Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1047: Linie roșie, atac la Kursk și tensiune la Pokrovsk! Onet: „Rusia folosește o altă armă în Moldova”

/VIDEO/ S-au născut a doua oară. Pentru unii pacienți lupta cu noul coronavirus nu se oprește după primirea testului negativ

missing
18 august 2020, ora 21:33

S-au întors de pe lumea cealaltă – așa spun medicii despre pacienții care s-au tratat de COVID-19. Dar lupta cu temutul virus nu se oprește după primirea testului negativ. Și asta pentru că aceștia dezvoltă complicații severe și sunt intubați de mai multe ori. Astăzi vă spunem istoriile oamenilor, care știu ce înseamnă să stai față în față cu moartea și care au început să privească viața cu alți ochi.

Valeriu Timoșenco s-a infectat de COVID-19 de la propriile rude, care au suportat ușor boala. El însă a fost internat în stare gravă la Spitalul Clinic Republican. Bărbatul a fost intubat, întrucât plămânii săi practic refuzau să lupte cu boala.

VALERIU TIMOȘENCO, PACIENT TRATAT DE COVID-19: „Așa a fost o perioadă de vreo 7-8 zile, nu puteam să mă concentrez nici pentru rugăciune”.

După aceasta, bărbatul spune că a reușit să depășească stările depresive și a început să privească viața altfel, prețuind orice mărunțiș. Acum a început să-și facă și planuri pentru externare.

VALERIU TIMOȘENCO, PACIENT TRATAT DE COVID-19: „Eu acasă am un câine și îmi e dor de el, am un nepoțel, am atâtea planuri, nici nu aveți idee”.

Iar Ludmila Smirnova, pediatru de profesie, vine în ajutorul copiilor de mai bine de 40 de ani. De această dată însă ea a fost cea care a avut nevoie de ajutor medical. În spital se află deja de o lună. Femeia spune că cel mai greu i-a fost atunci când a aflat că va fi intubată a doua oară.

LUDMILA SMIRNOVA, MEDIC, A FOST INFECTATĂ CU COVID-19: „De parcă încă puțin și se oprește totul. Respirația și gata”.

Femeia nu a putut să nu se laude cu reușitele sale, de care se bucură ca un copil. Abia acum trei zile a început să vorbească din nou.

LUDMILA SMIRNOVA, MEDIC, A FOST INFECTATĂ CU COVID-19: „Ieri am reușit să mă ridic cu ajutorul medicilor, doar pentru zece secunde. Iar astăzi deja m-am ridicat de două ori”.

Despre acest bărbat medicii spun că i s-au rupt plămânii. A fost intubat tocmai de patru ori, întrucât avea complicații la limita incompatibilității cu viața. Și acum e în stare gravă, dar după săptămâni de luptă aprigă, recent a zâmbit pentru prima dată. Totuși, medicii nu i-au permis să discute mult timp cu noi, pentru că depunde un efort enorm.

ION, PACIENT ÎN STARE GRAVĂ: „Vrei nu vrei, te readuce la viață. A venit timpul când se vede lumina deja. Poți vorbi cu un om cu altul, poți mânca, ești mulțumit de ceea ce se face”.

Iar acest bărbat povestește că nu prea credea în virus, până nu a ajuns pe patul din reanimare. Nu știe unde s-a infectat, în piață sau în transport, dar a stat intubat tocmai 15 zile. Spune că niciodată nu o să mai privească viața la fel.

PACIENT TRATAT DE COVID-19: „Când am auzit vocea medicului și al doilea, a familiei. Asta e cel mai scump, să știți. În rest… Asta e cel mai scump”.

Responsabilii ne-au spus că, odată cu creșterea numărului de infectări, s-a mărit și numărul persoanelor ce ajung în stare gravă la spital. Dar situația ar fi sub control. O treime dintre aceștia ajung să fie intubați, ceea ce le crește mult șansele de supraviețuire.

VICTOR COJOCARU, ȘEFUL CLINICII ANESTEZIOLOGIE ȘI TERAPIE INTENSIVĂ: „Toate aceste complicații provoacă nu moarte, dar moarte subită. La sută din pacienți, dacă nu-i intubezi, ei mor. E o cifră foarte bună”.

În prezent, în secția de reanimare post-covid a Spitalului Clinic Republicani se află 11 pacienți. De la începutul pandemiei, în Republica Moldova, peste 21 de mii de persoane s-au tratat de coronavirus.

Reporter: Diana Popa
Imagine: Tudor Bigu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.