Echipați asemeni cosmonauților, asistenții medicali pornesc, în fiecare dimineață, pe la casele suspecților de coronavirus, pentru a-i testa repetat. De frică să se contamineze, specialiștii își pun câte trei perechi de mănuși și câteva straturi de echipamente. Venirea lor este foarte așteptată de bolnavii care vor să afle mai repede dacă au scăpat sau nu virusul periculos.
„Cam greu, dar ce să facem, suportăm”.
De câteva săptămâni, Nadejda și Taisia își încep diminețile echipându-se din cap până în picioare. După ce-și pun costume, par ca niște surori gemene, nu le mai deosebesc nici apropiații. Supravegheate de asistenta superioară, îmbracă mai întâi un costum din bumbac, confecționat la comandă din banii instituției, apoi unul impermiabil și, la urmă, își pun un halat chirurgical. Astfel petrec câte trei ore în fiecare zi. O saună mai bună nu mai găsești, se amuză femeile.
„După ce am îmbrăcat echipamentul de bumbac, îmbrăcăm mănușile, astupăm suprafața, nimic să nu se vadă”.
Urmează ochelarii de protecție, masca cu respirator de tip FFP2 și una simplă, chirurgicală deasupra. Mâinile și le protejează cu câte trei perechi de mănuși.
„A treia pereche după ce ieșim, o dezinfectăm și îmbrăcăm alta”.
SVETLANA ZASIM, ASISTENTĂ PRINCIPALĂ: „Dacă trăiesc la bloc, ca să nu meargă prin tot blocul ca să fie contaminat cu echipamentul, acolo pe loc, la ușa pacientului, se scoate prima pereche de mănuși.
Pentru a ieși afară, folosesc un coridor special, rezervat doar pentru ele.
„Aici am pus toate probele, consecutiv, de la 1 la 4”.
Urmează verificarea finală.
„Opt halate trebuie să aveți, mănușile de schimbat, viziere sunt, dezinfectant ați luat?”
Astăzi, trebuie să treabă pe la patru pacienți. Folosesc o singură mașină, iar șoferul tot este protejat de un combinezon. De asistente îl desparte un paravan de sticlă. După ce ajung la casa pacientului, acestea preiau probele chiar în prag, fără a intra în locuință și fără a atinge multe lucruri. La domiciliu, acum sunt testate, repetat, persoanele care fie s-au tratat deja în spitale sau care au avut simptome ușoare și au primit tratament acasă.
SVETLANA ZASIM, ASISTENTĂ PRINCIPALĂ: „Pacientul nu poate să-și pună diagnosticul de covid și nici medicul de familie de la distanță. Pacienții sunt transportați acolo sau la altă instituție medicală pentru investigare. Acolo se face primul test”.
După fiecare pacient, asistentele sunt obligate să-și schimbe echipamentul, iar resturile sunt puse într-un pachet special, iar apoi distruse la centrul medicilor de familie unde lucrează.
„Noi nu le folosim încă odată, în toată ziua ni se dă echipament nou”.
Anterior, pacienții așteptau la spital până când cele două teste arătau rezultatul negativ. Acum, acestia sunt externați după primul test.
„ NICOLAE FURTUNĂ, DIRECTOR ANSP: „Asta s-a făcut tactic, tehnic, consultat, coordonat, ținând cont de deficitul de paturi pentru tratamentul bolnavilor”.
Anterior, decizia autorităților de a efectua teste la domiciliu a fost criticată de mai mulți medici pe rețelele sociale, dar și de fostul ministru al Sănătății, Ala Nemerenco. Aceștia afirmau că echipamentele oferite nu sunt suficiente și că probabilitatea ca testele să fie prelevate incorect ar fi una foarte mare.
Reporter: Diana Popa
Imagine: Oleg Cozlov