/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 737: Recordul Ucrainei și sate lăsate fără curent. Navalnîi a fost înmormântat

Vadim Brânzan: „Noul director al „Moldovagaz” este o candidatură de compromis”

07 august 2019, ora 15:09

Candidatul propus la funcția de președinte al Consiliului de Administrație al „Moldovagaz”,Vadim Ceban, a fost desemnat pentru această funcție, pentru că este o candidatură „de compromis” între autoritățile de la Chișinău și cele de la Moscova. Asta spune ministrul Economiei Vadim Brânzan, invitat la emisiunea „Cutia Neagră” de la TV8.

„Este un economist foarte bun. A lucrat mai mulți ani la Ministerul Economiei. Este o candidatură de compromis între partea rusă și partea moldovenească. Nu uitați că noi putem propune, dar ei pot refuza. S-a luat o decizie colectivă. S-au discutat mai multe candidaturi și s-a decis că aceasta este o candidatură bună și de compromis”, a argumentat Brânzan.

Oficialul a negat faptul că Vadim Ceban ar fi „omul lui Igor Dodon” și a dat asigurări că funcțiile de șefi la întreprinderile de stat nu sunt partajate pe criterii politice. „Atât timp cât eu mă ocup de asta nu a fost niciodată niciun caz de genul acesta”.

Vadim Brânzan a precizat că actuala guvernare lucrează pe trei dimensiuni, pentru asigurarea R. Moldova cu gaze naturale. Pe de o parte se renegociază  contractul cu rușii, pentru ca să fie extins după data de 31 decembrie 2019.

„Trebuie să avem un contract nou cu „Gazprom” cel puțin pe doi ani, să avem timp să finalizăm conducta Ungheni-Chișinău”, a precizat Brânzan.

Pe a doua dimensiune se poartă negocieri cu autoritățile Ucrainei, pentru ca R. Moldova să poată să-și facă rezerve de gaze în țara vecină, iar în al treilea rând se analizează posibilitatea importului de gaz din Bulgaria.

Vadim Brânzan a vorbit și despre o reformă în domeniul energetic. Autoritățile urmează să creeze compania „Moldova Trans-Gaz”, care să gestioneze toate conductele de gaz. Ea va fi o companie independentă, cu un consiliu de administrare și un director independent.

„Moldovagaz o să rămână să fie administrator al contractului pe care o să-l aibă cu Gazprom. Putem să deschidem a doua companie broker „Moldovagaz 2”, care să lucreze cu partea ucraineană și de asta ne ocupăm, cu partea bulgară ca să aducem gaz și de la Nord și de la Sud, din România, prin gazoductul Iași-Chișinău.

Referindu-se la datoria Transnistriei pentru gazul rusesc, Vadim Brânzan a spus că Tiraspolul trebuie să negocieze cu partea rusă la acest subiect „să-și achite singuri datoria”.

Amintim că pentru șefia „Moldovagaz” a fost propus Vadim Ceban, care a fost bașcan interimar al Găgăuziei. Acesta a fost la Moscova împreună cu ministrul Economiei și cu președintele Igor Dodon, pentru a discuta cu oficialii ruși despre asigurarea funcționării eficiente a sistemului de aprovizionare cu gaze naturale a consumatorilor din R. Moldova.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram