/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ PAS vrea modificarea Codului Navigației Maritime

missing
10 august 2020, ora 12:20

Deputatul PAS, Radu Marian, anunță că fracțiunea PAS va propune Parlamentului un proiect de lege de modificare a Codului Navigației Maritime. Potrivit deputatului, controlul asupra navelor înregistrate trebuie să fie realizat doar de către societățile care dețin recunoașterea Comisiei Europene, iar costul de înregistrare a navelor trebuie majorat substanțial.

„Republica Moldova are în acest moment înregistrate sub pavilionul său peste 300 de nave. Spre comparație, România, cu sute de kilometri de acces la Marea Neagră, are până la 10 nave comerciale înregistrate sub pavilionul său. Situația este atât de gravă, încât Moldova se află de ani buni pe Lista Neagră portuară în toată lumea – lângă noi în listă se află țări ca Togo, Tanzania sau Siera Leone. Din acest motiv, navele aflate sub pavilionul Moldovei sunt sechestrate, inspectate și oprite la fiecare pas. Pe bună dreptate – multe din ele se află într-o stare tehnică deplorabilă și sunt extrem de vechi -conform datelor obținute de la agenția navală – „vârsta” medie a navelor înregistrate ultimii doi ani este de 33 ani”, a precizat deputatul.

Marian afirmă că acum 3 săptămâni a transmis un demers agenției navale prin care a solicitat o serie de informații, inclusiv numărul de nave înregistrate sub pavilion național în perioada 2019-2020, vârsta navelor și dacă acestea au fost inspectate înainte să fie înregistrate.

Potrivit lui, răspunsul Agenției a fost: ”Agenția Navală nu a efectuat careva inspecții de pavilion, pe motivul lipsei cadrului normativ”.

Deputatul mai spune că pentru a se înregistrat o navă în Republica Moldova este necesară un reprezentant local, iar în răspunsul agenției una dintre companii este Marine Engineering SRL, care potrivit unei investigații ZdG, ar fi afiliată lui Anatolie Labuneț. De asemenea, deputatul a menționat că taxele pentru înregistrare sunt extrem de mici. „De exemplu pentru o navă de cinci mii de tone se plătește o taxă de 20 de mii de lei. Oricine și de oriunde poate veni să înregistreze” a spus Marina menționând că R. Moldova ar permite înregistrarea navelor aflate și în lista de sancțiuni ale UE și ONU.

Marian a făcut un apel către deputați să susțină modificările enunțate, și anume:

– Controlul asupra navelor înregistrate să fie realizat doar de către societățile care dețin recunoașterea Comisiei Europene. În acest sens, vom propune un proiect de lege de modificare a Codului Navigației Maritime.
– Majorarea substanțială, de câteva ori a costului de înregistrare. Costul actual de 1000 EUR este unul mult prea modest.

Înregistrarea navelor sub pavilionul R. Moldova a ajuns în atenția publicului după ce s-a aflat că peste două tone de nitrat de amoniu au stat la baza exploziei din Beirut, Liban. Nitratul de amoniu a ajuns în Beirut la bordul unui vas sub pavilionul R. Moldova.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram