/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Parlamentul a solicitat avizul Comisiei de la Veneția pentru modificarea Codului electoral

07 august 2020, ora 09:48

Parlamentul Republicii Moldova a solicitat avizul Comisiei de la Veneția pe marginea proiectului de lege privind modificarea Codului electoral, Codului contravențional și Codului serviciilor media audiovizuale, votat în prima lectură, în luna iulie curent.

În acest sens, deputații Comisiei juridice, numiri și imunități au avut o întrevedere, în format on-line, cu experții Comisiei de la Veneția și OSCE/BIDDO, în cadrul căreia și-au expus opiniile despre amendamentele înaintate.

Noile modificări, potrivit președintelui Comisiei juridice, numiri și imunități, Vasile Bolea, prevăd introducerea în Codul electoral a interdicției de a utiliza în campania electorală și în cadrul acțiunilor de agitație electorală a discursului bazat pe ură sau instigator la discriminare, iar în Codul contravențional – introducerea sancțiunilor pentru asemenea acțiuni. În același timp, va fi interzisă și sancționată implicarea cultelor religioase în campania electorală, transportarea organizată a alegătorilor la secțiile de votare dacă aceasta are ca scop să-i determine să voteze pentru un concurent anume.

Totodată, modificările prevăd stabilirea unor norme referitoare la conținutul și modalitatea efectuării publicității electorale, procedurii de contestații, precum și a sancțiunilor pentru grupurile de inițiativă, concurenții electorali, funcționarii electorali, instituțiile media.

La rândul lor, deputații Sergiu Litvinenco, Dinu Plîngău și Denis Ulanov și-au exprimat îngrijorarea față de unele prevederi și graba cu care este promovat respectivul proiect de lege, precizând că există temeri în legătură cu aplicarea corectă a noilor prevederi legislative pentru a asigura un scrutin liber și corect.

Experții Comisiei de la Veneția au discutat și cu reprezentanții Comisiei Electorale Centrale, Ministerului Justiției, Consiliului Audiovizualului, Coaliției ONG-urilor, oficiului Avocatul Poporului și cu șeful Delegației UE la Chișinău.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram