/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ Riscurile de COVID-19 la femeile însărcinate și copii. Sfaturi utile de la pediatrul Evghenii Komarovsky

missing
26 martie 2020, ora 16:11

Noul coronavirus, care a apărut în China în decembrie 2019, circulă acum pe teritoriul Europei şi infectează tot mai mulţi oameni. Care sunt riscurile pentru femeile gravide şi pentru copii, dacă sunt infectaţi le aflați de la cunoscutul pediatru ucrainean, Evghenii Komarovsky.

Așadar pediatrul explică în detalii riscurile de contaminare a bebelușilor cu COVID-19.

„Nou-născuții, nu sunt, în principiu, o țintă pentru COVID-19. Organismul bebelușilor încă nu este dezvoltat, astfel foarte mulți viruși nu cauzează boli grave la copii. Virusul trebuie să ajungă în interiorul celulei umane și să impună această celulă să „lucreze” pentru el. Dacă această celulă nu este dezvoltată, atunci ea nu poate reacționa într-un mod adecvat la virus și nu poate reproduce alți viruși. Iată de ce la copii, bolile infecțioase ale copilăriei, trec mult mai ușor decât la adulți. Această regulă funcționează și cu noul coronavirus”, a menționat medicul.

În cazul femeilor însărcinate lucrurile nu stau chiar așa.

„De obicei, femeile însărcinate sunt mai tinere decât persoanele din grupele de risc. Totuși, când aceasta este într-un termen avansat de sarcină, uterul este foarte mare, apasă plămânii, iar astfel nu le permite să se extindă la loc. Iată de unde vine un risc mai mare de complicații și iată de ce pentru gravide este foarte importantă respirația normală, ca să nu apară deficitul de lichide. Putem constata că gravida trebuie să se protejeze, dar, subliniez, nu există un risc specific. Deci nu aveți de ce să vă faceți griji”, a punctat pediatrul.

Atunci când vorbim despre măsuri de prevenire a transmiterii infecției cu coronavirus, OMS recomandă câteva măsuri generale, și anume: acoperirea gurii cu mâna, atunci când tușim sau strănutăm, iar în cazul în care mâinile nu sunt curate, putem să folosim cotul. Ideal ar fi să evităm interacțiunea cu persoane care ar putea prezenta simptome de gripă sau răceală, să păstrăm distanța față de cei din jurul nostru (minim 1,5 – 2m), dar și să respectăm regulile de igienă impuse de autorități. Atunci când vorbim despre igienă, un rol important îl are igiena mâinilor, care este recomandat să fie spălate cu apă și săpun sau cu geluri dezinfectante.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram