Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1067: Atacuri cu drone, tensiune pe front și declarație UE blocată. Zelenski anunță când ar putea fi pace

/VIDEO/ Focar de infecție printre medicii de la Soroca. Substația Medicală Urgentă, în carantină

missing
31 martie 2020, ora 22:49

Focar de îmbolnăviri printre medicii din raionul Soroca. Aproape 60 la sută dintre bolnavii de coronavirus, înregistrați acolo, sunt lucrători medicali. Aproape toți sunt de la Substația Medicală de Urgență. Deocamdtă, nu este clar cum au început să se infecteze angajații stației, fiind creată o comisie pentru a stabili sursa prima a infecțiilor. Din cauza numărului mare de îmbolnăviri, întreaga stație a fost plasată în carantină, afirmă jurnaliștii locali. Iar chemările sunt asigurate de echipele de medici din raionul Florești și Drochia.

Conform datelor oficiale, raionul Soroca este pe locul trei în topul celor mai afectate regiuni din țară. Dintre cei 28 de soroceni care erau ieri infectați cu noul coronavirus, mai bine de jumătate sunt lucrători medicali. Dintre aceștia, 14 sunt colaboratori ai Substației Medicale Urgentă Soroca, dar și două asistente medicale ale Spitalului Raional Soroca. În aceste condiții, Substația și-a închis ușile.

VICTOR COBĂSNEANU, REDACTOR-ȘEF „OBSERVATORUL DE NORD”: Pot să vă spun că substația de salvare este în carantină. Populația este deservită de medicii din Florești și Drochia. Testele la lucrătorii medicali din Soroca astăzi se vor face, am înțeles.

Nici autoritățile locale, dar și nici jurnaliștii locali nu înțeleg cum a fost posibil ca medicii să se infecteze într-un număr atât de mare.

„Sunt două păreri – medicii de la Salvare s-au îmbolnăvit în timpul serviciului sau este o molipsire în afara serviciului. Pe cât e de straniu pe atât e de logic, deoarece foarte multă lume din Soroca solicită medicul la primele simptome, iar medicul nu știe: e gripă sau COVID și nu mereu este îmbrăcat corespunzător.

Majoritatea lucrătorilor sunt din câteva sate din raion, iar până la apariția simptomelor medicii au continuat să muncească, respectiv, să interacționeze cu diferiți oameni. Nu este clar dacă și familiile acestora au fost testate. Nici Ministerul Sănătății nu a putut să ne ofere mai multe informații.

Potrivit purtătoarei de cuvânt, la etapa actuală, instituția a format o comisie comună cu Agenția Națională pentru Sănătate Publică care va iniția anchetă epidemiologică privind stabilirea sursei infecției în rândul lucrătorilor medicali. Semne de întrebare apar și în jurul spitalul raionul Soroca, care ar putea să devină unul strategic, unde vor fi tratați bolnavii de coronavirus.

Nu se știe însă cum instituția medicală va face față provocărilor, în condițiile în care medicilor acum le este frică să meargă la muncă, pentru că nu ar fi echipați corespunzători. Două asistente de aici deja au fost confirmate pozitiv.

Un angajat al spitalului, care ne-a rugat să-i păstrăm anonimatul, a descris o situație alarmantă.

MEDIC, SPITALUL RAIONAL SOROCA: „Medicii nu au fost echipați la timp. Nu li s-a explicat ce trebuie să facă, care sunt pașii corecți”.

Pentru a se proteja cât de cât, medicii își cumpără, din banii proprii, strictul necesar pe care-l găsesc încă în farmacii.

MEDIC, SPITALUL RAIONAL SOROCA – spoială: „Ce spune administrația? Că tot e bine și frumos. Nu vă este frică să veniți la muncă. Sigur că ne este frică. Un grup de medici a lansat un cont al spitalului ca agenții economici să facă donații. O să vă ajungă acești bani? Sigur că nu, dar nu avem nimic. Măcar cât de cât. Sunt medici care au început să-și dea demisia? Nu am auzit, dar sunt medici care au plecat pe buletin de boală, de frică”.

Astfel, din banii adunați, medicii încearcă să se asigure cu echipamentele necesare atât pentru ei, dar și pacienți. Directoarea instituției medicale nu ne-a răspuns la telefon pentru un comentariu. Anterior, pentru Observatorul de Nord ea a declarat că spitalul este dotat corespunzător și că medicii nu ar duce lipsă de echipament.

Aprovizionarea spitalelor raionale cu cele necesare este decisă de conducerea instituției medicale. Iar, dacă are nevoie de ceva în mod special trebuie să se adreseze autorităților. Spitalul, afirmă purtătoarea de cuvânt a Ministerului Sănătății, nu a raportat problema lipsei echipamnetelor.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.