Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1064: Schema lui Șor, 100 de zile, ucigaș tăcut și alerta lui Tusk. Trump îl avertizează pe Putin

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1064: Schema lui Șor, 100 de zile, ucigaș tăcut și alerta lui Tusk. Trump îl avertizează pe Putin

22 ianuarie 2025, ora 15:33

Președintele american Donald Trump a declarat că va impune probabil sancțiuni Rusiei dacă președintele acesteia, Vladimir Putin, refuză să negocieze încheierea războiului din Ucraina. Potrivit Reuters, Trump nu a dat detalii cu privire la posibile sancțiuni suplimentare. Trump se amăgește, legat de prietenia sa cu Putin, aceasta nefiind una reală, iar liderul de la Kremlin întreține relația doar pentru a-și atinge scopurile, interesele Rusiei. Totul este doar o capcană întinsă lui Trump, potrivit publicației Slate. 

Între timp, președintele Volodimir Zelenski, a declarat în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos că vrea ca războiul din Ucraina să se încheie în 2025. Liderul ucrainean a cerut un contingent de cel puțin 200.000 de soldați europeni ca garanție de securitate pentru Ucraina, în eventualitatea unui acord care să pună capăt războiului împotriva Rusiei. În același timp, el a insistat că garanția de securitate pe care o dorește este aderarea la NATO, menționând că asta depinde de voința noului președinte al SUA. Premierul polonez Donald Tusk a avertizat că UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” într-o ordine globală din ce în ce mai incertă.

UPDATE SUA şi ţările europene au rămas în contact cu Rusia în timpul războiului, şi anume la nivelul agenţiilor de informaţii, a declarat marţi preşedintele Volodimir Zelenski în marja Forumului Economic Mondial de la Davos. „SUA şi Rusia au menţinut contacte la diferite niveluri în timpul celor trei ani de război... şi europenii la fel”, a declarat Zelenski în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii internaţionali, scrie Mediafax.

UPDATE Donald Trump l-a însărcinat pe trimisul său special pentru Ucraina, Keith Kellogg, să pună capăt războiului din Ucraina în termen de 100 de zile, dar aproape nimeni nu crede că o poate face, în special rușii, relatează cotidianul american The Wall Street Journal, citat de BBC. Mai degrabă, susține ziarul, misiunea lui Kellogg este primul pas spre negocieri pe care Trump intenționează să le supravegheze el însuși. „Kellogg îl va consilia în procesul de negociere, dar nu este deloc clar că Trump are nevoie de sfaturi”, notează WSJ.

UPDATE Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a întâlnit, la Davos, cu omologul său azer, Ilham Aliev, cu care a discutat despre dezvoltarea relațiilor bilaterale. De asemenea, Zelenski a transmis condoleanțe în legătură cu prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines, pe 25 decembrie.

UPDATE Unul dintre punctele principale ale discursului lui Kallas a fost sprijinirea continuă a Ucrainei, care se află pe linia întâi în confruntarea cu Rusia. „Cu ajutorul nostru, Ucraina poate câștiga acest război,” a spus ea. „Singurul limbaj pe care Putin îl înțelege este cel al forței”, scrie AlephNews.

UPDATE Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a denunţat miercuri alegerile prezidenţiale ce vor avea loc duminică în Belarus, pe care le consideră un simulacru, indică un comunicat ale legislativului UE difuzat pe website-ul instituţiei.

UPDATE O companie din Cipru ar putea furniza gaze regiunii separatiste Transnistria prin Turcia, notează presa rusă, în timp ce Guvernul moldovean afirmă că acesta este un scenariu fals, la fel ca și alte scenarii avansate recent în acest context. Moscova nu a informat Chişinăul cu privire la noi soluţii de aprovizionare cu gaze a regiunii transnistrene faţă de cele prezentate anterior, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al guvernului moldovean, Daniel Vodă. 

UPDATE Dacă Europa vrea să supraviețuiască, trebuie să se înarmeze, a declarat miercuri, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, prim-ministrul polonez Donald Tusk, pledând ca apelul la cheltuirea a 5% din PIB pentru apărare al noului președinte al SUA, Donald Trump, să fie luat în serios.

UPDATE Ministrul adjunct rus de Externe, Serghei Riabkov, a declarat miercuri că Moscova vede o mică fereastră de oportunitate pentru a încheia acorduri cu noua administrație americană a președintelui Donald Trump, a relatat agenția de presă Interfax, scrie Reuters.

UPDATE În timpul primului său mandat, președintele american Donald Trump a aplicat marca sa particulară de diplomație cu adversarii Washingtonului, împrietenindu-se în mod public cu Rusia și Coreea de Nord, în timp ce a exercitat separat presiuni asupra Chinei și Iranului, scrie Reuters. De data aceasta, el se confruntă cu un alt tip de provocare: un grup mai unit de antagoniști americani care s-au apropiat în urma invaziei Rusiei în Ucraina în 2022.

UPDATE Rusia şi Uzbekistan au semnat miercuri un program de parteneriat strategic militar pe perioada 2026-2030 şi un plan de cooperare la nivelul ministerelor apărării pentru anul în curs, scrie Digi24.

UPDATE Noul președinte american Donald Trump a spus marți că ar putea impune sancțiuni Rusiei dacă Putin nu va negocia un acord de pace cu Ucraina. ”Pare probabil”, a spus Trump, întrebat de un reporter dacă va impune sancțiuni suplimentare Rusiei în cazul în care Putin nu va veni la masa negocierilor. Două opțiuni pentru Putin: Afirmația lui Trump survine în timp ce administrația sa dezvoltă o strategie solidă de sancțiuni menită să faciliteze o soluționare diplomatică a războiului Rusia-Ucraina, potrivit Bloomberg. Se pare că echipa lui Trump cântărește două abordări majore. Primul set de recomandări politice sugerează că, în cazul în care o încheiere a războiului pare posibilă, Casa Albă ar trebui să se concentreze pe măsuri de bunăvoință de care să beneficieze producătorii ruși de petrol sancționați care ar putea contribui la rândul lor la încheierea unui acord de pace. A doua opțiune ar implica extinderea sancțiunilor pentru a exercita o presiune maximă, sporind influența asupra Moscovei. Administrația Biden și Marea Britanie au impus recent cele mai ample sancțiuni de până acum asupra sectorului petrolier al Rusiei, vizând aproape 200 de nave din "flota din umbră", companii petroliere cheie și entități conexe.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că s-a întâlnit cu liderul opoziției germane Friedrich Merz, cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile federale din Germania, scrie Reuters. „Am discutat despre modalități de a avansa în continuare o pace justă pentru Ucraina, precum și despre provocările globale și situația de pe linia frontului”, a postat Zelenski pe social media, împreună cu imagini de la întâlnire. Germania va organiza alegeri pe 23 februarie, iar Merz este în prezent principalul candidat pentru cancelarie.

UPDATE Guvernul de la Chișinău nu a fost informat despre noi soluții de aprovizionare cu gaz a regiunii transnistrene decât cele prezentate anterior. Declarația a fost făcută pentru TV8 de purtătorul de cuvânt al Executivului, după ce presa rusă a scris că Gazprom a rezervat capacități pentru gazoductul Turk Stream. Prin urmare, Guvernul, prin intermediul MAE, a solicitat oficial Ambasadei Rusiei la Chișinău să informeze care sunt companiile ce ar urma să participe la eventuala reluare a livrărilor de gaze naturale către regiunea transnistreană. Un răspuns nu a fost oferit până în acest moment. Odată ce va primi răspunsurile, Chișinăul va verifica entitățile implicate în conformitate cu legislația Republicii Moldova și cea internațională.  

UPDATE Forțele ucrainene au reușit să respingă noaptea trecută asaltul trupelor ruse în apropierea localităților Șevcenko și Udacine, anunță DeepState. În schimb, rușii au avansat spre Velîka Novosilka, lângă Vozdvîjenka, Slovianka și Sribne, localități din regiunea Donețk, menționează grupul ucrainean de analiză militară, scrie Spotmedia.

UPDATE Ucraina nu va accepta niciun compromis care implică recunoașterea teritoriilor ocupate ca părți ale Rusiei, nici măcar la presiunea tuturor aliaților, a declarat Volodimir Zelenski. Dialogul cu Rusia ar trebui purtat doar dintr-o poziție de forță, deoarece orice încercare de a trata agresorul ca pe un partener egal ar însemna înfrângere pentru Ucraina, consideră Zelenski, notează Spotmedia.

UPDATE Două persoane au fost rănite și mai multe incendii au izbucnit în orașul Nikolaiev în urma unui atac cu drone lansat aseară târziu de armata rusă. Resturile a șapte drone doborâte de antiaeriană au provocat șase incendii, avariind un bloc, clădirile unor firme și mai multe mijloace de transport în comun. 200 de persoane au fost evacuate din blocul de șase etaje în care un apartament a luat foc. Pompierii au stins toate incendiile din oraș în jurul orei locale 03:00, a anunțat șeful administrației militare regionale, Vitalii Kim, citat de Ukrainska Pravda, potrivit Spotmedia.

UPDATE Preşedintele american, Donald Trump, „are dreptate” să spună că Uniunea Europeană nu cheltuieşte suficient pentru apărare, a declarat, miercuri, şefa diplomaţiei europene, Kaja Kallas, adăugând că Statele Unite sunt „cel mai puternic aliat” al UE şi trebuie să rămână aşa, potrivit Antena3.

UPDATE Armata ucraineană a anunțat că a ucis și rănit zeci de soldați nord-coreeni într-o luptă intensă pe frontul din regiunea rusă Kursk. După aproape nouă ore în care au respins asaltul continuu al trupelor nord-coreene, militarii ucraineni mai aveau doar un sfert din cantitatea de muniție. De asemenea, forțele ucrainene au reușit să respingă noaptea trecută asaltul trupelor ruse în apropierea a două localități. În schimb, rușii au avansat spre alt așezări din regiunea Donețk, notează Spotmedia.

UPDATE Președintele Volodimir Zelenski susține că liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, va cere reducerea de cinci ori a efectivului armatei ucrainene.Această cerere urmează a fi prezentată de Putin la negocierile menite să restabilească pacea în Ucraina, a dezvăluit Zelenski, citat de BBC, informează G4Media la data de 21 ianuarie 2025. 

UPDATE Noul secretar de stat american Marco Rubio a declarat că obiectivul administraţiei Trump este de a pune capăt războiului din Ucraina, astfel încât să nu înceapă un nou război. Într-un interviu acordat CBS Mornings, Rubio a subliniat că Ucraina plătește cel mai mare preț pentru infrastructura sa energetică, „pentru oamenii şi viețile care s-au pierdut, pentru milioanele de ucraineni care au fost nevoiți să își părăsească ţara şi trăiesc peste hotare”, scrie Mediafax.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a ţintit Europa într-un discurs înflăcărat ţinut marţi la Forumul Economic Mondial de la Davos, afirmând că bătrânul continent „trebuie să se ridice” şi „să înveţe cum să aibă grijă de sine, astfel încât lumea să nu-l poată ignora”, scrie Spotmedia.

UPDATE Pe modelul lui Donald Trump, care  a cerut în discursul său de învestire ca numele Golfului Mexicului să fie schimbat în „Golful Americii”, un deputat rus vrea și el o schimbare. Denis Bulanov propune ca Marea Neagră să se numească „Marea Rusă”, notează Cotidianul.

UPDATE Rusia l-a criticat marți pe noul președinte al SUA Donald Trump pentru că a reintrodus Cuba pe lista statelor care susțin terorismul, apreciind că această măsură vizează să „schimbe puterea” în insulă, relatează France Presse.

UPDATE Ucraina face eforturi pentru ca cetățenii săi care și-au căutat refugiu în Germania să se întoarcă acasă, în vreme ce războiul de la Kiev cu Rusia se apropie să intre în al treilea an, scrie Politico.

UPDATE Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, promotor al forțelor proruse de la altarul bisericii, a fost vizitat miercuri, 22 ianuarie, de către ambasadorul Federației Ruse în R. Moldova, Oleg Ozerov, scrie publicația locală Nord Info. Potrivit ambasadorului, întâlnirea a fost una „duhovnicească” și „pur informativă”, deși a avut loc într-o clădire cu două etaje din proximitatea bisericii. După întâlnirea celor doi la Bălți, episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, a fugit de jurnaliști. Diplomatul rus a ținut să menționeze că nu au vorbit despre politică.

UPDATE Explozii au fost raportate în oraşul Mykolaiv în seara zilei de marţi, când forţele ruse au lansat un atac cu şapte drone, provocând daune clădirilor rezidențiale din zonă, scrie Ukrainska Pravda. Forţele aeriene ucrainene au declarat că dronele de atac se îndreptau spre oraş, notează Mediafax.

UPDATE Generalul Ben Hodges, fost comandant al armatei SUA în Europa, susține că zilele Rusiei ca republică unificată sunt numărate. Într-un interviu pentru Ukrainian Review, Generalul Ben Hodges, fost comandant al armatei SUA în Europa, susține că zilele Rusiei ca republică unificată sunt numărate și că țara s-ar putea despărți în mai multe state mai mici. Acest lucru ar putea duce, la rândul său, la un nou val de refugiați și un potențial haos nuclear, a avertizat el. „Cred că Federația Rusă se prăbușește acum. Nu este în linie dreaptă, dar se întâmplă", susține Ben Hodge, scrie NewsWeek.

UPDATE Ilan Șor, un om de afaceri în exil condamnat pentru fraudă în Republica Moldova în legătură cu un scandal bancar de 1 miliard de dolari, pare să ajute firmele din Rusia să continue să deruleze schimburi comerciale externe pe fondul problemelor cu plățile provocate de sancțiunile americane, transmite Bloomberg, citat de Agerpres. Potrivit documentelor analizate de Bloomberg, Ilan Șor a pus la punct o rețea de companii intermediare, inclusiv în parteneriat cu entități vizate de sancțiuni, care sunt în măsură să ajute firmele rusești să deruleze tranzacții internaționale, care altfel nu ar fi posibile din cauza sancțiunilor americane.

UPDATE Un ucigaș tăcut a fost creat de războiul Rusiei în Ucraina. Bacterii care nu răspund la antibiotice se răspândesc în toată țara. Ucraina este departe de a fi singura țară afectată de această problemă: aproximativ 1,4 milioane de oameni la nivel global au murit din cauza unei infecții cu AMR în 2021, iar în Marea Britanie au existat 66.730 de infecții grave rezistente la antibiotice în 2023. Cu toate acestea, războiul pare să fi accelerat răspândirea agenți patogeni multirezistenți în Ucraina. Clinicile care tratează rănile de război au înregistrat o creștere bruscă a cazurilor de AMR. Peste 80% dintre toți pacienții internați la Spitalul Feofaniya au infecții cauzate de microbi care sunt rezistenți la antibiotice, potrivit medicului șef adjunct, dr. Andriy Strokan.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat marţi că ar fi necesar un contingent de cel puţin 200.000 de soldaţi străini pentru menținerea păcii în țara sa ca parte a unui eventual acord de pace cu Rusia și a cerut Europei să devină un actor global, relatează presa internațională. Șeful statului ucrainean a luat cuvântul la Forumul Economic Mondial de la Davos la o zi după ce Donald Trump a revenit la putere în SUA inclusiv cu promisiunea că va pune capăt rapid războiului din Ucraina.

UPDATE Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a oferit explicații cu privire la motivele pentru care liderul administrației separatiste a regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, nu a fost reținut pe Aeroportul Internațional Chișinău. Potrivit șefei statului moldovean, persoanele implicate în negocieri beneficiază de imunitate, o măsură necesară pentru menținerea unui dialog eficient. Președintele a subliniat că prioritatea Chișinăului este rezolvarea problemelor umanitare de pe malul stâng al Nistrului și menținerea păcii în regiune, transmite IPN.

UPDATE Portugalia intenţionează să majoreze achiziţiile de gaze naturale lichefiate (GNL) din Statele Unite şi Nigeria, pentru a renunţa complet la livrările din Rusia, a anunţat marţi ministrul Mediului, Maria da Graca Carvalho, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

UPDATE Trump a declarat că administrația sa analizează, de asemenea, problema trimiterii de arme în Ucraina, adăugând opinia sa că Uniunea Europeană ar trebui să facă mai mult pentru a sprijini Ucraina. „Vorbim cu președintele ucrainean Zelenski, vom vorbi cu președintele Putin foarte curând”, a spus Trump. „Ne vom uita la asta”. Trump a declarat că l-a presat pe președintele chinez Xi Jinping, într-un apel, pentru a interveni să oprească războiul din Ucraina, scrie G4media. „El nu a făcut prea multe în această privință. Are multă… putere, așa cum și noi avem multă putere. I-am spus: „Ar trebui să rezolvați problema. Am discutat despre asta”.

UPDATE „Să ne confruntăm cu adevărul inconfortabil că Rusia se consideră în război cu NATO, iar acțiunile sale necesită un răspuns hotărât și unit”, avertizează Jordan Warlick – consilier politic la Comisia Helsinki din SUA, care acoperă Europa Centrală, afaceri politico-militare și probleme de democrație și drepturile omului – într-o analiză publicată de The Moscow Times.

UPDATE Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că noul lider american, Donald Trump, ar putea influența deciziile referitoare la aderarea Ucrainei la NATO. Într-un mesaj transmis de la Forumul Economic Mondial de la Davos, liderul ucrainean a amintit că, „până la urmă, doar patru țări ale Alianței sunt împotriva aderării Ucrainei”. Potrivit lui Zelenski, inițial, unele state au urmat o politică opacă față de Ucraina și nu au susținut aderarea acesteia la NATO. „Au fost pur și simplu cuvinte false că Ucraina va fi în NATO, pentru că au trecut decenii, iar Ucraina nu a mai devenit membră a NATO. Nu a fost cinstit”, a remarcat liderul ucrainean. În opinia sa, SUA și Germania au avut o poziție slabă cu privire la aderarea Ucrainei la NATO și au purtat un dialog cu rușii pe această temă. Cu toate acestea, a adăugat Zelenski, probabil că ţările respective au pierdut acest dialog, din moment ce mereu fac trimitere la faptul că au existat cândva anumite înţelegeri cu Federația Rusă, notează Rador.

UPDATE Forţele Aeriene ale Ucrainei au raportat că în noaptea de 21 spre 22 ianuarie, ocupanții ruși au lansat 99 de drone, din șase direcții, însă cele mai multe au fost distruse de forțele de apărare aeriană. Ocupanții ruşi au lansat drone din Ceauda (Crimeea), Millerovo, Briansk, Kursk, Oriol şi Primorsko-Ahtarsk. Armata ucraineană a confirmat doborârea a 65 de drone, în regiunile Poltava, Sumi, Harkiv, Cerkasi, Cernihiv, Kiev, Hmelniţki, Dnipropetrovsk, Mikolaiv și Odesa, scrie Rador.

UPDATE La aproape trei ani de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, economia țării este afectată de plecarea a sute de firme străine și de ieșirea capitalului. Dar acum Putin lovește dur o bancă occidentală, Raiffeisen Bank din Austria, cu filială în Rusia, dar și în România. Un tribunal de la Moscova impune băncii austriece Raiffeisen, cea mai mare bancă vestică din Rusia, daune de 2 miliarde de euro, scrie Ziare.com.

UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz intenționează să călătorească miercuri la Paris pentru a se întâlni cu președintele Emmanuel Macron, la două zile după inaugurarea președintelui american Donald Trump, scrie Yahoo. Șeful statului francez este așteptat să îl primească pe cancelarul german la Palatul Élysée în jurul prânzului. Pe lângă viitoarea poziționare a UE față de Statele Unite, discuțiile se vor axa probabil și pe războiul din Ucraina și pe conflictul din Orientul Mijlociu, scrie AlephNews.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1063: Pace justă, jumătate de zi și condiția esențială a Kremlinului. Trump: „Putin distruge Rusia”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1062: Risc în Europa, Vietnamul lui Trump și generali arestați! „Al Treilea Război Mondial a început deja”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1063: Pace justă, jumătate de zi și condiția esențială a Kremlinului. Trump: „Putin distruge Rusia”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1063: Pace justă, jumătate de zi și condiția esențială a Kremlinului. Trump: „Putin distruge Rusia”
/VIDEO/ Verde-n ochi: Noul raid energetic al Rusiei în Moldova. Grinch de la Moscova și-a făcut treaba
/VIDEO/ Verde-n ochi: Noul raid energetic al Rusiei în Moldova. Grinch de la Moscova și-a făcut treaba
Nu există cetățeni moldoveni victime ale incendiului din stațiunea turcă de schi. Mesajele transmise de președintă și MAE
Nu există cetățeni moldoveni victime ale incendiului din stațiunea turcă de schi. Mesajele transmise de președintă și MAE
„Strategie clară de destabilizare”: Interesele din umbra declarațiilor alarmante ale lui Patrușev despre Moldova
„Strategie clară de destabilizare”: Interesele din umbra declarațiilor alarmante ale lui Patrușev despre Moldova
/VIDEO/ Dezvăluiri în premieră! Corneliu Botgros și soția Angela, la TV8: Prima întâlnire, cererea în căsătorie și sfatul Lidiei Botezatu
/VIDEO/ Dezvăluiri în premieră! Corneliu Botgros și soția Angela, la TV8: Prima întâlnire, cererea în căsătorie și sfatul Lidiei Botezatu

Două zile cât un mandat la Casa Albă: Adevăratele provocări pentru Donald Trump după avalanșa de ordine executive

missing
22 ianuarie 2025, ora 15:10

Donald Trump stabilește un ritm frenetic în al doilea mandat. Președintele SUA își îndeplinește promisiunile de campanie, impunându-și puterea nediluată și reglându-și conturile, se arată într-o analiză CNN, citată de digi24.ro.

După anii liniștiți ai lui Joe Biden, revenirea unei președinții care este un atac neîncetat asupra simțurilor este o reamintire a motivului pentru care atât de multe milioane de americani îl văd pe Trump ca pe o figură convingătoare, istorică, dar și de ce milioane de oameni se tem de el.

Trump a luat măsuri dure împotriva imigrației, a făcut un anunț de investiții în valoare de 500 de miliarde de dolari în tehnologie, a redenumit Golful Mexic, a scos în afara legii o mare parte a politicii de diversitate din guvernul federal, s-a interesat de cumpărarea TikTok, a concediat oameni prin postări pe rețelele sociale, a discutat extinderea teritorială, a amenințat cu un război comercial, a vorbit cu reporterii mai mult decât a făcut Biden în luni de zile și a dansat cu o sabie.

De asemenea, a sfidat statul de drept prin eliberarea celor încarcerați pentru asaltul asupra Capitoliului, de pe 6 ianuarie 2021; a mințit despre alegerile din 2020; s-a răzbunat pe critici, inclusiv prin retragerea echipei de securitate de la un fost consilier amenințat de Iran ; a criticat un episcop; a stigmatizat persoanele transgender și a deschis calea pentru arestări ICE (agenția federală de imigrări) în școli și biserici.

Și au trecut doar două zile.

Trump a înregistrat succese timpurii, dar adevăratele teste abia de acum urmează

Viteza lui Trump este deliberată. Se întâmplă atât de multe, încât rareori există timp să se reflecteze asupra gravității unui eveniment. Noile politici care schimbă lumea sunt prinse într-un vârtej, iar Trump este în mijlocul tuturor. 

Pentru fanii lui Trump, toată activitatea creează impresia unei succesiuni nesfârșite de victorii și promisiuni onorate. Majoritatea oamenilor nu urmăresc politica 24/7, dar poveștile și imaginile pe care le creează Trump ajung pe rețelele sociale, la radio și în știrile locale și își reînnoiesc capitalul politic. 

Pentru inamicii lui Trump, este greu să știi despre ce să fii mai revoltat, notează CNN. Opoziţia devine împrăştiată, iar el se eliberează de responsabilitate. Între timp, compilații nocturne de liberali revoltați în urma ultimelor sale izbucniri umplu emisiunile de știri conservatoare. 

Majoritatea noilor președinții încep într-o rafală de activitate, deși majoritatea pun accentul pe primele 100 de zile mai degrabă decât pe primele 100 de ore. 

Donald Trump, mai organizat de data asta

Dar Trump a îndeplinit doar partea ușoară, orchestrând cu succes o lansare timpurie. Crizele interne și internaționale îl așteaptă pe un președinte care a fost pus în dificultate de astfel de situații în trecut. Un lucru este să semnezi sute de ordine executive – dintre care unele se confruntă deja cu provocări în instanță – dar schimbarea reală poate fi cimentată doar prin adoptarea de legi. 

Sarcina perfidă cu care se confruntă Trump în adoptarea schimbărilor reale și de durată a fost pusă în evidență marți, la întâlnirea sa cu liderii republicani de vârf ai Congresului. Încă nu pare să existe un consens cu privire la posibilitatea de a înainta un proiect de lege masiv pentru a-și promova agenda. Și nimic nu este garantat având în vedere minuscula majoritate a Partidului Republican (GOP) din Camera Reprezentanților. 

Primele două zile au scos însă la iveală câteva tendințe importante în noua președinție a lui Trump. 

Șocul și uimirea nenumăratelor acțiuni executive sugerează o operațiune mult mai profesionistă a Casei Albe decât în primul mandat haotic al lui Trump. Noului șef de personal al Casei Albe, Susie Wiles, i s-a atribuit faptul că a dat o structură campaniei lui Trump, deși nu a reușit să-i tempereze instinctele de improvizație. Poate că ea poate face același lucru și în aripa de vest. 

Și, spre deosebire de primele zile în funcție din timpul mandatului trecut, Trump știe ce vrea să facă și cum să o facă. 

Impunerea liniei dure asupra imigrației 

Donald Trump a spus ceva foarte revelator, luni, într-un discurs adresat susținătorilor despre alegerile de anul trecut. 

„Toți au spus că inflația este problema numărul unu. Am spus că nu sunt de acord. Cred că oamenii care vin în țara noastră din închisori reprezintă problema pentru oamenii pe care îi cunosc. Și am făcut din asta problema mea număru unu”, a spus Trump. Președintele a continuat: „Am vorbit și despre inflație. Dar știți, de câte ori poți spune că un măr și-a dublat costul? Aș spune asta și aș lovi tare, dar apoi mă întorc la faptul că nu vrem să vină criminali în țara noastră”

Trump acționează din nou conform acestei convingeri cu un set agresiv de acțiuni executive care pun bazele programului său de deportare în masă. El a declarat o urgență națională care ar putea duce la trimiterea armatei la graniță. Într-o mișcare uimitoare de marți, el a eliminat protecția de care se bucurau bisericile și școlile împotriva posibilelor arestări ale ICE. De asemenea, a îngreunat intrarea legală a migranților în Statele Unite prin închiderea unei aplicații de frontieră. 

Dacă unul dintre obiectivele politicii lui Trump este de a crea un climat de frică, s-ar putea să funcționeze. „Ofițerii ICE au revenit să-și facă treaba”, a declarat, marți, țarul de frontieră al președintelui, Tom Homan, pentru Dana Bash de la CNN, dezvăluind cum operațiunea de deportare s-ar putea extinde rapid dacă orașele nu ajută la urmărirea criminalilor fugari. „Îl vom găsi, dar când îl vom găsi, poate fi cu alții. Alții care nu au condamnare penală sunt în țară ilegal. Vor fi arestați și ei”.

Imigrația este o problemă care mulțumește baza sa electorală, dar Trump își asumă un risc, acordându-i prioritate, deoarece costul alimentelor și al locuințelor a fost unul pe care a promis să îl rezolve în timpul campaniei și a fost deosebit de răsunător în rândul alegătorilor care au înclinat balanța la vot. Trump nu trebuie să candideze din nou, dar trebuie să-și mențină coaliția pentru a evita pierderi mari pentru GOP la alegerile intermediare de anul viitor. 

Ignorarea procesului legal

Una dintre marile temeri ale oponenților lui Trump a fost că, dacă își recâștiga puterea, mai ales după ce pretindea că a fost victima persecuției, își va lua legea în propriile mâini. 

Acest lucru se întâmplă deja, pentru că Trump folosește din plin puterea sa de grațiere. 

Președintele a justificat cu înverșunare acordarea de clemență celor peste 1.000 de răzvrătiți din 6 ianuarie și a fost cu desăvârșire lipsit de regrete în ceea ce privește grațierea sau comutarea pedepselor chiar și în cazul celor găsiți vinovați de agresarea ofițerilor de poliție. 

De asemenea, Trump l-a criticat pe Biden pentru că a oferit grațiere preventivă membrilor familiei, pe fondul temerilor că vor fi vizați de noul Departament de Justiție. Acest lucru a validat temerile în rândul multor democrați că Trump va folosi mișcarea lui Biden ca scuză pentru a-și extinde considerabil propria putere. Spre deosebire de Biden, însă, Trump a apărut în fața presei pentru a-și explica poziția. 

Trump a anunțat că a mai acordat încă o grațiere – lui Ross William Ulbricht, fondatorul site-ului de comerț electronic de pe dark web, Silk Road, pe care Departamentul de Justiție l-a descris drept „cea mai sofisticată și extinsă piață criminală de pe internet de astăzi. .” Grațierea lui Ulbricht, care primise o sentință de închisoare pe viață, a fost o favoare pentru mișcarea libertariană care l-a susținut pe Trump în alegeri, a sugerat președintele pe Truth Social. 

Trump caută acorduri peste tot

Una dintre cele mai notabile evoluții de la întoarcerea lui Trump au fost mesajele publice repetate pe care le-a trimis președintelui rus Vladimir Putin pentru a-l convinge să încheie un acord pentru a pune capăt războiului din Ucraina. După ce a remarcat, luni, că președintele ucrainean Volodimir Zelenski este gata negocieze, Trump a fost întrebat, marți, dacă i-ar aplica noi sancțiuni liderului rus în cazul în care refuză discuțiie. „Pare probabil”, a răspuns el. Nu există nicio garanție că Putin este gata să pună capăt conflictului, dar încercările lui Trump de a crea o pârghie vin înaintea unui posibil apel între cei doi lideri. 

De asemenea, Trump nu a aplicat până acum tarifele promise împotriva Chinei și a sugerat, luni, că folosește amenințarea ca pârghie înainte de o posibilă călătorie la Beijing. Și a emis, marți, o nouă amenințare la adresa Uniunii Europene, ridicând perspectiva unui nou război comercial, care ar putea fi real sau o tactică de negociere. „Ei ne tratează foarte, foarte rău. Deci vor primi taxe”, a spus el.

Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman

/VIDEO/ Planul decuplării Tiraspolului de la gazul Rusiei. Recean explică vizita permisă lui Krasnoselski
/VIDEO/ Planul decuplării Tiraspolului de la gazul Rusiei. Recean explică vizita permisă lui Krasnoselski
/VIDEO/ Verde-n ochi: Noul raid energetic al Rusiei în Moldova. Grinch de la Moscova și-a făcut treaba
/VIDEO/ Verde-n ochi: Noul raid energetic al Rusiei în Moldova. Grinch de la Moscova și-a făcut treaba
/VIDEO/ Soluție sau capcană financiară? Ce se ascunde în spatele propunerii lui Șor pentru criza din stânga Nistrului
/VIDEO/ Soluție sau capcană financiară? Ce se ascunde în spatele propunerii lui Șor pentru criza din stânga Nistrului
„Strategie clară de destabilizare”: Interesele din umbra declarațiilor alarmante ale lui Patrușev despre Moldova
„Strategie clară de destabilizare”: Interesele din umbra declarațiilor alarmante ale lui Patrușev despre Moldova
Maia Sandu vrea scuze și despăgubiri: Replica femeii care i-a acuzat bunicul și rezultatul primei ședințe de judecată
Maia Sandu vrea scuze și despăgubiri: Replica femeii care i-a acuzat bunicul și rezultatul primei ședințe de judecată

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.