Curtea Constituțională a decis astăzi că dacă președintele Republicii Moldova refuză să desemneze candidatul pentru funcția de prim-ministru înaintat de majoritatea parlamentară formalizată, acesta poate fi suspendat și demis din funcție. Astfel, șeful statului este obligat să accepte candidatul unei majorități parlamentare formalizate în Legislativ.

„Pentru aprecierea faptului dacă refuzul președintelui republicii de a desemna candidatul pentru funcția de prim-ministru, propus de majoritatea parlamentară, reprezintă o faptă în sensul articolului 89 din Constituție, trebuie avute în vedere următoarele elemente: dacă prin această faptă președintele încalcă o prevedere din Constituție și/sau o hotărâre a Curții Constituționale și dacă prin această faptă președintele își încalcă obligația imparțialității și neutralității politice în procesul desemnării candidatului”, a precizat președinta CCM, Domnica Manole.

De asemenea, dacă nu este o majoritate formalizată, președintele este obligat, după consultări, să desemneze un prim-ministru, chiar dacă fracțiunile nu sunt de acord cu acesta.

Amintim că sesizarea privind revizuirea articolelor 89, 91 și 98 alin. (1) din Constituție a fost depusă la CCM de către deputatul Platformei DA Igor Munteanu pe 16 iunie prin care a întrebat Înalta Curte dacă președintele Republicii este obligat să desemneze candidatul pentru funcția de prim-ministru propus de majoritatea parlamentară în timpul consultărilor și dacă refuzul președintelui de a desemna candidatul înaintat de majoritatea parlamentară constituie motiv pentru instituirea interimatului funcției de președinte.

/DOC/ Igor Munteanu a sesizat Curtea Constituțională. Vrea interpretare unui articol ce se referă la desemnarea premierului

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!