Angajații a cinci grădinițe din municipiul Chișinău sunt în carantină de săptămâna trecută, după ce în instituții au fost înregistrate cazuri de infecție cu coronavirus. Asta deși grădinițele nu activează încă de la începutul pandemiei. În total, în capitală sunt înregistrate 12 cazuri de infecție în rândurile cadrelor didactice. Autoritățile se declară îngrijorate de situație și spun că decizia de a le redeschide va fi extrem de complicată.
„Este o decizie foarte complicată, pe care va trebui să o luăm noi ca autoritate. Noi facem absolut toate cele necesare pentru activitatea instituțiilor în regim post-pandemic, în riscuri extrem de mari de îmbolnăviri atât a angajaților cât și a copilașilor”, a declarat viceprimarul Angela Cutasevici la ședința operativă a Primăriei din această dimineață.
Cutasevici spune că riscul de a deschide din nou grădinițele este extrem de mare.
„Riscurile sunt extrem de mari pentru că impactul virusului asupra dezvoltării copiilor nu e cunoscut. Trebuie săptămâna asta să rugăm specialiștii să facă campanii de informare despre impactul acestui virus asupra dezvoltării copiilor”, menționat viceprimarul.
Săptămâna trecută, Direcția municipală Educație a definitivat procesul de chestionare a părinților privind solicitarea de a-și duce copiii la grădiniță. 51% dintre cei întrebați au spus că vor să freceventeze cât mai curând grădinița.
„Dacă în prima etapă de chestionare de la începutul lunii iunie, și-au exprimat dorința de a aduce copiii la grădiniță 66%, atunci în prima săptămână a lunii iulie și-au exprimat dorința 51% din părinți. Dintre aceștia, pe categorii de vârstă: 2-3 ani: 1794 de părinți, 3-4 ani – 3333 de părinți, 4-5 ani – 3978 de părinți, 5-6 ani – 3976 de părinți, 6-7 ani – 3404 de părinți. În total 16125 de părinți din 31377 și-au exprimat dorința de a reîncadra copii în grădinițe”, a spus Angela Cutasevici.
Viceprimarul a menționat că pe lângă o serie de reguli sanitare care urmează a fi respectate cu sfințenie, procesul educativ va fi probabil reorganizat.
„Este specific acestei vârste, jocul sau lucrul în grup. Noi vom asigura procesul educațional cu diferite forme de organizare a activităților mai mult pe dezvoltarea de activități individuale și în perechi, dar specificul vârstei e de așa natură că ei nu percep toate mesajele transmise de maturi”, a explicat Cutasevici.
Decizia de reluare a activității grădinițelor va fi luată de Comisia națională de Sănătate Publică. Șeful ANSP și ministra Sănătății au spus de mai multe ori că grădinițele se vor redeschide în funcție de evoluția situației pandemice.