Prim-ministrul Ion Chicu a făcut apel către agricultorii care au ieșit la protest cu tractoare și combine. Într-un briefing de presă susținut, marți, 28 iulie, premierul i-a îndemnat pe agricultori să nu se lase ademeniți de politicienii iresponsabili și i-a chemat la dialog. 

Ion Chicu, prim-ministru al R. Moldova:Nu permiteți lăcustei politice să intre în sectorul dvs. Guvernul vine cu suport. Vă propun să avem dialog focusat pe problemele reale și nu pe politică. Nu faceți acțiuni ilegale, nu vă lăsați ademenți de politicieni responsabili. Nu blocați traseele. Asemea manifestări vă prejudiciază pe dvs. Guvernul va veni cu suportul posibil. Suntem deschiși pentru discuții”.

Potrivit premierului Chicu, Guvernul va aloca 300 de milioane de lei pentru agricoltorii care au avut de suferit în urma secetei și ploilor cu grindină. Din suma totală, 100 de milioane vor fi alocate din Fondul de Subvenționare a Agriculturii, iar 200 – din Fondul de Intervenții a Guvernului. Pentru un hectar reînsămânțat după ce a fost semănat în toamnă, guvernul va acoperi 1080 lei. Pentru 1 ha semănat cu grâu, afectat în proporție mai mare de 60% – 1000 lei, orz – 1020 lei, rapiță – 1400 lei. De asemenea, va fi acoperit parțial și prejudiciul cauzat de grindină.

Declarațiile vin după ce, luni, 27 iulie, mai mulți agricultori din raionele Ștefan-Vodă și Căușeni au ieșit la protest cu tractoare și combine, iar ca să se facă auziți, aceștia au blocat drumul și și-au anunțat revendicările.

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!