Odată cu începutul noului an școlar, a reapărut și problema colectării ilicite de bani în instituțiile de învățământ. La doar o săptămână de studii, părinții au scris deja pe rețelele sociale zeci de mesaje în care povestesc despre sumele cerute, care au fost majorate în pandemie. Într-un caz, se strâng bani pentru un laptop, deoarece școala nu poate desfășura lecții online, iar în alt caz – pentru curățenie. Și la CNA au fost semnalate câteva situații, însă majoritatea părinților doresc să rămână anonimi și nu depun plângeri oficiale, ceea ce îngreunează mult lucrul procurorilor.
Fiica acestei doamne trebuia să înceapă astăzi lecțiile la ora 8 dimineață, deoarece liceul Mihail Sadoveanu, la care învață, a ales modelul hibrid de predare. Însă profesoara așa și nu a apărut pe ecrane.
MARIA PANAS, PĂRINTE: „Copiii stau în fața monitoarelor și așteaptă. Nu este scris niciun anunț, niciun mesaj”.
Părinții au fost anunțați că clasa nu este dotată cu laptop, iar din această cauză copiii nu pot participa la lecții. Astfel, s-a propus ca părinții să adune bani pentru unul.
MARIA PANAS, PĂRINTE: „Ni s-a propus să aducem un laptop de acasă. Nimeni nu s-a oferit pentru că nimeni nu are unul în plus și atunci următoarea propunere a fost să cumpărăm un laptop”.
Directorul liceului ne-a spus că e la curent cu această problemă și că în școală mai sunt necesare 50 de calculatoare. Astfel că elevii, care sunt acasă, sunt nevoiți să aștepte până la amiază, ca să-i sune profesorii și să le explice ce au de făcut.
ION POPOV, DIRECTORUL LICEULUI: „Nu sunt toate clasele dotate cu calculatoare și nu suntem pregătiți să facem lecțiile sincron. – Dacă nu sunt calculatoare, de ce s-a ales modelul de predare online? – A fost cerința părinților ca copiii să meargă la școală”.
Acesta însă a dezmințit faptul că la instituție s-ar aduna sume bănești. Dar, părinții spun că la liceu mereu s-au colectat bani, în jur de 4000 de lei pe an, fără cheltuieli pentru reparații și sărbători. Mai nou, și pentru femeia de serviciu.
MARIA PANAS, PĂRINTE: „Trebuie să achităm 300 de lei, respectiv 150 pentru o doamnă, 150 pentru cealaltă. Fundația școlii și fundația clasei. -Câte cât? -75 pentru una, 75 pentru alta”.
S-au plâns de lipsa tehnicii pe rețelele sociale și părinții care își duc copiii la liceul Petru Zadnipru, din Capitală.
Copiii care stau acasă deloc nu se conectează cu ceilalți la ore, ci sunt rugați să studieze lecțiile individual.
Responsabilii ne-au explicat că instituția a ales modelul șapte de predare, adică elevii vin la studii peste o zi, întrucât instituția nu este dotată cu suficiente calculatoare ca să asigure educația online. Nici telefoanele nu sunt o soluție.
RODICA BEZEAZICINII, DIRECTOR-ADJUNCT: „Aplicația Zoom cere tehnică mai performantă, nu toate telefoanele au capacitate. Nu este conexiune la Internet, calculatoarele sunt fără camere”.
Și aici părinții au fost rugați să strângă bani, pentru curățenie.
Ne-au pus la curent că suntem nevoiți să achităm câte 250 de lei. În aceste două zile cât a mers copilul la școală, nimeni în timpul pauzelor nu a venit să facă curățenie.
Responsabilii însă au negat acest lucru, declarând că femeile de serviciu lucrează din contul instituției și fac curățenie de două ori pe zi.
VICTOR NOUR, DIRECTOR-ADJUNCT: „Uitați-vă, cu privire la interzicerea colectării ilicite de bani a fost ordinul Direcției Generale. – Ordinul este dat la școală se colectează bani pentru curățenie? Câte 250 de lei. – A fost așa semnal? – De la părinți chiar”.
NELEA POPA, DIRECTOR-ADJUNCT: „Poate este un zvon urât la adresa instituției noastre”.
Recent, și Ministerul Educației a lansat o linie verde la care părinții pot semnala neregulile din școli. Pe parcursul săptămânii trecute au parvenit șapte plângeri, însă nici una nu era legată de colectările de bani. O problemă de acest tip a fost semnalată încă vara, când în școli se făceau reparații.
TATIANA BOTNARU, CONSILIERĂ, DIRECȚIA GENERALĂ EDUCAȚIE: „Unicul apel pe care l-am avut cu banii era în luna iulie. Unii părinți refuză de a semna declarația pe propria răspundere privind verificarea stării de sănătate”.
Funcționara a spus că va verifica liceele semnalate de către părinți și va reveni cu un răspuns. Și responsabilii de la CNA ne-au declarat că, în prima săptămână de școală, au fost semnalate câteva cazuri de colectare de bani, dar părinții nu au venit cu demersuri oficiale, așa că sunt expediate la Direcția Educație sau la Minister. Astfel, ultimele plângeri au fost înregistrate tocmai în luna martie. Iar acum un an, CNA a cercetat penal 71 de funcționari din domeniul educației, pentru săvârșirea acțiunilor de corupție.
Reporter: Diana Popa
Imagine: Oleg Cozlov