Buletinele de vot la alegerile pentru viitorul Parlament European au fost deja prezentate. De asemenea, într-o conferință de presă susținută de Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță a menționat că în ziua alegerilor europarlamentre, misiunile diplomatice din România nu vor elibera documente care ar putea fi utilizate în ziua votului. Secțiile consulare vor activa în regim de urgență și vor acorda strict asistență consulară în cazuri excepționale.
Cetățenii români vor putea vota cu: pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul serviciu, pașaportul simplu, pașaportul simplu temporar, cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, cartea electronică de identitate și buletinul de identitate.
De asemenea, ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță a îndemnat alegătorii să se asigure că dețin documente de identitate valabile sau în caz contrat să facă demersurile necesare fie pentru înlocuirea sau reschimbarea acestora înainte de data scrutinului.
„Pentru a-și exercita dreptul de vot cetățenii români trebuie să dețină un act de identitate românesc valabil. Este în primul rând responsabilitatea cetățeanului să se asigure că are acte de identitate valabile. Nu dorim să fim puși în situația să îi refuzăm pe cei care vin cu acte expirate, dar legea cred că trebuie să fie respectată în mod egal de către toți”, a spus ambasadorul.
Cât ține de numărul de buletine tipărite pentru Republica Moldova, Daniel Ioniță a declarat că pentru țara noastă vor fi tipărite suficiente buletine de vot, astfel încât să fie evitate orice tip de incidente. „Ne-am asigurat ca fiecare secție de vot să primească un număr suficient astfel încât să ne încadrăm în orice marjă de rezervă”, a menționat diplomatul.
La data de 26 mai 2019, odată cu alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European, va avea loc și referendumul național convocat de Președintele României. La referendumul național se va vota în aceleași secții de votare organizate pentru alegerile europarlamentare.
Alegătorii pot opta să își exercite dreptul de vot numai pentru un singur tip de scrutin sau pentru ambele. La referendumul național vor fi utilizate două buletine de vot, corespunzătoare celor două întrebări supuse referendumului. Doar cetățenii români au dreptul să-și exercite dreptul la vot pentru referendumul național, ceilalți cetățeni trebuie să voteze pentru Parlamentul European.
Pentru cele 441 secţii de votare înființate pentru alegătorii români din străinătate, Ministerul Afacerilor Externe a trimis 4.000.500 de buletine de vot, atât pentru alegerile europarlamentare, cât și pentru referendumul național. Au fost distribuite câte 1.333.500 de buletine de vot pentru alegerea candidaților României în Parlamentul European, pentru întrebarea nr. 1 de la referendumul național, respectiv pentru întrebarea nr. 2 de la referendumul național. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe a expediat 1.301.230 timbre autocolante și 2.147 ștampile cu mențiunea „VOTAT”, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe al României.
Potrivit legislației în vigoare, în cadrul acestui scrutin, cetățenii români care sunt înscriși în listele electorale ale altor state membre UE pot să-și exercite dreptul de vot pentru alegerea reprezentanților României în Parlamentul European numai după ce aceștia dau o declarație pe propria răspundere potrivit căreia nu și-au exercitat dreptul de vot la același scrutin pentru membrii în Parlamentul European din statul membru UE în ale cărui liste electorale este înscris.
Pentru a își exercita dreptul la vot, cetățenii români trebuie să dețină un act de identitate românesc valabil.
Cetățenii români din R. Moldova vor putea vota la alegerile europarlamentare din 26 mai în cadrul a 36 de secții de votare.