurile în beton, corodarea structurilor metalice și nevoia de modernizare a sistemelor de evacuare a apelor de urgență.
Soluțiile pentru gestionarea eficientă a lacurilor urmează să fie discutate la următoare ședință a Guvernului. Însă, Ministerul a prevăzut deja câteva măsuri. Astfel, în obligativitatea administratorilor de lacurilor va reveni desfășurarea expertizelor tehnice. La fel, va fi interzisă evacuarea totală a apei din lacuri fără acordul autorităților locale.
Pe teritoriul Moldovei se află 60 de lacuri naturale și circa 3.000 lacuri de acumulare. Cele mai mari lacuri naturale, sunt Beleu, Dracele, Rotunda, Fontan, Bîc şi Roşu. Iar cele mai mari lacuri de acumulare din ţară, sunt cele de la Costeşti-Stînca, Dubăsari, Cuciurgan, Taraclia şi Ghidighici.