Studenții la medicină care se vor specializa pe domeniul sănătate publică vor studia mai puțini ani. Guvernul a decis astăzi, în ședință, reducerea de la 6 la 4 ani studiile pentru formarea specialiștilor în sănătate publică. Reducerea anilor de studii reiese anume din schimbarea conceptului specialității din „Medicină preventivă” în „Sănătate publică”.
Ministrul Educației, Igor Șarov, a menționat că obiectivele procesului de la Bologna și cerințele Asociației Europene a Universităților recomandă ca durata de studii în domeniul sănătate publică să fie de 3-4 ani.
Contactată de tv8.md, Orga Cernețchi, prorector pentru activitatea didactică a Universității de Stat de Medicină și Farmecie „Nicolae Testemițanu”, a menționat că această propunere a venit din partea specialiștilor de profil de la USMF.
„Noi am pregătit anterior specialiști în medicina preventivă cu durata de 6 ani de studii, acum s-a propus să pregătim licențiați în sănătatea publică cu durata de 4 ani, care ulterior vor putea merge în masterat și doctorat, și să activeze în câmpul muncii, în specialitatea propusă”, a menționat Olga Cernețchi.
Potrivit ei, reducerea anilor de studii reiese anume din schimbarea conceptului specialității pentru că specialitățile care țin de medicină, durata învățământului trebuie să fie de 6 ani. „Pentru licențiatul în sănătate publică durata va fi de 4 ani pentru că și planurile de învățământ, și conceptul de studiere nu sunt similare cu specialistul în medicina preventivă”, a explicat prorectorul.
„Specialistul în sănătatea publică are o arie mai mare de activitate: sănătatea mediului, siguranța sanitar- epidemiologică a populației, nutriția, demografia, problemele care țin de medicină socială și altele”, a adăugat Olga Cernețchi.
Licențiații în sănătatea publică, după încheierea studiilor, vor putea concomitent să se angajeze și să urmeze studiile de masterat la una dintre specialitățile care anterior au fost caracteristice pentru medicina preventivă: igiena, microbiologia, diagnosticul de laborator și epidemiologia.
Până în anul 2025, domeniul trebuie completat cu încă 200 de specialiști în sănătate publică.