/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ A dedicat 30 de ani din viață copiilor acestei țări ca într-un final să ajungă la un azil de bătrâni. Povestea unei profesoare de engleză

missing
28 august 2020, ora 07:33

A dedicat 30 de ani din viață copiilor acestei țări, muncind ca profesoară de limbă engleză, ca într-un final să ajungă la un azil de bătrâni, de unde, recent, a fost și alungată. Potrivit administrației, nu ar fi achitat cazarea. Acum, Ludmila Romanciuc este nevoită să-și vândă, chiar în stradă, cărțile pe care le-a scris, ca să aibă bani măcar de drum până la biserică. Spune că nu mai are încredere în oameni și nici nu speră să găsească un loc de muncă, deși visează să fie din nou o simplă profesoară. Dar, cea mai mare provocare a femeii este suspecția la cancer.

„Nu am resurse. Cumpărați-mi cartea, vă rog, vă rog!”

Astfel am găsit-o pe doamna Romanciuc. În mijlocul unei străzi din Ialoveni, încercând să vândă măcar o carte. De-a lungul vieții a tipărit șase volume, toate pentru copii, și a lucrat în mai multe școli din țară. La Ungheni, de exemplu, îi învăța pe copiii de toate vârstele limba engleză.

„Într-o săptămână am învățat deja lucrurile elementare, adică sunetele, putem deja să citim. În primul rând, avem deja o profesoară extraordinară”.

Acum doi ani, însă, a fost invitată la Costești să facă acolo un centru de creație, pentru copii. Primăria a cazat-o la azilul de bătrâni din sat, unde, în pofida condițiilor, profesoara a început să lucreze la noua sa lucrare – un manual de engleză, pentru copiii de vârstă preșcolară. Primele trei volume erau aproape gata, iar femeia achita pentru locuința temporară câte o mie de lei din pensie.

LUDMILA ROMANCIUC, SCRIITOARE, PROFESOARĂ DE LIMBĂ ENGLEZĂ:„Mie îmi rămâneau doar 200 de lei, din care eu trebuia să trăiesc, să mănânc, să-mi fac drum la Chișinău, că scriam o carte”.

Astfel, femeia trăia doar din pensia de 1200 de lei și din vânzarea cărților la școli și grădinițe. Însă, în ultimul timp, a început să se simtă mai rău, iar medicii i-ar fi spus că suferă de cancer la colon. La azil, din cauza febrei, fosta profesoară a fost plasată în izolare cu suspecție la covid, deși nu avea alte simptome.

LUDMILA ROMANCIUC, SCRIITOARE, PROFESOARĂ DE LIMBĂ ENGLEZĂ: „Și spun, ce mă închideți voi la covid, dați-mi mai bine niște vitamine, voi mă omorâți aici vie! Nimic nu mi se dădea din medicamente, nimic! Chiar pancreatină, care îmi trebuia, ei spuneau că nu au”.

După 14 zile, doamna Ludmila spune că a fost alungată din azil. Iar toate lucrurile pe care le pregătea pentru centrul de creație i-au fost scoase cu forța.

LUDMILA ROMANCIUC, SCRIITOARE, PROFESOARĂ DE L. ENGLEZĂ: „Au smuls tot. De pe pereți smulgeau, de parcă erau jandarmi. Am zis măcar să umple cutiile”.

Toate materialele didactice i-au fost depozitate într-un subsol abandonat al unui muzeu din Ialoveni, iar ea trebuie să elibereze încăperea în trei săptămâni. Din fericire, a găsit o cunoscută la care locuiește, dar nu știe cât timp va mai putea rămâne la ea. La fiul său tot nu poate merge, întrucât și acesta se află în dificultate. Totuși, cel mai mult au avut de suferit cărțile și lucrările fostei profesoare, care au fost aruncate în saci și tratate ca gunoi. Din cartea pe care o scria, practic nu a mai rămas nimic.

„Uitați-vă câtă muncă, câtă muncă! E o muncă colosală!  Erau haine care strângeam de la bătrâni, unicale! Care costă 3000 o haină!”

Am mers la azil, pentru a clarifica situația, iar directoarea ne-a spus că femeia a fost alungată, deoarece nu a achitat pentru cazare mai multe luni. Cât despre timpul în care a stat în izolare cu suspecția la coronavirus, responsabila ne-a spus că nici nu a fost testată.

ELENA MEREACRE, DIRECTOARE, CENTRUL COMUNITAR AL PERSOANELOR ÎN ETATE: „A avut niște suspecții la infecție. -I s-a făcut testul? -Nu cunosc. -Păi sunteți directoarea azilului? -Păi da. Nu i s-a făcut testul, de ce trebuie să răspundă medicul”.

Autoritățile din Ialoveni nu au fost de găsit la telefon, pentru un comentariu, iar cu responsabilii de la Costești nu am reușit să discutăm. Acum, femeia spune că unica soluție este să-și depoziteze toate lucrările la biserica pe care o frecventează, dar nu știe dacă va mai izbuti să-și ducă la bun sfârșit cartea începută.

 

FOSTĂ PROFESOARĂ, PE DRUMURI

Ludmila Romanciuc a dedicat 30 de ani educație copiilor, iar recent spune că a fost alungată din azil

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram