Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1037: Misterul prăbușirii, plicuri capcană și momele vii. Rusia a atacat masiv și după Crăciun

/VIDEO/Ședința Parlamentului. Moțiunea simplă depusă împotriva ministrei Sănătății nu a fost susținută

missing
09 iulie 2020, ora 16:45

Deputații s-au întrunit astăzi, 9 iulie în ședință plenară. După trei tentative eșuate, Guvernul Chicu și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului pentru adoptarea mai multor inițiative social-economice. Deputații din opoziție au părăsit sala plenului în semn de protest.

Moțiunea simplă depusă împotriva ministrei Sănătății Viorica Dumbrăveanu nu a fost susținută de deputați.

„Nu o să-mi dau demisia de onoare pentru că o să duc acest mandat cu demnitate. Cineva a zis că discursul meu a fost liric, o să spun altceva, e ușor a scrie versuri când nimic nu ai ce spune. Orice sfat care avea să vină din partea dumneavoastră avea să-l ascultăm. Ați făcut atac la familie, iar asta este nedrept și josnic. Am fost criticată că nu au sărit capi, au sărit pentru neasumări de responsabilitate”, a declarat ministra Sănătății, în cadrul ședinței Parlamentului.

Moțiunea simplă depusă de către deputații „Pro Moldova” împotriva ministrei Sănătății Viorica Dumbrăveanu a fost avizată degativ de către Comisia protecţie socială, sănătate şi familie a Parlamentului a anunțat președintele acesteia Ghenadie Buza.

Viorica Dumbrăveanu prezintă un raport la zi despre situația epdimiologică în R. Moldova.

Parlamentarii au aprobat Proiectul de hotărâre privind numirea în funcție a unor membri ai Consiliului Audiovizualului.

Deputații au votat, în cea de-a doua lectură, proiectul legii pentru modificarea Legii sindicatelor și Codului Muncii. Proiectul prevede că tragerea la răspundere disciplinară, transferul la o altă muncă sau concedierea salariaților membrilor de sindicat, a salariaților aleși în componența organelor sindicale și neeliberați de la locul de muncă de bază sau a conducătorilor organizațiilor sindicale primare neeliberați de la locul de muncă de bază se va efectua în continuare cu consultarea organelor sindicale respective. Astfel, acestora li se păstrează, în continuare, suficiente garanții legale care le vor asigura protecția drepturilor și intereselor, argumentează autorii.

Ora 14:30 Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu prezintă un proiect de la tribuna Parlamentului.

Aleșii poporului au votat în lectură finală proiectul de lege pentru modificarea articolului 5 din Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii, în cea de-a doua lectură. Modificarea se referă la posibilitatea alegerii Președintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) inclusiv din rândul membrilor care nu sunt judecători.

Parlamentul a votat în prima lectură, proiectul de lege privind fondurile de pensii facultative, elaborat de către Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF).

Deputații din opoziție au cerut consultări publice repetate în privința proiectului care prevede mai multe modificări la Codul Electoral.

Ora 14:20 Proiectul care prevede mai multe modificări la Codul Electoral, inclusiv reducerea procesului de votare cu două ore, votat în prima lectură.
Ora 13:51. Alaiba are o luare de cuvânt.

Ora 13:50. Microfonul lui Sîrbu a fost închis. Greceanîi: Ați vorbit suficient.

Ora 13:49. Sîrbu: Alegerile prezidențiale din noiembrie deja sunt fraudate.

Ora 13: 40. Sergiu Sîrbu are o luare de cuvânt.

Ora 13: 34. Litvinenco are luare de cuvânt privind modificările la Codul Electoral.

Ora 13:34. Bolea: În lectura a doua se pot aproba alte modificări.

Ora 13:33. Batrîncea: Stimați deputați citiți documentele care vin în Parlament.

Ora 13:32. Greceanîi vom supune votului raportul comisiei și dacă nu va trece vom supune votului și propunerea dvs.

Ora 13:32. Reniță: consider judicios ca proiectul dat să fie remis din nou în comisie. Altfel, vom avea probleme.

Ora 13:10. A fost un schimb de replici între deputații PAS și deputații PSRM despre cât de necesare sunt modificările date și cine este autorul proiectului.

Ora 13:07. Sîrbu: M-am abținut de la votarea proiectului.

Ora 13:06. Bolea: D. Sîrbu nu ați fost atent. Dvs ați susținut proiectul dat la ședința Comisiei.

Ora 13:03. Sîrbu: puteți să ne prezentați avizele Comisiei de la Veneția sau de la OSCE

Ora 13:02. Bolea: Puteți înainta un amendament în lectura a doua și îl vom examina.

Ora 13:01. Carp: există experiența altor state care le-au reușit. Dacă organizăm într-o singură zi, cred că trebuie să rămânem la orele actuale: 07-21.

Ora 12:58. Bolea: Am intrebat conducerea CEC, sunt de acord cu acele argumente referitor la votarea in două zile, este vorba de securizarea votului omului, atunci când vb despre votarea și peste hotare. Nu putem asigura securitatea. Votarea în mai multe zile presupune și mai mulți bani.

Ora 12:56. Carp: De regulă la prima oră votează un procent și seara alt procent Am impresia că prin reducerea timpului că un procent de număr nu va ajunge la secția de vot, dar scopul este ca numărul acestora să crească. Nu ați examinat posibilitatea să organizăm alegerile timp de două zile.

Ora 12:54 Bolea: Am avut o așa situație cu comuna Jora de Mijloc și alte două localități, s-a mers pe abordarea care este acum, organul electoral s-a adresat în instanță. Instanța aplicând prevederile codului administrativ a respins aceste cereri, pentru că în conformitate cu codul administrativ procedura a fost viciată. Ca să nu ne pomenim pe viitor cu asemenea situații, noi ajustăm codul electoral al prevederile codului administrativ. Organul electoral decide, iar instanța de judecată verifică legalitatea.

Ora 12:52. Litvinenco: Bolea dvs. vă temeți cu turismul electoral că nu veți reuși. Excluderea din cursa electorală propuneți să o faceți organele electorale,, nu instanța de judecată. Este o chestiune delicată

Ora 12:51. Batrîncea: domnul Bolea l-ați convins pe domnul Litvinenco.

Ora 12:49. Bolea: Referitor la ideea dată s-au expus pe anul trecut. Este o practică internațională ca ziua de votare să dureze 12 ore. Din propria experiență vreau să vă spun că ziua de votării pentru membrii biroului începe la ora 4 dimineață și se termină peste 30 de ore. Cetățenii care doresc să participe la un scrutin electoral, reușesc. Propunerea a fost propusă de către societatea civilă, s-a luat în considerare.

Ora 12:47. Litvinenco afirmă că pe marginea proiectului dat nu există consens pe 8 chestiuni. 1. Prima întrebare legat de micșorarea zilei de votare, în contextul pandemiei, situației nefaste, care cel mai probabil în luna noiembrie se va repeta, care e logica acestui amendament, alte state propun mărirea zilei de votare.

Ora 12:40. Bolea prezintă niște ajustări la Codul Electoral. Ajustarea mai multor prevederi din Codul Electoral pentru îmbunătățirea acestuia. Ajustări la noțiuni, definițiilor: bloc electoral, campanie – art.1. S-au făcut ajustări la procedura de contestație în procedura de scrutin electoral.

Ora 12:34. Greceanîi cere ca în plen să se facă liniște.

Ora 12:33. Subiectul nr. 15 din ordinea de zi. Bolea prezintă raportul Comisiei Juridice

Ora 12:32. Bolea prezintă proiectul nr. 68 din 21 februarie 2020, o inițiativă a șefului statului. Îl propune spre adoptare în lectura a II -a.

Ora 12:07 Vicepreședintele consiliului de administrație a Comisiei Naționale a Pieției Financiare, Iurie Filip prezintă Proiectul de lege privind fondurile de pensii facultative.

Ora 11:52 Ordinea de zi a fost aprobată.

Ora 11:50 Astăzi vor fi dezbateri pe subiectul moțiunea simplă de cenzură înaintată împotriva ministerului Sănătății.

Ora 11:39  Deputații cer excluderea de pe ordinea de zi a Proiectului de lege privind modificarea articolului 35 din Legea nr.548/1995 cu privire la Banca Națională a Moldovei.

Ora 11:02 Vasile Bolea, președintele Comisiei juridice numiri și imunități: „Gațcan își retrage cererea de demisie. Comisia a retras proiectul  de hotărâre din procedura legislativă.”

Ora 11:00 Maria Ciobanu, deputată PPDA: „Veniți la tribună și spuneți ce s-a întâmplat. Aveți toți dinții în gură? Sunt reduceri la mall?”

Ora 10:58 Și-au mai înregistrat prezența deputații fracțiunii PAS și Pro Moldova. 74 de deputați sunt prezenți în sala plenului.

Ora 10:58 Deputații au revenit în sala Parlamentului.

Ora 10:38 Parlamentul a luat pauză de 10 minute.

Zinaida Greceanîi: Conform procedurii, deputații au la dispoziție 72 de ore și pot depune moțiune de cenzură dacă nu sunt de acord cu angajarea răspunderii de către Guvern.

Ora 10:37  Potrivit prim-ministrului Ion Chicu, care a prezentat proiectele în Parlament, acestea  vizează circa un milion de cetățeni ai Republicii Moldova, inclusiv pensionari si beneficiari de alocații sociale, angajați ai sistemului medical, zeci de mii de agricultori, mii de antreprenori mici, sute de familii de polițiști și militari, zeci de urmași ai medicilor răpuși de COVID19.

Proiectele au fost prezentate în plenul Parlamentului, în conformitate cu art. 119 din Regulamentul Parlamentului Republicii Moldova.

Ora 10:24 Deputații Platformei DA au părăsit sala plenului, în semn de protest. Aceștia au scandat: „Rușine, rușine”.

Ora 10:24 Premierul Ion Chicu prezintă prezinte proiectele pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea.

Ora 10: 22 Deputatul Ștefan Gațcan și-a înregistrat prezența la ședința Parlamentului.

Ora 10: 21 Asumarea răspunderii de Guvern, primul subiect pe ordinea de zi.

Ora 10:20 Președintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov a propus ca premierul Chicu să prezinte raportul.

Ora 10:17 Premierul Ion Chicu a venit în sala plenului.

Zinaida Greceanîi: Constat prezența de cvorum. Putem să începem ședința.

Ora 10:14 A început ședința Parlamentului. La începutul ședinței de astăzi și-au înregistrat prezența 51 de deputați. Nu și-au înregistrat prezența: fracțiunea PAS, Pro Moldova, Partidul Șor și deputații neafiliați.

Ora 10:00 Clădirea Parlamentului a fost înconjurată de polițiști.

Subiectele de pe ordinea de zi:

/VIDEO/ Triplă tentativă eșuată: Ședința de Parlament, anulată, din nou, din lipsă de cvorum

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.