Ministerul de Externe a organizat o videoconferință cu șefii misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale Republicii Moldova privind organizarea alegerilor prezidențiale.
Potrivit unui comunicat al instituției, șeful diplomației moldovenești a cerut consultarea partenerilor din țările de reședință asupra modului de organizare a scrutinului în condiții de criză pandemică, dar și analizarea experienței altor state, care au organizat, recent, scrutine electorale.
De asemenea, ministrul Țulea a reiterat solicitarea difuzării prin intermediul resurselor informaționale ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare a anunțului CEC cu privire la înregistrarea prealabilă pentru alegerile prezidențiale a cetățenilor cu drept de vot din străinătate, prin completarea formularului de înregistrare on-line, la rubrica „Înregistrare prealabilă” de pe pagina www.alegator.md.
În anii precedenți, solicitărilor primite prin intermediul acestei platforme au stat la baza motivării deschiderii secțiilor de vot.
În conformitate cu prevederile Codului Electoral, secțiile de votare în străinătate se constituie de către Comisia Electorală Centrală, cu cel puțin 35 de zile înainte de data alegerilor, cu avizul prealabil al MAEIE.
Anterior șeful statului a declarat că din cauza pandemiei de COVID-19, secții de votare în străinătate, cel mai probabil nu vor fi deschise. Ulterior acesta a precizat că autoritățile din Moldova nu vor pune niciun fel de restricții, precizând că s-a referit la restricțiile care ar putea fi impuse de țările în care se află moldovenii noștri.
Președintele CEC, Dorin Cimil, spune că foarte multe state nu sunt gata să dea un răspuns clar și cert privind posibilitatea deschiderii secțiilor de votare în afara misiunilor diplomatice.
Alegerile prezidențiale vor avea loc pe 1 noiembrie. Până acum și-au anunțat participarea Andrei Năstase – Platforma DA, Maia Sandu – Partidul Acțiune și Solidaritate, Octavian Țîcu – Partidul Unității Naționale și Dorin Chirtoacă – Mișcarea Politică Unirea.