Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1004: Soldați nord-coreeni intră în Ucraina. Apelul lui Zelenski și rachetele exăerimentale ale lui Putin

Tomberoanele inestetice de la parterul blocurilor ar putea deveni istorie până la anul. Planul autorităților

missing
12 iunie 2020, ora 08:00

În cel puțin 1700 de scări ale blocurilor de locuit din Chișinău, gunoiul menajer este aruncat prin tuburi de evacuare, în tomberoane amplasate la parter. Majoritatea dintre acestea sunt deschise, iar în ele au acces pisicile, câinii și, mai rău, mișună șobolanii, fiind o adevărată sursă de infecție. Autoritățile își propun să ne scape de această problemă, iar până la sfârșitul acestui an, să închidă cel puțin o parte din aceste platforme de colectare a deșeurilor, care sunt, de altfel, ilegale.

La sfârșitul anului trecut, la propunerea PAS, Consiliul Municipal Chișinău a decis să aloce 10 milioane de lei pentru închiderea ghenelor de la scara fiecărui bloc și amenajarea platformelor moderne de colectare a gunoiului, la o distanță de cel puțin 15 metri de bloc, așa cum prevede legea.

Proiectul nu a pornit din loc, deocamdată. Ieri, CMC abia a votat un proiect de decizie prin care un grup de lucru urmează să facă un studiu amănunțit al problemei colectării deșeurilor în blocurile cu pricina și să vină cu un plan concret de acțiuni pentru următorii trei ani.

Cert este că într-o primă fază a proiectului, ușile de la scară, unde sunt amplasate „focarele de infecție” vor fi sudate.

„Ele vor fi sudate, adică închise, dar în preajma blocurilor vor fi amplasate platforme de colectare a deșeurilor la distanța de 15 metri. Adică, nu o să mai ieși în scară și o să arunci punga cu gunoi prin tub, dar o să ieși afară unde o să fie amplasată o platformă de colectare a deșeurilor modernă, cu colectare separată”, spune consilierul PAS, Vasile Grădinaru.

Pentru că sunt cel puțin 1700 de scări unde gunoiul încă se mai colectează după această practică învechită și deloc sanitară, iar bani puțini, aceste tomberoane și tuburi de evacuare a deșeurilor vor fi închise treptat.

„Vom vedea câte vom reuși să închidem anul acesta și pentru câte ne ajung bani. Noi ne propunem cel târziu în anul viitor să închidem toate ghenele. Direcția locativ comunală elaborează conceptul platformelor care vor fi amenajate și respectiv vom vedea cât va costa o platformă de fiecare categorie, pentru că o să avem platforme de 4 tomberoane, de 8, 3”, ne-a explicat Grădinaru.

Comisia care se va ocupa de acest proiect va face și o listă a blocurilor și curților de bloc unde trebuie de intervenit în mod prioritar.

Iar asta nu e tot, în următorii trei ani, autoritățile municipale își propun să schimbe inclusiv tomberoanele de tip deschise din curți și să amenajeze platforme moderne de colectare și separare a deșeurilor.

„ E vorba de cele pe care le cunoașteți verzi la culoare, care sunt pasibile de a avea acces în ele animalele, rozătoare, vântul suflă și împrăștie hârtii plastic etc. Ele trebuie conform legislației schimbate și platformele astea tot urmează să fie reamenajate, doar că din punct de vedere financiar astăzi nu e posibil să facem tot, pentru că chiar din cele 10 milioane prevăzute anul ăsta nu o să fie închise toate tuburile deoarece nu se ajung finanțe”, a spus consilierul PAS.

Trebuie reînnoit și parcul auto al Direcției locativ comunale și „Autosalubritate”.

„Tomberoanele de tip vechi sunt încărcate într-o unitate de trasnport, cele noi în altele, respectiv trebuie înnoit și parcul”, susține Vasile Grădinaru.

Potrivit specialiștilor de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, pe lângă faptul că arată inestetic, tomberoanele deschise, în special cele amplasate în scara blocului, sunt un pericol pentru sănătate.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.