Ministerul Justiției susține că nouă persoane condamnate anterior la detenție pe viață au fost eliberate recent din pușcării. Patru dintre deținuți au scăpat de închisoare în temeiul unui articol din Legea Amnistiei, având executați peste 30 de ani pușcărie.
„Astfel, s-a operat comutarea pedepsei detențiunii pe viață în pedeapsa închisorii pe un termen de 30 de ani. În cazul a 3 din aceste 4 persoane, s-a aplicat și reducerea pentru condițiile de detenție în temeiul mecanismului compensator prevăzut de lege”, explică Ministerul Justiției într-un comunicat de presă.
Totodată, alte două persoane care nu întruneau condiția executării efective a cel puțin 25 de ani de detenție, au beneficiat de comutarea pedepsei detențiunii pe viață în pedeapsa închisorii pe un termen de 30 de ani. În cazul interlopului Alexandru Sinigur, după comutarea pedepsei, i s-a mai aplicat de către instanța de judecată și mecanismul liberării condiționate înainte de termen, în baza art. 91 alin. (4) din Codul penal, prin formula 2/3 din pedeapsa de 30 de ani, și plasarea ei sub supravegherea probațiunii.
Soluția adoptată de prima instanță a fost contestată de Administrația Națională a Penitenciarelor, iar Curtea de Apel Nord a dispus anularea acesteia, deținutul fiind reținut și reîncarcerat pentru continuarea executării pedepsei. De altfel, Sinigur este singurul care s-a întors după gratii după eliberare.
Ministerul Justiției a explicat și ce prevederi legale au fost aplicate în cazul interlopului Iurie Radulov.
„După ce i-a fost refuzată aplicarea actului de amnistie, instanța i-a aplicat direct prevederile art. 91 alin. (5) din Codul penal. Această măsură a fost aplicată după executarea de către persoana respectivă a unui termen de 25 de ani, în care au fost incluse și 616 zile de compensare, acordate printr-o încheiere judecătorească din anul 2022, pentru condiții inadecvate de detenție și perioada de arest preventiv”, au subliniat reprezentanții Ministerului Justiției.
Și în acest caz, ANP a contestat cu recurs hotărârea primei instanțe la Curtea de Apel Nord și este deja anulată, iar interlopul, care a părăsit Republica Moldova la mai puțin de o săptămână după eliberare, urmează a fi dat în căutare.
„Ultimele 2 persoane deținute au fost eliberate din detenție prin aplicarea directă a art. 92 din Codul penal, în temeiul executării a 30 ani din pedeapsă, cu mecanismul compensatoriu, fiind evaluate pozitiv. Persoanelor le-a fost, totodată, înlocuită pedeapsa în parte cu munca neremunerată în folosul comunității și cu impunerea supravegherii de către organul probațiunii”, mai menționează Ministerul Justiției.
Astfel, din cele 9 proceduri, 3 au fost contestate, 2 recursuri au fost admise, o persoană a fost reamplasată în penitenciar, o persoana urmează a fi identificată, iar situația la o persoană e în curs de examinare.
Modificările la Legea amnistiei, urmate de eliberarea mai multor deținuți periculoși, au provocat un adevărat scandal, iar în urma acestora șeful Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) Anatolie Falca, a demisionat. Interimatul este asigurat acum de Alexandru Adam.
Totodată, deputata Olesea Stamate a fost exclusă din PAS pe 4 aprilie, după ce modificările legislative pe care le-a promovat au dus la eliberarea unor persoane condamnate pe viață. Aceasta susține că a acționat legal și că are „sufletul împăcat”.
Parlamentul a modificat ulterior Legea amnistiei: persoanele condamnate pe viață nu vor mai putea fi eliberate înainte de 30 de ani și nu vor mai putea beneficia simultan de comutarea pedepsei și de eliberare condiționată.