Agricultorii nu cedează. Peste o sută de fermieri din Leova, Ștefan-Vodă, Căușeni, Hâncești, dar și alte raioane au rămas pe drumuri, după ce aseară poliția nu le-a permis să intre în Chișinău. Oamenii au înnoptat chiar pe traseele naționale, iar localnicii din satele din preajmă le-au adus astăzi dimineață apă și plăcinte. Revoltați și aflați la limita disperării, din cauza pagubelor provocate de secetă, oamenii speră să fie auziți de autorități. Dacă nu, se pregătesc să boicoteze în Capitală, săptămâni la rând.

Practic fiecare al doilea șofer, care trecea astăzi dimineață pe lângă Ialoveni, claxona în semn de solidaritate cu agricultorii, care și-au parcat cele 100 de tractoare, chiar pe traseu. Pe fermieri, însă, i-am surprins în spatele utilajului agricol, în timp ce luau micul dejun, pe iarbă. Acești bărbați, de exemplu, sunt din Leova, iar aceasta e deja a patra zi de protest pentru ei. Oamenii ne-au povestit că au avut parte de o noapte albă.

„Fiecare își lua o pătură, se învelea și stătea așa. Altă ieșire nu e”.

Întrucât au rămas fără hrană, fermierii au fost ajutați de localnicii din satele vecine. Pe masa lor improvizată am găsit pâine, plăcinte și suc.

„Au mai venit și oameni cu inimă mare care ne-au adus mâncare, să nu stăm aici flămânzi. De acasă rezervele s-au cam terminat”.

Și pe acest agricultor din Hâncești seceta l-a scos în stradă. Întrucât are roada compromisă, zice că nu mai are pentru ce să se întoarcă acasă. Așa că, a dormit alături de alți fermieri, în propriul tractor.

SERGIU, AGRICULTOR DIN HÂNCEȘTI: „Pe scaunul pe care muncesc, pe acela am și dormit. S-a stricat și tractorul și nu la-m putut porni ca să încălzesc cabina. De prin sat ne- au adus păcinte, care și ce a avut, apă.

Cel mai mult oamenii spun că sunt indignați de reacțiile autorităților. Deși așteptau să fie de partea lor, agricultorii spun că declarațiile primelor persoane în stat îi jignesc, de fapt.

„Cam ușuratic s-a comportat față de noi. Noi am speriat că el la Guvern va cere revendicările noastre. Sărăcia o ne scoată în stradă pe toți”.

„Noi stăm și muncim, cum am putea fi de accord să ne numească așa? E înjositor”.

Agricultorii, care au petrecut aici o noapte și o jumătate de zi, în speranța că vor ajunge la Chișinău, sunt indignați că poliția nu le-a dat voie să se deplaseze mai departe.

„Toți strâng din umeri, așteaptă la telefoane, nu înțeleg care e situația. De ce noi nu putem să ne deplasăm liberi? Nu am încălcat nimic, de ce nu putem merge mai departe”.

Însă oamenii legii ne-au declarat că e nevoie de o permisiune specială din partea Primăriei Chișinău.

PAVEL DAMASCHIN, ȘEF, IP IALOVENI: „Eu nu am făcut deocamdată cunoștință cu decizia repsectivă. Urmează să fie adusă la toți cei prezenți aici”.

O altă parte din agricultori s-a adunat sub podul de la Telecentru. Aici însă fermierii au fost mai puțin răbdători. Au zis că vor sta la Chișinău, până nu vor fi auziți de către autorități.

„Suntem gata până la urma că nu mai avem ce face, nu avem de lucru, nu avem ce strânge, e dezastru complet”.

„O săptămână, două, trei. Nu avem la ce să mergem înapoi”.

Situația agricultorilor a fost comentată azi și de Igor Dodon, în cadrul emisiunii Președintele Răspunde. Șeful statului a declarat că, de la discuții politice și blocarea străzilor, bani în bugetul de stat nu vor apărea. Dodon a mai spus că toate resursele financiare posibile deja au fost alocate, așă ca a mai fost deschis și un cont special pentru cei care vor să acorde suport agricultorilor. Fermierii din toată țara protestează deja de patru zile.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!