/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 841: Ajutor de miliarde și acuzații la adresa Rusiei. Zelenski e în Arabia Saudită

Concluziile comisiei ministeriale privind declarațiile lui Stratulat despre diagnozele false la două spitale din Chișinău

missing
05 august 2018, ora 09:30

Într-un comunicat al ministerului se spune că comisia a efectuat verificări la ambele instituții medicale vizate. „A aplicat în investigație Regulamentul activității de supervizare în domeniul sănătății mamei și copilului cu instrumentele de supervizare externă a asistenței medicale, a executat observarea directă a pacienților, convorbiri cu părinții/aparținătorii. La fel, s-a studiat și analizat arhiva fișelor medicale pe perioada 2016-2018, inclusiv fișele medicale ale copiilor care se aflau internați la momentul verificării. Totodată, membrii Comisiei au analizat aplicarea actelor normative și documentelor de referință conform legislației: planul strategic de dezvoltare ale instituțiilor vizate, rapoartele anuale de activitate ale acestora pentru anul 2017 și semestrul I anul 2018, gradul de satisfacție a aparținătorilor, certificatele de acreditare și de perfecționare continuă în domeniul medical al medicilor radiologi, chestionare de evaluare a părinților sau îngrijitorilor etc.”, se spune în comunicat.

De asemenea, au fost minuțios studiate rezultatele de radiografie digitală efectuate copiilor-pacienți. Reprezentanții Companiei Naționale de Asigurări în Medicină au studiat detaliat și independent documentația medicală (2016-2018) și codificarea clinică a diagnozelor în sistemul de clasificare a pacienților în funcție de diagnostic (DRG).

În urma verificărilor, comisia a stabilit conformitatea asistenței medicale acordate în cele două instituții medicale, aplicabilitatea protocoalelor naționale în domeniul neonatologie /pediatrie și a documentat o cotă constantă a diagnozelor principale de Pneumonie în structura grupelor de diagnostic principal.

„Raportul final indică, în bază de evidențe și date statistice anuale, tendința de diminuare a diagnozelor de Pneumonie la ambele spitale în 2017 și în primul trimestru 2018. Nu au fost confirmate cazuri de internare nejustificată a copiilor. Concluziile Comisiei confirmă administrarea corectă a terapiei antibacteriene la copii internați. Antibioticele au fost și sunt administrate în conformitate cu protocoalele clinice naționale și Ghidurilor Organizației Mondiale a Sănătății”, se spune în comunicatul ministerului.

Potrivit ministerului singura eroare existentă depistată de ancheta comisiei este legat de asigurarea cu medici-radiologi și imagiști la ambele instituții medicale – toți licențiați în radiologie. În același timp, doi radiologi (din totalul de patru) sunt de vârstă pensionară, respectiv de 67 și 74 de ani, care nu au avut în ultimii cinci ani cursuri de perfecționare continuă. „Menționăm, eroarea existentă în cadrul normativ care nu prevede obligativitatea cadrelor medicale de vârsta pensionară de a-și perfecționa cunostințele”.

Membrii Comisiei privind calitatea asistenței medicale acordate copiilor în cadrul celor două spitale publice au făcut referință la devierea de la prevederile Codului de etică și deontologie medicală a medicului Mihai Stratulat și de la normele dreptului la independență profesională și instituțională.

În cazul anumitor neconformități în practica medicală, dubii, informații bazate pe dovezi sau presupuse ilegalități de acordare a asistenței medicale Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale solicită raportarea directă în adresa sa sau informarea altor autorități competente.

Potrivit unui comunicat al ministerului, în comisia multidisciplinară de specialiști au făcut parte cadre academice de la USMF ”N. Testemițanu” și angajați ai Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, în total unsprezece specialiști multi-profil, precum și doi experți-invitați.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram