/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 850: Atac aerian de amploare. Apărarea Kievului a doborât aproape toate rachetele

/VIDEO/ Declarațiile persoanelor care au rămas fără locuință în urma prăbușirii blocului de locuit din Otaci

missing
20 iunie 2019, ora 20:32

Imagini cutremurătoare la Otaci, acolo unde, de aseară, zeci de oameni au rămas pe drumuri după ce blocul lor s-a făcut una cu pământul. Clădirea este acum de nerecunoscut. Pereții s-au surpat în totalitate, iar plăcile de beton se țin doar de câteva bare de metal. Salvatorii au reușit să evacueze oamenii în timp util, după ce primele crăpături au început să apară de câteva zile. Procuratura a inițiat o cauză penală, iar astăzi la fața locului s-a deplasat și șefului statului, care a anunțat că sinitrații vor primi locuințe noi.

Această femeie locuiește împreună cu cei patru copiii la etajul doi, al clădirii distruse. Povestește că noaptea trecută, după ce blocul s-a prăbușit, a fost nevoită să bată din ușă în ușă pentru a găsi adăpost. Într-un final, aceasta a înnoptat la vecini, însă spune că nu știe unde va dormi noaptea asta.

„S-a prăbușit casa și gata. Am rămas fără locuință, afară cu copiii. Nu avem unde trăi. –Ați reușit să luați ceva? –Nimic, îndată am ieșit. O zi, două, trei voi fi la rude, mai departe gata!”

Potrivit salvatorilor, blocul s-a prăbușit în jurul orei 9 seara, iar imaginile cu clădirea care se surpă au fost filmate de câțiva martori. Pentru că primele fisuri mai serioase au început să apară de câteva zile, salvatorii au trecut ieri la etapa de evacuare locatarilor. Oamenii spun că au observat demult primele indicii că clădirea se va prăbuși.

„Acum câțiva ani a fost pus acoperișul, iar marginile sunt chiar la colț. Toată apa curgea pe cornișă chiar sub fundament. Șeful gospodăriei comunale nu se uita la asta.”

„Acum două zile au apărut crăpături. Casa tremura, nimeni nici nu atrăgea atenție.”

Locatarii se plâng că autoritățile locale, deși știau despre tragedie, nu au întreprins nimic.

„Au venit și au zis să ieșim afară. De ce nu au zis cu o zi, două înainte ca să reușim să ne strângem lucrurile? A ieșit așa cum suntem, fără nimic. Doar cu copiii. Ei știau în urmă cu patru zile și nimeni nimic nu a zis.”

„O să ne plângem peste tot! Nu doar aici! Peste tot! O să ne strânge toți și o să ne plângem!”

Contactat de TV8, primarul localității a declarat că recent a fost o comisie la fața locului care ar fi stabilit că blocul este avariat și se poate prăbuși. De cealaltă parte, președintele raionului l-a contrazis și a adăugat că de ani buni nu a fost efectuată vreo inspecție. Între timp, 45 de oameni și-au găsit adăpost la rude și vecini, iar o persoană a fost cazată în incinta liceului din preajmă. De aseară, blocul se află sub supravegherea continuă a salvatorilor. Câteva persoane, echipate, au fost lăsate să intre în clădire sub supravegherea poliției și slavatorilor pentru a-și lua documentele și lucrurile mai de preț.

Experții au ajuns la concluzia că blocul cu nouă etaje nu va mai putea fi reparat, astfel că urmează a fi demolat. Salvatorii au analizat starea clădirii cu un lazer special și consideră că anume nerespectarea regulilor în construcții a dus la prăbușirea blocului.

Noi pregătim platforma pentru a implica macaraua și tehnica grea. Acum evacuăm garajele care ne sunt în obstacol. Sunt trei plite care atârnă în aer și care urmează să le înlăturăm. Ele sunt cel mai mare pericol la momentul actual”, Mihail Harabagiu, șeful IGSU.

La Otaci a ajuns și șeful statului, care a convocat ședința Comisiei pentru Situații Excepționale.

Soluția ar fi să facem evaluarea pentru fiecare apartament în parte și statul să aloce mijloace financiare, compensații pentru ca fiecară să hotărească, să-și cumpere altă casă în această localitate sau în regiune”, Igor Dodon, președintele Republicii Moldova.

În cadrul ședinței Guvernului, Maia Sandu a anunțat că va conovoca și ea o ședință pentru a analiza pagubele provocate și pentru a stabili spațiul locativ, dar și mijloacele financiare ce vor fi oferite victemelor. Totodată, aceasta a solicitat ca blocurile din țară care au avut de suferit din cauza ploilor să fie inspectate de urgență.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram