În aceste zile toride este greu să reziști tentației de a te scălda într-o piscină răcoroasă. Oficial, însă, este interzisă activitatea acestora, întrucât potrivit Agenției Naționale de Sănătate Publică, acestea prezintă risc sporit de infecție cu noul coronavirus. Chiar și așa, unii agenți economici au decis să ocolească regulile și, de câteva zile, au deschis mai multe piscine din capitală și suburbii, care, mai ales în zilele de odihnă, sunt extrem de solicitate.

Astfel arăta duminică o piscină din capitală. Zeci de oameni, dornici de a se bronza și scălda au venit, în pofida restricțiilor impuse de pandemie. Am mers și noi astăzi la fața locului. Fiind o zi de muncă, am găsit doar câțiva vizitatori. Angajații clubului ne-au spus că nu văd o problemă în faptul că piscina a fost deschisă.

„Oamenii vor să se bronzeze, totuși e vară. – Și îi lăsați să intre? -De ce nu? Șezlongurile sunt plasate la distanță”.

Și administratorul a refuzat să discute cu noi, spunând că va oferi explicații doar oamenilor legii, dacă va fi cazul.

ADMINISTRATORUL PISCINEI: „Dvs. nu ați fost la noi, de unde știți? – Pe Instagram, pe Facebook și alte rețe sunt imagini. – Atunci adresați-vă la cei care le postează”.

Am telefonat și la alte piscine aflate în capitală, dar și în suburbii. Majoritatea erau deschise. Proprietarii ne-au spus că acestea sunt destul de solicitate, chiar și în perioadă stării de urgență.

„– Da, da, lucrăm, veniți. – Când? E cu programare? – Nu, la orice oră veniți, fără programare. La 8, 9 seara. Depinde de timp, dar în ultimul timp mulțișori”.

Iar într-un alt caz, administrația ne-a zis că pisicna se va deschide de luni, deși o hotărâre oficială în acest sens nu a fost emisă, deocamdată.

„- Nu activăm, doar de săptămâna viitoare. – Mai exact din ce dată? – De luni”.

Și mai multe săli de forță au anunțat că își deschid piscinile, începând cu această săptămână. Am mers și noi la un club sportiv, unde angajații ne-au povestit că au întreprins mai multe măsuri pentru a evita infectarea oamenilor. De exemplu, în vestiare au deschis un număr limitat de dulapuri, iar în pisicnă au acces cel mult patru persoane.

„O persoană doar pe un culoar se duce. Sunt și antrenori”.

Totuși, responsabilii de la Agenția Națională de Sănătate Publică susțin că piscinele prezintă pericol sporit de infectare. Iar cele mai periculoase sunt vestiarele și dușurile, prin care trece un număr mare de persoane.

DUMITRU CAPMARI, MEDIC EPIDEMIOLOG, ANSP: „Este practic imposibil de a păstra distanța dintre persoanele care sunt la piscină și măsurile de protecție, precum măști. Locurile unde stau, este imposibil de a le dezinfecta.

Și activitatea cluburilor de noapte este, deocamdată, interzisă. Însă, și în acest caz, restricțiile sunt uitate. Imaginile ce urmează au fost postate de internați, chiar în weekendul trecut.

Potrivit reprezentanților ANSP, activitatea piscinelor, cluburilor de noapte și a tuturor zonelor de agrement este interzisă de hotărârea numărul 17 a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică. Agenții economici, care încalcă restricțiile, riscă amenzi de până la 75 de mii de lei. Oamenii legii urmează să efectueze controale.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!