/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, pericol atomic și noi reguli de mobilizare pentru armata ucraineană

/VIDEO/ O asistentă medicală din cel mai mare spital din Londra, despre tot calvarul prin care trece: „Atâția tineri bolnavi nu am avut de când muncesc aici”

missing
24 aprilie 2020, ora 11:56

Tatina Matei lucrează de aproape cinci de ani ca asistentă medicală în cel mai mare spital din Londra. Activează în secția de Cardiologie și Boli ale Aparatului Respirator și îngrijește direct de bolnavii cu coronavirus. Spune că în aceste zile grele este nevoita să-şi dea toată rezistenţa pentru a alina suferinţa celor bolnavi şi pentru a salva vieţi omeneşti.

„Muncesc chiar în linia întâi. În sceția noastră se tratează pacienți care sunt suspecția sau infectați cu Covid-19. Avea foarte mulți pacienți. Nu se reușește tratarea tuturor, aici, în departamentul unde activez. Suntem nevoiți să-i transferăm în alte spitale sau să tranferăm pacienții care deja sunt foarte gravi la terapie intensivă”, a mărturisit Tatiana la emisiunea „Iubește Viața” de la TV8.

Moldoveanca spune că nu a mai trăit aşa ceva de când este asistent medical. Zilnic este nevoită să stea la serviciu chiar și 24 de ore, iar stresul este din ce în ce mai greu de suportat.

„În sceția mea avem aparate care susțin respirația artificială ale pacinților care sunt deja în incapacitate de a respiura singuri. Pacienții noștri sunt monitorizați 24/24. Suntem tot timpul lângă ei și îi susținem pe fiecare în parte așa cum putem noi mai bine. Munces foarte mult în ultima perioadă, facem ture în plus. Practic nu avem zile de odihnă, pentru că foarte mulți angajați au fost confirmați pozitiv și sunt în autorizolare”, a spus asistenta medicală.

Tatiana povesteşte că sunt situaţii și mai cumplite. Persoanele în etate care suferită de boli cronice au cel mai mult de suferit. Mai rău este că unii dintre aceștia nu mai pot fi salvați.

„S-au creat și paturi de urgență pentru a se reuși tratarea tuturor pacienților. Cei care sunt mai în vârstă și au probleme cronice, suferă cel mai mult. Acum cu acest virus, organismul lor este practic foarte slăbit. Ei nu pot trece peste acest virus, nu pot fi tratați. Foarte mulți dintre ei își pierd viața”, spune Tatiana

Asistenta spune că din cei afectați de noul coronavirus sunt tot mai mulți tineri. Aceștia beneficiază de consiliere psihologică la spital.

„Și până acum au fost persoane cu diferite boli, dar ceea ce se întâmplă acum de când a apărut acest virus este un dezastru. Atâția tineri bolnavi nu am avut de când muncesc aici. Este chiar strigător la cer. Dacă de la început erau mai mult bolnavi care sunt trecuți de 60 de ani, atunci acum avem pacienți de la 18 ani. Cam 30% sunt tineri, ceea ce este foarte dureros. Tinerii trăiesc un șoc foarte mare. Lor li se acordă consiliere psihologică”

Tatiana spune că și-a dorit foarte mult să petreacă sărbătorile de Paști alături de familia care a rămas în Moldova, însă din cauza pandemiei și-a văzut rudele doar prin intermediul rețelelor sociale.

„Acum au fost sfintele sărbători de Paști. O sărbătoare foarte dragă sufletului meu. Foarte mult mi-aș fi dorit să fiu acasă, lângă părinții mei, preieteni, rude. Dar cu părere, din cauza acestei pandemii, acest lucru nu a fost posibil. Chiar și așa, nu am uitat de obiceiurile noatre frumoase. Împreună cu soțul și fetița mea de doar un doi ani am vopsit ouă, am compt pască. Mi-a reușit să fac și o tortă, choiar dacă nu am domrmit vreo rei nopți. Am avut și miel pe masa de sărbătoare, așa cum este tradiția”, a povestit asisteta.

Tatiana Matei, o asistentă medicală din cel mai mare spital din Londra, vine cu mărturii despre tot calvarul prin care trece în această perioadă

Publicată de Iubește viața, la tv8 pe Joi, 23 aprilie 2020

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram