/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ După șase luni de pandemie, abia astăzi mai mulți meșteri populari și-au vândut primele lucrări

missing
28 august 2020, ora 20:51

După șase luni de pandemie, abia astăzi mai mulți meșteri populari și-au vândut primele lucrări, la un târg deschis în Capitală. S-au plâns că e unica lor posibilitate de a face un ban, atunci când în țară e criză. Broderie, costume populare, ceramică și bijuterii, toate însă erau mai mult admirate, decât procurate.

DUMITRU DARABAN, MEȘTER POPULAR: „Înainte eram invitați la Ziua portului populari, la sărbătoarea Limba Noastră. Anul ăsta prima dată am ieșit la expoziție. -Aveți vreun profit măcar? -Cam slab de tot”.

Ca și mulți alți pensionari, majoritatea meșterilor populari ne-au spus că, de la începutul pandemiei, trăiesc doar din pensii. Unii, mai tineri, au încercat să facă un ban, reprofilându-se. De exemplu, Dumitru Zaporojan, care confecționează piei, covoare și papuci din blană, a început să coase măști.

DUMITRU ZAPOROJAN, MEȘTER POPULAR: „Am făcut cam 1000 de măști pentru sat, la mine, pentru că atunci era deficit de măști pe piață. Le-am făcut la un preț de cinci lei pentru bătrâni și persoanele din prima linie”.

Alții însă nu au vândut nicio lucrare încă din luna martie. Pentru a atrage cumpărători, această femeie a adus la târg tot ce a avut mai de preț.

„Covorul are peste 200 și ceva de ani de la străbunica Eva a mea. I-a dat mamei, mama mie și eu cât o să trăiesc le țin, iar apoi le dau la Muzeul Național”.

Femeia ne-a povestit că nu a pierdut timpul în zadar, stând în izolare.

RAISA LUNGU, MEȘTER POPULAR: Și am țesut la covoare, și prosoape, catrințe pentru fetițe mai mici, mai mari, doamne.

Meșterii au recunoscut că, deși au încercat să-și vândă lucrările online, tentativele au eșuat.

ION DASCĂL, MEȘTER POPULAR: „Omul când vine și vede lucrarea, pune mâna pe ea, vede emoțiile, atunci sunt altfel de cumpărături”.

GRIGORE POSTERNAC, MEȘTER POPULAR: „Erau încercări, dar nu prea, că lucrul meu trebuie luat în mâini, să-l vezi”.

Nu au putut aduce nici materie primă, pentru costume populare, întrucât hotarele sunt închise.

MARCEL OSTROVSCHI, MEȘTER POPULAR: „Stofa este foarte greu de găsit, pielea pentru chimire dacă avem nevoie. Cu vama este problemă de a devama toate piesele care le luăm”.

Majoritatea oamenilor, care treceau pe lângă târg, nu se opreau să procure lucrările. Puțini se interesau de prețuri.

„Promotori ai culturii noastre și trebuie să-i ajutăm, să-i susținem”.

„Totuși asta promovează tradițiile noastre”.

Creațiile vor fi expuse în Parcul Catedralei Mitropolitane din Capitală până luni.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram