Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1009: Alertă în Moldova și atac masiv în Ucraina! Rusia lasă țara vecină în beznă și amenință Vestul

/VIDEO/ De ce Crăciunul este sărbătorit de două ori: pe 25 decembrie și pe 7 ianuarie

missing
25 decembrie 2019, ora 08:15

Crăciunul este una dintre cele mai importante sărbători din an, marcată de creștinii din întreaga lume. Totuși, dacă unii sărbătoresc Nașterea Domnului pe 25 decembrie, atunci alții pe 7 ianuarie. La noi în țară, Crăciunul este marcat atât pe stil nou, cât și pe stil vechi. De ce în Moldova nașterea lui Hristos este sărbătorită de două ori pe an, vedeți în reportajul ce urmează. 

„Da, la început, în Sfânta Biserică, nașterea Mântuitorului a fost sărbătorită pe stilul vechi, așa cum noi cunoaștem, pe 7 ianuarie, după calendarul Iulian. De la calendarul Gregorian, de la 1642, s-au făcut aceste reforme, cu aceste diferențe de 14 zile, care a revenit ziua de 25 decembrie. O parte din biserică din răsărit și o parte din zona noastră cinstesc sărbătorile pe nou. O parte a rămas pe stil vechi, în special țările post-sovietice”, a spus Ioan Ciuntu, parohul Catedralei Sf. Teodora de la Sihla.

Unii chișinăuieni spun că sărbătoresc Crăciunul de două ori, alții declară că o singură dată.

„Când sărbătoriți dumneavoastră Crăciunul? – La 7 ianuarie. – De ce? – Pentru că eu sunt bătrân și mă țin de sărbătorile vechi”.

„Bunicii mai des sărbătoresc pe 7 ianuarie și convenim cu ei. Dar noi pe 25 mai des”.

„Eu ca atare pe vechi, dar îl sărbătoresc și pe nou. La mine soțul e polonez și e catolic. De-atâta el sărbătorește Crăciunul pe nou și mă alipesc și eu”.

„25 e firesc. Nu poate să fie 7, fiindcă acesta este calendarul vechi, depășit. Tare ar fi bine ca lumea să-și dea seama și să treacă la calendarul normal”.

Ioan Ciuntu, parohul Catedralei Sf. Teodora de la Sihla, spune că în plan creștin este bine să vii la biserică fie pe 7 ianuarie, fie pe 25 decembrie.

„Dacă omul a venit, să zicem, pe data de 25, el ține pe stilul vechi și vine la Biserică pe stilul nou, el nu pierde nimic. Aici s-a făcut o corectare a timpului și nu a canoanelor și faptul că omul mai pune o lumânare. De la lucrul acesta, nicicui nu i se face mai rău”.

Etnografa Varvara Buzilă a declarat că  mai bine de 20 la sută din localitățile Republicii Moldova sărbătoresc Crăciunul după calendarul îndreptat: pe 24 decembrie ajunul și pe 25 Crăciunul.

„Toate statele situate mai la nord de ecuator sărbătoresc Crăciunul în această perioadă. Undeva 65 la sută din localitățile noastre în perioada interbelică sărbătoreau Crăciunul după calendarul îndreptat, adică pe nou. După Al Doilea Război Mondial, luând în calcul toate câte s-au întâmplat, numărul acestor localități a început treptat să scadă”.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.