Peste 7 mii de persoane s-au înregistrat ca șomeri pe parcursul lunii aprilie. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, numărul acestora a crescut de 32 de ori. Angajații de la Ocuparea Forței de Muncă spun că au fost luați cu asalt de miile de cereri și spun că în fiecare zi sunt depuse în jur de 400 de dosare. Printre cei care solicită ajutorul unic de șomaj, în valoare de 2775 de lei, sunt și moldoveni care au revenit din străinatate și au rămas fără un loc de muncă, din cauza crizei provocate de coronavirus.
Potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, în perioada stării de urgență, mai exact între 1 și 28 aprilie, statut de șomer au obținut 7271 de persoane.
„Pentru comparație, în aceeași perioadă a anului trecut, am avut înregistrate 226 de persoane. Creșterea este considerabilă. În special, se înregistrează persoanele venete de peste hotare. Ne-au luat cu asalt. Volumul este foarte mare de lucru”, a spus Marcela Ganea, șefă Servicii monitorizare de la ANOFM.
Potrivit funcționarei, zilnic sunt depuse aproximativ 400 de cereri online. În ultimele trei săptămâni, agenția a emis aproape 2200 de decizii de stabilire a ajutorului de șomaj. Banii însă sunt ridicați de la Casa Națională de Asigurări Sociale. Cele mai multe cereri sunt depuse de persoanele stabilite în municipiul Chișinău. Ca să obțină statut de șomer, oamenii trebuie să aplice dosarul doar online, fapt ce dă bătai de cap celor care nu au un calculator sau poștă electronică.
„Din păcate, aceasta este situația în care ne-am trezit. Cererile se pot aplica doar online. Cei care nu au posibilitatea, nu au calculator, cel mai des apelează la ajutorul prietenilor, rudelor”, explică Marcela Ganea.
Chiar dacă numărul cererilor este de 32 de ori mai mare decât în aprilie trecut, unii experți economici nu au rămas surprinși de această creștere. De fapt, se așteptau la mai multe solicitări, în condițiile în care multe firme și-au sistat activitatea, iar zeci de mii de moldoveni au rămas fără serviciu în străinătate.
„Dacă sincer, este o cifră mult mai mică decât m-am așteptat eu. În opinia mea, ea este de vreo trei ori mai mică decât m-am așteptat”, a spus expertul economic Veaceslav Ioniță.
Oficial, la evidența autorităților se află 18 mii de șomeri. Expertul de Idis Viitorul afirmă însă că, la momentul de față, în țară ar fi circa 30 de mii de șomeri. După ieșirea din criză, numărul ar putea ajunge chiar și la 100 de mii. Ieri, șeful statului a anunțat că și deținătorii de patente vor putea solicita ajutorul de șomaj în valoare de 2775 de lei.