Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 974: RO-Alert, GPS bruiat, iar Rusia critică Moldova: Politico: 5 țări contra aderării Kievului la NATO

/VIDEO/ Important! De astăzi, a crescut din nou vârsta de pensionare în R. Moldova

missing
01 iulie 2019, ora 11:13

Bărbații din R. Moldova se vor pensiona la vârsta de 63 de ani, iar femeile – la 58 de ani și șase luni. Vărsta standart de pensionare a fost majorată începând de astăzi, 1 iulie.

Potrivit modificărilor legislative efectuate de fosta guvernare, vârsta de pensionare va fi majorată treptat la femei până în anul 2028, cu câte jumătate de an, până se va egala cu vârsta de pensionare a bărbaților – 63 de ani.

De asemenea, urmează a fi egalat treptat stagiul complet de cotizare pentru bărbaţi şi femei, care va constitui 34 de ani. Până acum, la femei era acceptat un stagiu de 31 de ani pentru pensionare.

Amintim că, începând cu 1 aprilie 2017, la stabilirea pensiei nu se mai prezintă certificatele de salariu de la angajatori, deoarece pensia se calculează în baza venitului asigurat reflectat în contul personal de asigurări sociale al persoanei asigurate din Registrul de Stat al evidenţei individuale în sistemul public de asigurări administrat de Casa Naţională de Asigurări Sociale.

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.