/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Deputat: Există suspiciunea că cei 75 de militari trimiși la Moscova ar putea fi infectați cu coronavirus

24 iunie 2020, ora 11:13

În capitala Federației Ruse are loc în aceste momente parada militară dedicată „Zilei Victoriei”, amânată pe 9 mai, din cauza pandemiei de coronavirus. În Piața Roșie de la Moscova au defilat și cei 75 de militari din Republica Moldova, la eveniment fiind prezent și șeful statului Igor Dodon. În situația în care Rusia continuă să fie extrem de afectată de virusul Covid – 19, înregistrând în ultimul timp peste 7 mii de infectați zilnic, opoziția de la Chișinău se teme că militarii noștri sunt în pericol și spune că la întoarcerea acestora acasă, va cere să fie testați la coronavirus, în centre atestate.

„Există suspiciunea că acești 75 de militari care au plecat într-un oraș asaltat de infecție, Moscova, ar putea fi infectați cu coronavirus. Vreau să văd testele făcute de centre calificate din Republica Moldova asupra stării sănătății acestor militari. O să cer asta, nu comunicate birocratice ale ministrului Apărării care nici măcar nu a dorit să vină în plenul Parlamentului să dea explicații, dar vreau să văd testele fiecărui militar din cei 75 trimiși la Moscova în condițiile în care nici măcar regiunile din Federația Rusă nu au confirmat participarea la această paradă”, a menționat deputatul Igor Munteanu de la Platforma DA.

L-am contactat pe ministrul Apărării, Alexandru Pînzari, pentru a afla care e starea de sănătate a militarilor moldoveni.

„Toți militarii sunt sănătoși, ieri-seară au fost testați”, ne-a asigurat Pînzari.

Munteanu se arată critic față de decizia lui Dodon de a participa la parada din Piața Roșie și de trimite militari  în capitala Rusiei.

„Igor Dodon este unul din puținii lideri ex-sovietici, care dă curs invitației lui V.V., de susținerea căruia are nevoie ca de aer. După ratarea creditului rusesc în martie și eșecurile sale repetate de a mima stilul președintelui rus de a conduce cu ”mâină de fier” treburile executivului, I.Dodon este dator vândut. Nu-l atinge nici faptul că militarii moldoveni vor saluta, aflându-se la paradă, unitățile de militari recrutate din regiunile separatiste (Donbas, Abhazia, Osetia de Sud, Transnistria), generos hrănite în ultimii 30 de ani de o Rusie expansionistă. Să nu știe oare I.Dodon că aflarea sa la Moscova în ziua în care cetățenii RM marchează 30 de ani de la Declarația de suvernitate (adoptată de Sovietul Suprem al RSSM la 23.06.1990), confirmă calitatea sa de servitor umil și mercenar al intereselor Moscovei. Știe, dar face”, a scris Igor Munteanu pe pagina sa de Facebook.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram