/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 848: Atacuri nocturne la Kiev și soldat decapitat. Ucraina ar putea semna un acord de securitate cu UE

Numele judecătoarei care urmează a fi cercetată de Procuratură la solicitarea CSM-ului

missing
19 septembrie 2019, ora 18:40

Magistrata Curții de Apel Chișinău, Viorica Mihăilă, ar putea fi cercetată de Procuratura Generală, pentru că a emis în 2014 o ordonanță prin care a dispus încasarea a două milioane de dolari de la o companie din R. Moldova către o firmă offshore, decizia fiind catalogată ca parte a laundromatului rusesc. Consiliul Superior al Magistraturii urma astăzi să trimită o sesizare la Procuratura Generală, dar a amânat chestiunea până când Inspecția Judiciară va finaliza verificările inițiate și în cazul altor magistrați și va prezenta un raport la CSM.

Decizia de a porni o inspecția a fost luată după ce ministrul de Interne, Andrei Năstase, a trimis o solicitare la CSM în care au fost vizați judecătorii: Radu Țurcanu, Luiza Gafton, Viorica Mihăilă, Vitalie Zaporojan și Igor Mînăscurtă, care ar fi emis decizii ce vizează „infracțiunil de spălare de bani prin intermediul sistemului judecătoresc și bancar al Republicii Moldova și de corupție la nivel înalt”. Ulterior, Andrei Năstase a vorbit în public și despre judecătorul Vladislav Clima, care la fel ar fi emis o ordonanță în cadrul laundromatului rusesc.

Președintele interimar al CSM, Dorel Musteață, a anunțat că în cazul deciziilor luate de unii judecători, sesizate de Andrei Năstase, Inspecția Judiciară a ajuns la concluzia că „nu au fost adeverite cele expuse”. Dar dosarul pe care l-a judecat Viorica Mihăilă a dispărut din arhiva Judecătoriei Chișinău și nu a putut fi verificat.

„În cadrul controlului complex efectuat de Inspecția Judiciară la Judecătoria Chișinău, prin intermediul sistemului integrat, a fost identificată și extrasă ordonanța emisă de Mihăilă, prin care s-a dispus încasarea a două milioane de dolari de la întreprinderea „SLI” SRL în favoarea  companiei „Chester Limited”. La solicitarea inspecției, dosarul pe hârtie nu a fost prezentat. Este căutat în arhivă, dar nu este de găsit. Nu s-au prezentat înscrisuri care să ateste că acesta a fost expediat către alte instanțe sau ridicat în cadrul unui eventual dosar penal”, a precizat Musteață.

Acesta a atras atenția asupra faptului că firma offshore „Chester Limited” din Noua Zeelandă apare și în raportul „Kroll” prinvind frauda bancară.

„Considerăm că ar fi existat temei pentru verificarea acțiunilor judecătorului sub aspect penal. Propun de a sesiza Procuratura”, a spus Dorel Musteață.

În cazul judecătorului Vladislav Clima, dosarul a fost ridicat anterior de la Judecătoria Ciocana de către Procuratură. CSM va solicit informații pentru a afla la ce etapă se află ancheta.

După dezbateri, membrii CSM au decis să mai aștepte cu sesizarea Procuraturii Generale în cazul judecătoarei Viorica Mihăilă, până când Inspecția Judiciară nu va finaliza verificările pe toate cazurile invocate în solicitarea lui Andrei Năstase.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram