Agricultorii care protestează de aproape o săptămână lângă gara de Sud nu fac niciun pas înapoi. Oamenii sunt deciși să rămână pe stradă până când Guvernul nu le va da ceea ce au cerut. Câte 3000 de lei pentru fiecare hectar distrus de secetă, asta chiar dacă premierul a declarat ieri statul poate să le ofere doar jumătate din suma cerută. Fermierii sunt gata să ajungă cu tractoarele în centrul capitalei, în cazul în care nu vor fi auziți.
„Până când n-am primit nici un rezultat, nimic. Așteptăm. Ziua de mâine va decide ce facem, mergem mai departe sau stăm pe loc. Ce a fost, noi încă n-am văzut. Nu-i scris pe hârtie negru pe alb și pusă ștampila”.
Bărbatul mai spune că oamenii sunt gata să se deplaseze cu tractoarele în centrul capitalei, dacă nu va exista un răspuns pe potriva așteptărilor.
„Am spus și ieri, vă spun și azi și le spun și înainte, nu se decide – tractoarele în față le punem. Avem unde, e largă trasa, o să încăpem toți”.
Banii pe care îi așteaptă de la stat, în calitate de prejudiciu, sunt absolut necesari pentru a pregăti pământurile pentru noul sezon agricol. Fermierii își pun speranțe în ziua de mâine, când urmează să aibă loc o întâlnire a asociațiilor de agricultori, la care vor fi discutate următoarele acțiuni.
„Să ne plătească 3000 de lei la fiecare om, la agricultori”.
De șase zile, tractoarele au devenit și casă, și masă pentru protestatari. Unii dintre aceștia mai pleacă pentru a se aduce în ordine. Câțiva producătorii agricoli au mers astăzi la Ambasada României, de la care au cerut ajutor. În contextul pagubelor enorme, fermierii au au adresat și o scrisoare deschisă Guvernului de la București.
IURIE FALĂ, DIRECTORUL ASOCIAȚIEI MOLDOVA FRUCT: „Acest lucru este, să spunem așa, o apelare către frații noștri de peste Prut să caute posibilități să ne ajute. Noi, organizațiile noastre, considerăm că acțiunile și promisiunile care sunt făcute de către instituțiile statului nostru nu vor face față crizei acesteia foarte și foarte grele cu care se confruntă sectorul agricol”.
Ieri, în cadrul ședinței de Guvern, prim-ministrul Ion Chicu a anunțat că agricultorii care au avut de suferit vor primi cel mult 1500 de lei în calitate de despăgubiri. Anterior, și grupul de lucru parlamentar privind soluționarea crizei agricole a identificat soluții pentru trei probleme importante, înaintate de către fermierii care protestează. Și anume, reeșalonarea creditelor agricultorilor pentru un an și excluderea certificatelor privind datoriile față de bugetul de stat. Într-un comunicat de presă, Asociația Băncilor de la noi a anunțat că instituțiile bancare sunt dispuse să ofere suport clienților beneficiari de credite, care activează în sectorul agricol și întâmpină dificultăți la onorarea obligațiilor la credite.
REPORTER: NICOLETA DODON