Pandemia de coronavirus schimbă anul acesta procedura de admitere la toate facultățile din țară. Pentru că riscul de infectare e în continuare extrem de mare, iar aglomerările care s-au creat pe holurile universităților în ultimii ani au dat bătăi de cap tuturor, vara aceasta, înscrierile se vor face mai întâi online, iar documentele vor fi depuse în original la sediile instituțiilor de învățământ, într-o etapă ulterioară. Toate universitățile de la noi dau startul admiterii pe 27 iulie, iar rezultatele finale le vor face publice tocmai în jurul datei de 20 august. La fel ca în ceilalți ani, Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” are cele mai mari taxe la studii, de până la 32.200 de lei. Totuși, reprezentanții universităților, spun că acestea au rămas neschimbate.
Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” – taxe neschimbate, dar totuși pipărate și un nou program de studii de licență
La Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” admiterea începe pe 27 iulie, adică peste fix două săptămâni. La prima etapă, dosarele de concurs vor fi depuse online, între 27 iulie și 4 august. Rezultatele intermediare vor fi anunțate pe 7 august, iar începând cu ziua următoare – 8 august și până pe 18 august, cei care au trecut „proba online-ului”, vor putea depune documentele în original (vezi AICI ce acte trebuie să prezinți). Rezultatele finale ale admiterii vor fi anunțate două zile mai târziu, adică pe 20 august.
Oferta celor de la Universitatea de Medicină este variată și presupune patru programe de licență cu o durată de 4 ani, trei programe pentru studii superioare integrate cu o durată de la 5 la 6 ani și studii de master care durează 2 ani.
Noutatea acestui an este un nou program de studii de licență – sănătate publică, cu o durată de 4 ani.
Instruirea se face în limbile română, rusă, engleză și franceză și este asigurată de circa 1200 de cadre științifico-didactice, iar viitorii studenți își vor putea face practică în 95 de clinici universitare. Universitatea pune la dispoziția studenților peste 2 mii de locuri de trai în cămine studențești.
Potrivit informațiilor de pe site-ul oficial al Universității „N. Testemițanu”, taxele de studii pentru anul universitar 2020 – 2021 au rămas neschimbate. Cele mai scumpe specialități sunt tehnologia radiologică și optometria, cu taxe de 32.200 de lei pentru un an de studiu. La stomatologie, taxa de studii este cu 500 de lei mai ieftină și constituie 31.700 d e lei. Viitorii farmaciști, studenți la medicină, vor trebui să achite 30.500 de lei pentru contract, iar cei de la medicină generală – 30.100 de lei.
Cele mai ieftine, dar totuși pipărate sunt taxele la specialitățile sănătate publică și asistență medicală generală – 19.300 de lei.
Universitatea de Medicină și Farmacie și nici alte universități nu au lansat, deocamdată, oferta pentru locurile bugetare, întrucât planul pentru studiile la buget nu a fost încă aprobat de Guvern.
Universitatea Tehnică din Moldova – cele mai scumpe sunt contractele de la Arhitectură și Design interior
Universitatea Tehnică din Moldova va urma aceeași procedură de admitere ca și Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Înscrierile se vor face tot între 27 iulie și 4 august online,. Pe 7 august se vor anunța rezultatele primei etape, după care, din 8 august va începe depunerea actelor în original. Cei care s-au înscris la UTM, vor afla dacă au fost sau nu admiși pe 20 august. Detalii despre programul de admitere, oferte, regulamente și acte necesare poți găsi AICI.
La UTM, cele mai scumpe contracte sunt la specialitățile Arhitectură și Design interior – 11 mii de lei pe an! Cu o mie de lei mai ieftine, adică 10 mii de lei, sunt contractele la Design vestimentar industrial, Design industrial și Ingineria designului de produs. La restul specialităților, valoarea contractelor variază între 7 mii de lei și 9 mii de lei.
Potrivit responsabililor de la UTM, decizia de a organiza turul doi de admitere va fi luată în funcție de rezultatele primului tur de înscriere la universitate.
„Nu avem planificat turul doi. Organizarea acestuia depinde rezultatele primului. Nu se știe dacă vom avea și timp să o facem, dat fiind faptul că admiterea e târziu anul acesta, după afișarea rezultatelor primului tur, ne mai rămân doar 8 zile, până la începutul anului de studii”, ne-a explicat președedintele Comisiei de admitere de la UTM.
Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” – cele mai ieftine contracte
Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” are, în schimb, din start planificată desfășurarea a două tururi de admitere. Primul se va desfășura exact după modelul UTM și USMF „Nicolae Testemițanu”. În cadrul celui de-al doilea tur, dosarele vor putea fi depuse online între 20 și 27 august, iar actele în original între 28 și 30 august. Rezultatele finale vor fi făcute publice tocmai pe 31 august.
La Universitatea Pedagogică sunt probabil cele mai ieftine contracte de studii. Cel mai puțin costă cel de la Filologie, specialitatea Limba și Literatura română – 4400 de lei. Contractul la specialitatea Pedagogie preșcolară costă 4600 de lei. Cea mai scumpă specialitate de la „Ion Creangă” este Psihologia, viitorii specialiști în domeniu trebuind să achite un contract în valoare de 5900 de lei.
Sunt și specialități la care Universitatea oferă numai posibilitatea de studii cu frecvență redusă. Este vorba despre Limba și Literatura Rusă, Geografie și Istorie, cu contracte ce costă între 3400 și 3600 de lei.
Universitatea de Stat din Moldova
La Universitatea de Stat din Moldova, programul de admitere este același ca și în cazul celorlalte universități. Reprezentanții instituției de învățământ nu au publicat deocamdată care sunt taxele de studii pentru anii 2020-2021 și nici ofertele facultăților.
Academia de Studii Economice din Moldova
ASEM propune pentru 2020-2021 un program de studii de licență în cadrul a șase facultăți de profil, dar și posibilitatea de a face studii de masterat și doctorat.
Cele mai scumpe contracte sunt la specialitățile Servicii Hoteliere, Turism și Agrement, Economie Mondială și Relații Economice Internaționale, Drept, Finanțe și Bănci, Contabilitate și costă 8600 de lei.
Cele mai ieftine contracte sunt la Administrație Publică, Asistență Socială și Econometri, dar și la Statistică Economică – 6500 de lei pentru un an.
Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți
Și Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți și-a lansat ofertele pentru anul de studii 2020 – 2021.
Cele mai mari taxe sunt la facultatea de Drept – 9 mii de lei. Urmează facultățile de Business și Administrare, Marketing și Logistică, Contabilitate, Finanțe și Bănci cu taxe de 8400 de lei.
Cele mai ieftine contracte sunt la specialitățile și design vestimentar industrial – 5400 și respectiv 5500 de lei.
Universitatea de Stat „B.P. Hașdeu” din Cahul
Oferta Universității de Stat „B.P. Hașdeu” din Cahul presupune din start organizarea a două tururi de admitere. Primul va începe tot pe 27 iulie, la fel ca la alte universități, iar al doilea se va desfășura între 19 și 24 august.
La Cahul, cele mai mari taxe sunt de 8500 de lei la Drept, Contabilitate, Business și Administrare, și Administrație Publică. La specialitățile de Informatică și Limba și Literatura Engleză și Franceză contractele sunt de 7500 de lei. La restul specialităților, taxele de studii sunt 7 mii de lei.