/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 800: Lupte grele, permisiunea Londrei și ironia Rusiei. Oficial SUA: Războiul nu se va încheia curând

/VIDEO/ O baie veche, la 900 de mame. Condițiile în care sunt nevoite să stea lăuzele din Spitalul Municipal nr. 1

missing
18 iunie 2020, ora 20:27

Împart o singură baie, iar ca ajungă acolo sunt nevoite să meargă zeci de metri, asta deși multe dintre ele sunt după nașteri complicate. Se întâmplă la Spitalul Municipal nr. 1, în secția unde sunt îngrijiți copiii născuți înainte de termen. Mamele, care abia își revin după intervenții chirurgicale, ajung cu greu în camera de baie, care este veche și fără condiții pentru această categorie de paciente. Acum există posibilitatea de a construi un bloc sanitar nou, după ce o femeie, care a născut în această secție, a lansat o campanie de colectare de fonduri.

IRINA, MAMA UNUI COPIL NĂSCUT PREMATUR: „La moment are un kilogram și 15 grame. Acumulăm în fiecare zi câte un pic și ne bucurăm de asta. Când s-a născut a avut 730 de grame”.

Amira s-a născut acum o lună, iar de atunci, fiecare gram pe care îl adună este o veste mult așteptată. Mama sa Irina a fost depistată cu preeclampsie, numită și hipertensiune indusă de sarcină, o condiție gravă. Din această cauză a născut cu mult înainte de termen. Fetița va putea pleca acasă abia după ce va acumula peste două kilograme, iar asta înseamnă încă vreo câteva luni de luptă.

IRINA, MAMA UNUI COPIL NĂSCUT PREMATUR: „Reacționează la sunete, la voci, la tot felul de aparate împrejur. Este un copil în toată firea. Foarte multă lume a luptat pentru ea și ea a luptat pentru sine”.

Și Vladislava are o lună de când stă în secție. Acasă o așteaptă tatăl și sora mai mare, care până acum au văzut-o doar online, din cauza carantinei.

CRISTINA, MAMA UNUI COPIL NĂSCUT PREMATUR: „Doar prin filmulețe, poze, atât. Când mai ai unul mic acasă, te trage mai mult. Sperăm că creștem cât mai repede mari, daotiră personalului, care ne ajută, ne susțin”.

Pe lângă tratamentul sever și nopțile în care stau de veghe lângă copiii lor, mamele sunt nevoite să se conformeze unor condiții, deloc potrivite pentru lăuze, mai ales pentru cele care au trecut prin intervenții chirurgicale.

DIANA POPA, REPORTERĂ TV8: „Anual prin secția prematuri a Spitalului Municipal nr 1 trec pana la 900 de femei. Majoritatea, la naștere, suporta o intervenție chirugicală. Iar pe tot etajul există o singură baie, la care încă trebuie sa aibă puteri sa ajungă, întrucât se afla la celălat capăt al blocului. Unele femei rămân internate in Sectie luni la rând, alături de copii, timp in care nu au alta soluție decât sa utilizeze cada din baie, greu de folosit după ce ai fost operată”.

IRINA, MAMA UNUI COPIL NĂSCUT PREMATUR: „După primele patru zile de operație este foarte greu să urci în cada ceea, lavoarul nu funcționează, trebuie reparat. Trebuie schimbată teracota, pentru că ea acumulează umiditate. La noi se acumulează rând la baie”.

CRISTINA, MAMA UNUI COPIL NĂSCUT PREMATUR: „Suntem în secolul 21, trebuie să evoluăm. Chiar și aceeași deplasare, dintr-un capăt de coridor în celălalt, e o distanță, dificil”.

În susținerea lor, un grup din mame care anterior au stat în aceeași secție au început o colectare de fonduri online. Își propun să adune peste 3 mii de euro, pentru a repara camera de baie. O treime deja a fost adunată. Și proiectul grupului sanitar a fost deja elaborat de către un design voluntar.

ELENA DRUȚĂ, INIȚIATOAREA CAMPANIEI: „M-am simțit și umilită pentru faptul că m-am regăsit în acea situație și era nevoită să folosesc condițiile existente. Mi-am propus să găsesc o soluție temporară, urgentă”.

Cei care vor să doneze bani o pot face pe pagina de Facebook a campaniei, „O baie pentru 900 de femei”. În mod ideal, fiecare salon trebuie să fie dotat cu o cameră de baie, spune șefa secției.

 CAROLINA CĂLUGĂREAN, ȘEFA SECȚIEI ÎNGRIJIRE COPII PREMATURI: „Pe viitor, fiecare salon ar fi standardizat european, să aibă baia și grupul sanitar separat, însă pentru aceasta trebuie mult mai multe surse financiare”.

De când se află la autogestionare, spitalul trebuie, de sine stătător, să găsească resurse pentru reparația secției și a blocului pediatric, proiectul de renovare fiind deja elaborat. Anterior, a fost reparată maternitatea spitalului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram